Spanje is een van de populairste toeristische bestemmingen van Europa. Bezoekers kunnen er een rijke geschiedenis, majestueuze monumenten en prachtige landschappen ontdekken en genieten van een grote verscheidenheid aan mediterrane gerechten.
In deze korte gids geven we u praktisch advies over hoe u zich kunt voorbereiden op een aangename en zorgeloze reis naar Spanje.
Noodnummers: wie bellen in geval van problemen?
Noodnummers:
- Algemeen: 112
- Ziekenwagen: 061
- Nationale politie: 091
- Stedelijke politie: 092
- Rijkswacht (Guardia Civil): 062
- Brandweer: 080
- Medische noodsituatie (Rode Kruis – Cruz Roja): 901 222 222
- Noodsituatie op zee: 900 202 202
- Card stop in geval van verlies of diefstal van kredietkaart: +32 (0)78 170 170
- Doc stop in geval van verlies of diefstal van reisdocumenten en/of identiteitskaart: +32 2 488 21 23
Reisbijstand: Europ Assistance (Belgium)
In geval van nood, neem eerst contact op met de plaatselijke hulpdiensten!
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een medisch probleem of voor pechhulp (bvb. autopanne)? Gebruik de applicatie van Europ Assistance Belgium (te downloaden via Apple Store of Google Play)
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een administratieve vraag of een wijziging in uw contract? Ga dan naar de Klantenzone van de website https://www.europ-assistance.be/nl
Tips om zorgeloos te reizen naar Spanje
Om zorgeloos in Spanje te kunnen reizen, moet u goed voorbereid zijn. Daarom geven we u informatie over de administratieve formaliteiten die u moet vervullen, de geldende verkeersregels en het klimaat van het land.
Reisdocumenten
Net als België is Spanje een lidstaat van de Europese Unie. Als EU-burger kunt u dus vrij naar Spanje reizen.
Om in Spanje te reizen, hebt u echter uw identiteitskaart (de Kids-ID is nodig voor jonge kinderen) of paspoort nodig. Deze documenten moeten geldig zijn op het moment van voorlegging.
Sinds 1 oktober 2024 verplichten de Spaanse autoriteiten hotels, vakantieparken, campings en autoverhuurbedrijven om een grote hoeveelheid gegevens over hun klanten door te geven, zoals hun rekeningnummer, paspoort- of identiteitsgegevens, reden van verblijf, telefoon/GSM-nummer, enz.
Gezondheidsproblemen in Spanje
Als u tijdens uw reis in Spanje een gezondheidsprobleem hebt, kunt u de nodige zorgen krijgen door naar een dokter of het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan.
Op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart kunt u de kosten voor gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. U kunt ook een aanvullende reisverzekering afsluiten voor een optimale dekking. Hierbij kunt u kiezen voor een tijdelijke of een jaarlijkse dekking, afhankelijk van uw behoeften.
Veiligheid in Spanje
Zelfs in de veiligste landen kunnen er veiligheidsproblemen opduiken. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat u in alle veiligheid van uw verblijf kunt genieten.
Enkele algemene aanbevelingen:
- neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart voor volwassenen of kinderen);
- maak kopieën van essentiële documenten en bewaar ze op een veilige plaats;
- neem nooit waardevolle spullen of grote hoeveelheden contant geld mee;
- best is om slechts een klein bedrag mee te nemen en de rest in een veilige kluis (in uw hotel) te bewaren;
- wees waakzaam wanneer u met een kredietkaart betaalt of wanneer u geld afhaalt aan een automaat;
- wees altijd voorzichtig op de weg, op de parkings langs de autowegen of als u ‘s nachts reist;
- op de autosnelwegen stopt u best alleen bij de aangewezen rust- of parkeerplaatsen.
Het is altijd raadzaam om een kijkje te gaan nemen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Terroristische waarschuwingen en demonstraties worden er gemeld en het reisadvies wordt regelmatig bijgewerkt.
Spanje wordt beschouwd als een veilige bestemming. Maar zoals op elke toeristische bestemming kunnen er gevallen van diefstal voorkomen, vooral in drukke straten of gebieden. Houd uw persoonlijke spullen in een auto buiten het zicht.
Om creditcardfraude te voorkomen, moet u waakzaam zijn tijdens het winkelen. Vermijd vooral geldautomaten op afgelegen of weinig bezochte plaatsen. Betaal uw aankopen altijd persoonlijk, zonder uw betaalkaart aan anderen toe te vertrouwen. Geef geen persoonlijke informatie aan derden.
Verkeersregels in Spanje
Vanuit België kunt u gemakkelijk naar Spanje reizen met het vliegtuig, de trein of de auto.
Spanje heeft een groot aantal luchthavens, allemaal in de nabijheid van grote steden. Het spoornetwerk is ook zeer uitgebreid. Het voordeel van de trein is dat u direct aankomt in het hart van de stad die u wilt bezoeken. Veel grote steden hebben ook een metronetwerk. Dit is de makkelijkste manier om de vaak drukke straten van grote steden te vermijden.
Veel toeristen besluiten om met de auto naar Spanje te reizen of er een auto te huren. Dit zijn de huidige verkeersregels:
Snelheidsbeperkingen
- binnen de bebouwde kom: 50 km/u;
- op gewone wegen: 90 km/u ;
- op snelwegen en autowegen: 120 km/u.
- volg de borden langs de weg, want deze kunnen andere waarden aangeven.
Houd er rekening mee dat u ouder dan 21 jaar moet zijn om een voertuig te huren.
Bezoek deze site als u meer informatie wilt over de verkeersregels in Spanje.
Verplichte uitrusting
Klik hier om nuttige informatie te vinden over de verplichte uitrusting. U vindt er een downloadbare toepassing van de Europese Commissie.
Bezoek de officiële website voor toerisme om meer te weten te komen over de verkeersveiligheidsmaatregelen en de geldende verkeersregels.
Elektrische auto’s
Zoals de meeste Europese landen heeft Spanje steeds meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Plan uw reisroute zorgvuldig als u met een elektrisch voertuig reist, en houd er rekening mee dat het niet altijd gemakkelijk is om meteen een beschikbaar oplaadpunt te vinden op drukke plaatsen in het hoogseizoen.
Er zijn verschillende websites waar u laadpunten kunt vinden, waaronder deze: https://blog.chargemap.com/en
Enkele activiteiten en bestemmingen naargelang het seizoen
Het land heeft overwegend een mediterraan klimaat, warm in de zomer en mild in de winter.
De verschillende regio’s zijn echter onderhevig aan verschillende weersomstandigheden:
- De centrale hoogvlakte heeft een continentaal, droog klimaat: koud in de winter en zeer warm in de zomer.
- De Andalusische vlakte wordt gekenmerkt door milde temperaturen in de winter en zeer hoge temperaturen in de zomer.
- Het noorden en noordwesten van Spanje hebben een koel, vochtig klimaat.
- De oostelijke en zuidelijke kustregio’s hebben een mediterraan klimaat: mild in de winter en zonnig in de zomer. Hetzelfde geldt voor de eilanden (Balearen, Canarische Eilanden).
- In de Pyreneeën zorgt het bergklimaat ervoor dat de temperaturen variëren afhankelijk van de hoogte.
De keuze van het ideale seizoen hangt af van uw bestemming en uw geplande activiteiten. Voor een aangenaam bezoek in het centrum van het land gaat u best in de lente of de herfst. De paasperiode staat ook bekend om de verschillende processies in vele steden.
Anderzijds is de winter of het tussenseizoen ideaal als uw een vakantie aan de zuidkust van het land plant. De zomer is perfect als u een vakantie in het noorden wilt doorbrengen.
In Spanje bevindt zich “het oudste restaurant ter wereld dat nog open is”: Casa Botín, opgericht in 1725. Volgens het Guinness Book of Records heeft dit Madrileense restaurant sinds de opening nooit de deuren gesloten.
>Andere praktische informatie over Spanje
- Hoofdstad: Madrid
- Taal: Spaans, Catalaans (andere lokale talen)
- Munt: euro
- Oppervlakte: 505 911 km2 (inclusief eilanden)
- Aantal inwoners: 48,5 millioen
- Toeristische Dienst: https://www.spain.info
- Ambassade en consulaten: https://spain.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten
De Spaanse keuken
De Spaanse gastronomie is rijk, creatief, smakelijk en gezond en heeft als inspiratie gediend voor het “mediterrane dieet”, nl. zijn eetgewoontes gebaseerd op de consumptie van vers seizoensfruit, peulvruchten, groenten en olijfolie. Olijfolie is een van de populairste gastronomische producten van het land, net als jamón serrano (Iberische ham).
Profiteer van uw verblijf om emblematische culinaire specialiteiten te proeven, zoals tapas, paella, sangría, gazpacho, jamón serrano, tortilla, … De meeste van deze traditionele gerechten hebben talrijke lokale varianten die u zeker moet proeven. De kustregio’s staan bekend om hun vis-, zeevrucht- (inclusief inktvis) en schelpdiergerechten.
Spanje heeft ook een groot aantal kazen en staat, net als andere mediterrane landen, bekend om zijn uitstekende wijnen. Uw ontdekkingstocht door Spanje kan dus gemakkelijk een reis vol culinaire proeverijen en ontdekkingen worden!
Verschillende soorten accomodaties in Spanje
Naast klassieke hotels zijn paradores een speciaal type accommodatie in Spanje. Deze historische monumenten die zijn omgetoverd tot luxe hotels staan bekend om hun charme, authenticiteit en comfort.
Op zoek naar een meer gezellige plek om te verblijven? Kies dan voor een camping of vakantiedorp voor een ontspannen verblijf, met activiteiten voor het hele gezin.
Als u de voorkeur geeft aan de sfeer van een bed & breakfast of een minder duur hotel, ga dan naar hostales, kleine hotels gerund door inwonende eigenaars.
Posadas, moderne versies van herbergen op het platteland, staan ook synoniem voor warmte en contact met de lokale bevolking. Dit type accommodatie vindt u vooral in kleine Spaanse steden.
Enkele basiswoorden en uitdrukkingen
- Buenos días – Goeiedag
- Buenas tardes – Goedenavond
- Buenas noches – Goede nacht
- Hola – Hallo
- Adiós – Tot ziens
- Por favor – A.u.b.
- Gracias – Dank u wel
- ¿Dónde está…, por favor ? – Waar is… a.u.b.?
- ¿Cuánto cuesta, por favor ? – Hoeveel kost het a.u.b.?
- (Yo) entiendo, / Lo siento, (yo) no comprendo – Ik versta het / Het spijt me, ik versta het niet
- De nada – Graag gedaan
- ¿Dónde están los servicios, por favor ? – Waar zijn de toiletten, a.u.b.?
- La carta por favor – De menukaart a.u.b.
- La cuenta, por favor – De rekening a.u.b.