De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) vergemakkelijkt de toegang tot medische zorgen (en hun facturatie) in heel wat landen.
Wat moet u doen als u in het buitenland medische kosten hebt?
Wat is de EZVK?
De Europese Ziekteverzekeringskaart (ook Europese Zorgpas genoemd) wordt gratis afgeleverd door het ziekteverzekeringsorganisme (ziekenfonds) aan elke persoon die in orde is met de betaling van zijn sociale bijdrage.
Vergeet de kaart niet indien u op reis gaat naar een Lidstaat van de Europese Economische Zone of naar sommige andere landen (zie hieronder). Ze zal de toegang tot de verstrekking van medische zorgen vergemakkelijken en de facturatie van de opgelopen medische kosten vlotter maken. Deze kosten zullen dan berekend worden volgens dezelfde tarieven als degene die gelden voor de inwoners van het land.
Vraag de kaart tijdig aan, enkele weken voor het vertrek!
U kan de kaart ook op uw smartphone downloaden via een applicatie.
In welke landen is de EZVK geldig?
De kaart is geldig in de 28 lidstaten van de Europese Unie + in Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Monaco, Andorra, San Marino, Vaticaanstad evenals Zwitserland, Macedonië en Australië.
Opgelet: de kaart mag niet gebruikt worden in de overzeese gebieden van sommige lidstaten. Informeer u bij uw ziekenfonds indien u reist naar één van die gebieden.
Voor volgende landen bestaan er bilaterale akkoorden en is het mogelijk om een speciaal formulier te ontvangen dat geldig is voor een kort verblijf: Algerije, Australië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije. Informeer u bij uw ziekenfonds indien u reist naar één van deze landen of klik hier.
Voor alle andere landen zijn er geen bilaterale akkoorden (bvb. USA, Canada, Cuba, Dominikaanse Republiek, Thailand, …). In dat geval is het absoluut noodzakelijk om een bijkomende hospitalisatieverzekering af te sluiten of een reisverzekering te onderschrijven die de medische kosten of de hospitalisatiekosten voldoende dekt.
Hoe gebruikt u uw EZVK?
In geval van een dringend medische probleem, legt u uw Europese Ziekteverzekeringskaart voor aan de hospitalen of de ziekenzorgverleners van het land waar u zich bevindt en verwittigt u uw reisverzekeraar.
Zorgverstrekkers van de openbare of van de private sector: let op de medische kosten!
Let op, want het stelsel verschilt naar gelang het type zorgverstrekker:
- Indien u gehospitaliseerd wordt of ten laste wordt genomen door zorgverleners van de openbare (publieke) sector:
Op vertoon van uw EZVK zullen de medische kosten rechtstreeks gefactureerd worden aan uw ziekteverzekeringsorganisme volgens de tarieven die geldig zijn in het land waar u verblijft. Het is echter niet uitgesloten dat u er een klein bedrag moet betalen dat overeenstemt met het remgeld. - Indien u gehospitaliseerd wordt in een privéziekenhuis of ten laste wordt genomen door zorgverleners van de private sector :
De EZVK zal niet worden aanvaard. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met de bijstandscentrale van uw reisverzekeringsmaatschappij.
Weigering en misbruik
Sinds enige tijd is er sprake van mogelijk misbruik in bepaalde (openbare) hospitalen van sommige landen die – in tegenstelling tot de gemaakte internationale akkoorden – de EZVK niet zouden aanvaarden, of die bepaalde hospitalisatiekosten tegen een hoger tarief zouden aanrekenen of nog die een kredietkaart als waarborg zouden eisen.
In sommige gevallen worden de kosten die door de Europese Zorgverzekeringskaart worden gedragen aldus rechtstreeks gefactureerd aan de verzekeraar of aan de reisbijstandsverlener.
De Europese instanties zijn zeer bekommerd om deze wantoestanden en ondernemen acties ten aanzien van lidstaten die de Europese reglementering op dit vlak niet zouden nakomen.
Hoe dan ook, dankzij een reisbijstandscontract bent u zeker van de terugbetaling van de gemaakte medische kosten in het buitenland en dit in overeenstemming met de contractuele bepalingen van het contract dat u onderschreven hebt (maximum terugbetaald bedrag).
Een reisbijstandscontract voorziet in de repatriëring van het slachtoffer en van zijn naasten (of van zijn voertuig, voor zover het voertuig gedekt is) evenals in de repatriëring bij hospitalisatie of overlijden van een naaste in België of bij zware schade aan de woning.
Meer informatie
Voor verdere informatie over de EZVK kan u hier terecht of bij uw ziekenfonds.
U vindt ook nuttige informatie over deze problematiek op de website Uw Europa.