De reisziekte (zeeziekte of wagenziekte) kan elke reiziger treffen. Wat is het precies, wat zijn de oorzaken en wat zijn de risicogroepen?
De reisziekte (zeeziekte of wagenziekte) kan elke reiziger treffen. Wat is het precies, wat zijn de oorzaken en wat zijn de risicogroepen?
Of u nu met de boot reist, met de wagen, met het vliegtuig of zelfs op de rug van een kameel… de reisziekte kan u op elk moment overvallen. In het medische jargon wordt deze kwaal ook “cinetose” genoemd. Het is niet gevaarlijk, maar wel heel lastig voor het slachtoffer. Wat is de oorsprong van de reisziekte, hoe vaak treedt ze op en wie loopt het grootste risico?
Waaraan is de reisziekte te wijten?
De reisziekte is te wijten aan een zintuiglijk conflict. Ze komt voor wanneer de organen die het ruimtelijk evenwicht van ons lichaam regelen in de war zijn omwille van tegenstrijdige informatie over de positie van ons lichaam.
Zo kan men zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen wanneer men in de wagen een boek leest. Onze ogen staan gericht op een onbeweeglijk object terwijl ons binnenoor (dat het evenwicht regelt) een beweging registreert. Onze hersenen slagen er dan niet in om deze tegengestelde signalen op correcte wijze te interpreteren, waardoor de symptomen van de reisziekte optreden: gevoel van onbehagen, misselijkheid, duizeligheid, braakneigingen, enz.
Komt de reisziekte veel voor?
Medische statistieken tonen aan dat de reisziekte zowat 5% van de personen treft die met een gemotoriseerd voertuig op de weg worden vervoerd.
Ze komt meer voor op zee, maar is dan sterk afhankelijk van sommige parameters zoals het type boot (men is sneller zeeziek op een kleine schuit dan op een groot schip) en de toestand van de zee (kalme of onstuimige zee).
Hetzelfde geldt voor een vliegreis. De reisziekte komt vaker voor in kleine vliegtuigen of in vliegtuigen die snel van hoogte veranderen.
Wie kan te kampen krijgen met de reisziekte?
De reisziekte kan iedereen treffen. Toch blijken kinderen tussen 3 en 12 jaar en personen ouder dan 60 jaar gevoeliger te zijn. Daarenboven zouden vrouwen ook gemakkelijker onderheveig zijn aan reisziekte dan mannen, in het bijzonder wanneer ze zwanger zijn.
In het algemeen loopt men meer risico op de reisziekte op wanneer men nuchter is, vermoeid of gestresseerd. Wanneer men al reisziek is geweest, kan er een angstgevoel optreden die de kwaal kan aanscherpen. Hetzelfde geldt indien externe parameters aanwezig zijn zoals sommige geuren (voedingsmiddelen, parfum, tabak, stank), geluid of warmte.
Gaat uw huisdier mee op reis? Ook zij kunnen onderhevig zijn aan reisziekte. Voor huisdieren bestaat er eveneens aangepaste medicatie die ze vóór het vertrek kunnen innemen. Raadpleeg uw dierenarts.
Lees ook:
– Hoe voorkomt men de zeeziekte en de wagenziekte?