Het Europese noodnummer is 112. Of u in België bent of in het buitenland, het is noodzakelijk om de noodnummers te kennen om dringende hulp te vragen.
Het Europese noodnummer is 112. Of u nu in België reist of in het buitenland, het is noodzakelijk om de noodnummers te kennen die men moet vormen om dringende hulp te vragen.
112, het Europese noodnummer
Het nummer 112 werd ingevoerd Europees noodnummer. Het is het enige gratis noodnummer dat geldig is in heel Europa en in sommige landen buiten de Europese grenzen. Het nummer is bereikbaar zowel vanuit vaste telefoonlijnen als vanuit mobiele verbindingen, en dit 24h/24 en 7d/7, om dringende hulp te vragen op medisch vlak, aan de brandweer of aan de plaatselijke politiediensten.
De landen waar 112 toepasselijk is
Het nummer 112 is van toepassing in alle lidstaten van de Europese Unie en in sommige van hun buurlanden:
België, Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, FYROM (Macedonië), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovakije, Spanje, Tsjechische Republiek, Turkije, Vatikaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden.
De noodnummers in de andere landen
In andere landen dan degene die hierboven zijn opgesomd, gelden andere noodnummers. Deze nummers kunnen verschillen op basis van het type hulp dat u nodig hebt (ziekenwagen, brandweer, politie). Zo geldt het nummer 911 als noodnummer in de Verenigde Staten en in Canada.
Volgende link geeft de lijst met de nummers die per land van kracht zijn : Emergency Numbers Worldwide.
Noteer het noodnumer van het land dat u bezoekt in uw reisdocumenten of in uw agenda, of sla het op in uw GSM vóór het vertrek.
Vorm het 112 in geval van nood
Door het nummer 112 te vormen, komt u in contact met de noodcentrale van de plaats (het land) waar u zich bevindt. Contacteer indien mogelijk de noodcentrale in de taal van het land waar u zich bevindt. Indien u echter de taal niet spreekt, kan u steeds in het Engels communiceren (en afhankelijk van het land eveneens in het Frans of in het Duits).
Vooraleer de 112 op te roepen, houdt u best rekening met enkele belangrijke punten:
- localiseer zo precies mogelijk de plek waar u en het probleem zich bevinden
- bepaal het type probleem (ongeval, medisch probleem, veiligheidsprobleem, brand, schadegeval, …)
- informeer of er al dan geen gekwetsen of gewonden zijn.
Op basis van die gegevens zal de noodcentrale kunnen bepalen welke middelen er moeten ingezet worden om u te helpen.
Behoud vooral uw kalmte, wees duidelijk en beknopt bij het doorgeven van de informatie.
Voor alle verdere informatie, veelgestelde vragen en voorbeelden van mogelijke oproepen, kan u terecht op volgende websites: www.112.be en www.eena.org.
1722 in België in geval van storm of overstroming
De FOD Binnenlandse Zaken activeert het telefoonnummer 1722 in geval van storm of overstroming voor niet-dringende interventies van de brandweer, m.a.w. wanneer er niemand in levensgevaar verkeert. U kunt hiervoor ook op de website www.1722.be terecht.
Bent u lid van Europ Assistance en hebt u nood aan een medische bijstand in het buitenland?
Klik hier voor een overzicht van de te volgen stappen.