De kosten van de betaalkaarten in het buitenland

By Xavier Van Caneghem on 05/09/2016 in Geld, Reizen, Website, Wereld
0
11

Het gebruik van een kredietkaart of van een debetkaart tijdens een reis of verplaatsing in het buitenland is een gebruiksvriendelijk en veilig betaalmiddel.

De financiële instellingen factureren echter gebruikskosten die heel uiteenlopend kunnen zijn naargelang u de kaart gebruikt om geld af te halen of om te betalen en of dit binnen of buiten de eurozone gebeurt.

In onderstaande twee vergelijkingstabellen nemen we de kosten op die gelinkt zijn aan het gebruik van elk kaarttype per bankinstelling.

Kredietkaart of debetkaart : wat is het verschil?

Vooreerst een kleine uitleg. Er bestaan twee types betaalkaarten:

  • met een kredietkaart kunt u aankopen verrichten of geld afhalen. De betaling ervan zal u op het einde van de maand verrekend worden. U geniet dus een “krediet” tijdens deze periode. Het maximumbedrag van uw krediet is echter beperkt.
  • met een debetkaart (bvb. de Maestrokaart) kunt u eveneens aankopen verrichten of geld afhalen, maar uw rekening zal meteen gedebiteerd worden. Sommige debetkaarten laten geen negatief saldo toe.

De gebruikskosten van een kredietkaart of debetkaart

Binnen de eurozone

Wanneer u met uw kredietkaart of debetkaart betaalt, komen er geen extra kosten bij kijken, ongeacht het type betaalkaart. 
Voor geldopname verschillen de kosten afhankelijk van de financiële instelling. Het meeste banken rekenen geen kosten aan voor geldafname met een debetkaart, terwijl andere 0,70 € per transactie kunnen aanrekenen.  Voor kredietkaarten is de situatie complexer omdat de kosten verschillend zijn afhankelijk van het bedrag dat u afhaalt.

Buiten de eurozone

De gebruikskosten van debet- en kredietkaarten volgen meestal een vrij gelijklopend stramien, maar kunnen sterk veranderen afhankelijk van de bank (zie onderstaande tabellen).
Het voordeel van kredietkaarten is dat ze aanvaard worden in de meeste handelszaken en geldautomaten, wat niet altijd het geval is voor debetkaarten.

Tip

Bent u klant bij verschillende bankinstelingen waar u ook een bankkaart van beschikt? Houd dan rekening met de kosten en commissies die u zullen worden aangerekend, zodat u de meest voordelige kaart zou gebruiken…

Vergelijkingstabellen

(Bron: Topcompare, gegevens van augustus 2016)
Klik op de tabel om het beeld te vergroten.

Buiten eurozone
.
Eurozone

.
Lees ook:
– Cash en kredietkaarten in het buitenland
– Reisverzekeringen en kredietkaart

 

Dit artikel werd geschreven door www.topcompare.be in samenwerking met de blog van Europ Assistance.

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: