De schatten en overblijfselen van antieke steden, de groene landschappen van Grieks Macedonië, de rijke geschiedenis van de Peloponnesos, de idyllische eilanden van de Cycladen,… Griekenland heeft alles om te zorgen voor een onvergetelijk verblijf.
Toch moet men goed voorbereid zijn als men van een reis wilt genieten. In deze korte gids geven we u praktisch advies over hoe u zich kunt voorbereiden op een aangename en zorgeloze reis naar Griekenland.
Noodnummers: wie bellen in geval van problemen?
Noodnummers
- Algemeen Europees noodnummer: 112
- Politie: 100
- Ziekenwagen: 166
- Brandweer: 199
- Card stop in geval van verlies of diefstal van kredietkaart: +32 (0)78 170 170
- Doc stop in geval van verlies of diefstal van reisdocumenten en/of identiteitskaart: +32 2 488 21 23
Reisbijstand: Europ Assistance (Belgium)
In geval van nood, neem eerst contact op met de plaatselijke hulpdiensten!
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een medisch probleem of voor pechhulp (bvb. autopanne)? Gebruik de applicatie van Europ Assistance Belgium (te downloaden via Apple Store of Google Play)
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een administratieve vraag of een wijziging in uw contract? Ga dan naar de Klantenzone van de website https://www.europ-assistance.be/nl
Tips om zorgeloos te reizen naar Griekenland
Om zorgeloos in Griekenland te reizen, moet u goed voorbereid zijn. Daarom geven we u informatie over de administratieve formaliteiten die u moet vervullen, de geldende verkeersregels en het klimaat van het land.
Reisdocumenten
Net als België is Griekenland een lidstaat van de Europese Unie. Als EU-burger kunt u dus vrij naar Griekenland reizen.
Om in Griekenland te reizen, hebt u echter uw identiteitskaart (de Kids-ID is nodig voor jonge kinderen) of paspoort nodig. Deze documenten moeten geldig zijn op het moment van voorlegging.
Gezondheidsproblemen in Griekenland
Als u tijdens uw reis in Spanje een gezondheidsprobleem hebt, kunt u de nodige zorgen krijgen door naar een dokter of het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. Communiceren kan in sommige gevallen ingewikkeld zijn als u geen Grieks spreekt, ook al spreken de meeste zorgverleners ook Engels (en soms ook Frans).
Op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart kunt u de kosten voor gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. U kunt ook een aanvullende reisverzekering afsluiten voor een optimale dekking. Hierbij kunt u kiezen voor een tijdelijke of een jaarlijkse dekking, afhankelijk van uw behoeften.
Veiligheid in Griekenland
Waar u ook bent, veiligheidsproblemen kunnen overal opduiken. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat u in alle veiligheid van uw verblijf kunt genieten.
Enkele algemene aanbevelingen:
- neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart voor volwassenen of kinderen);
- maak kopieën van essentiële documenten en bewaar ze op een veilige plaats;
- neem nooit waardevolle spullen of grote hoeveelheden contant geld mee;
- best is om slechts een klein bedrag mee te nemen en de rest in een veilige kluis (in uw hotel) te bewaren;
- wees waakzaam wanneer u met een kredietkaart betaalt of wanneer u geld afhaalt aan een automaat;
- wees altijd voorzichtig op de weg, op de parkings langs de autowegen of als u ‘s nachts reist;
- op de autosnelwegen stopt u best alleen bij de aangewezen rust- of parkeerplaatsen.
Griekenland wordt beschouwd als een veilige bestemming. Maar zoals op elke toeristische bestemming kunnen er gevallen van diefstal voorkomen, vooral in drukke straten of gebieden. Houd uw persoonlijke spullen in een auto buiten het zicht.
Om creditcardfraude te voorkomen, moet u waakzaam zijn tijdens het winkelen. Vermijd vooral geldautomaten op afgelegen of weinig bezochte plaatsen. Betaal uw aankopen altijd persoonlijk, zonder uw betaalkaart aan anderen toe te vertrouwen. Geef geen persoonlijke informatie aan derden.
Het is altijd raadzaam om een kijkje te gaan nemen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Terroristische waarschuwingen en demonstraties worden er gemeld en het reisadvies wordt regelmatig bijgewerkt.
De verkeersregels in Griekenland
Vanuit België kunt u gemakkelijk met het vliegtuig naar Griekenland reizen.
Griekenland heeft een groot aantal luchthavens in de buurt van grote steden.
Veel toeristen kiezen ervoor om naar Griekenland te vliegen en er een auto te huren.
Over het algemeen zijn de wegen goed onderhouden en redelijk breed, zelfs in de bergen. Voorzichtigheid blijft echter geboden als de bestuurder minder ervaren is en/of als u door smalle, steile gebieden rijdt. Matig er dus uw snelheid.
Wees op uw hoede, want hoewel dit volgens de verkeersregels verboden is, wordt de rijstrook aan de rechterkant van de rijbaan, vergelijkbaar met de vluchtstrook van een snelweg, vaak als aparte rijstrook gebruikt. Het wordt vooral gebruikt door mensen die de tijd willen nemen en het landschap willen bewonderen.
Draag altijd een helm als u reist op een motor, bromfiets, fiets, step, enz.
Laat uw auto in stedelijke gebieden niet onbeheerd achter. Draag geen waardevolle spullen die te veel opvallen. Bewaar uw reisdocumenten op een veilige plaats.
Vraag bij een boete om een vertaling van de betekenis en de draagwijdte van de vermeende overtreding voordat u een document in het Grieks ondertekent.
We raden u ook aan om op de nationale wegen te blijven, vooral aan de grens tussen Bulgarije en Turkije, als u Thracië wilt bezoeken. Op sommige plaatsen zijn speciale toegangsvergunningen nodig.
Dit zijn de huidige verkeersregels:
Snelheidsbeperkingen
- binnen de bebouwde kom: 50 km/u (soms 30 km/u);
- buiten de bebouwde kom: 70 tot 90 km/u, afhankelijk van de aanwijzingen;
- op tweebaans autowegen: 110 km/u;
- op snelwegen: 130 km/u (110 km/u bij nat weer).
Volg de borden die langs de weg staan. Zij kunnen andere waarden aangeven.
Tol
Op slechts twee snelwegen wordt tol geheven: de snelweg tussen Athene en het schiereiland Peloponnesos en de snelweg tussen Athene en de stad Thessaloniki.
Verplichte uitrusting
Klik hier voor alle informatie over verplichte uitrusting, dankzij een downloadbare applicatie van de Europese Commissie.
Het klimaat in de verschillende streken van het land
Griekenland heeft een mediterraan klimaat, warm in de zomer en mild in de winter. Toch variëren de weersomstandigheden per regio:
In de winter kunnen de temperaturen gemiddeld vrij laag zijn: 12°C op Kreta, 5,5°C in Thessaloniki en 9°C in Athene. In Athene kan tijdens korte perioden van extreme kou sneeuw vallen.
In de lente schijnt de zon in het grootste deel van het land. In mei kunnen er in de namiddag echter onweersbuien voorkomen.
In de zomer is het weer regelmatig mooi en warm. In de grote steden houdt de hitte aan. Op de eilanden en aan de kust wordt de hitte doorgaans getemperd door een briesje.
De herfst in Griekenland biedt zomerachtig weer, vooral in het noorden van het land en op de eilanden. Het regenseizoen begint meestal in oktober.
Subklimaten in Griekenland
Het Griekse klimaat is onderverdeeld in verschillende subklimaten, afhankelijk van de regio:
In de Egeïsche Zee is de zomer erg heet, terwijl de winter regenachtig maar mild is. Hoewel de meltemi (heersende wind) de temperatuur verlaagt, kan hij de zee ook gevaarlijk maken door sterke deining te creëren.
De westkust is het natste gebied, met een koele winter.
De zomer is extreem heet aan de oostkust en op het vasteland. Met een droge winter krijgt dit deel van het land de minste regen.
Het noorden en midden van Griekenland hebben de koudste, droogste winters, met sneeuw en vorstweer.
De beste tijd voor een bezoek is daarom mei of september-oktober, wanneer de temperaturen over het algemeen aangenaam zijn en er minder regen valt. Aan u de keuze als u Griekenland op een ander moment van het jaar wilt bezoeken.
Wist u dit?De witte huizen op de Griekse eilanden, met hun blauwe deuren en ramen, herinneren niet alleen aan de nationale kleuren van het land. V
olgens de traditie verwijst de blauwe kleur naar de hemel en de zee.
Wit weerkaatst de warme zonnestralen en verfrist op die manier het interieur van de huizen.Andere praktische informatie over Griekenland
- Hoofdstad: Athene
- Taal: Grieks
- Munt: euro
- Godsdienst : orthodoxie (98%)
- Totale oppervlakte: 131 957 km2
- Aantal inwoners: 10,4 millioen
- Toeristische dienst: visitgreece.gr
- Ambassade en consulaten : https://grece.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/
De Griekse keuken
De Griekse keuken onderscheidt zich door de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen, afkomstig van lokale producenten. Een van de specialiteiten van het land is fetakaas. Deze kwark kan aan allerlei gerechten worden toegevoegd. Je kunt hem in de oven bakken als u hem met sneetjes toast wilt combineren.
Ga nog verder en geniet van de culinaire specialiteiten van het land, waaronder:
- tzatziki (yoghurtcrème met komkommer en veel knoflook) ;
- Griekse salade (een salade van verschillende groenten besprenkeld met olijfolie);
- moussaka (laagjes gehakt, plakjes aubergine en plakjes tomaat, overgoten met béchamelsaus);
- meze (een mediterrane maaltijd vergelijkbaar met Spaanse tapas en Italiaanse antipasti).
Ook vegetariërs komen aan hun trekken met recepten als fava santorini (spliterwtenspread uit Santorini), revithosalata (hummus) en spanakorizo (rijst met spinazie).
Griekenland is ook beroemd om zijn regionale wijnen, waarvan de beroemdste ongetwijfeld de Retsina is, een wijn met “harsachtige” smaak die zijn oorsprong vindt in de oudheid.
Uw ontdekkingstocht door Griekenland kan dus gemakkelijk een reis vol proeverijen en heerlijke culinaire ontdekkingen worden!
Enkele basiswoorden en uitdrukkingen (transcriptie)
- Kaliméra : Hallo
- Kalí̱ sas méra ! : goeiedag
- Kalispéra : goede avond
- Ta leme : tot ziens
- Signómi : excuseer
- Signómi / parakaló : excuseer me / a.u.b.
- Né : ja
- Óchi : neen
- Efkharîsto (polí) : dank u
- Parakaló : zonder dank / graag gedaan
- Katalavéno / den katalavéno : ik versta het / ik versta het niet
- Eínai to póso : hoeveel kost het?
- To logariasmó, parakaló̱ ! : de rekening, a.u.b.!
- Poú eínai oi toualétes ? : waar zijn de toiletten?