Wat is een “extreme sport”?
Wanneer moet een sportman of sportvrouw bewust zijn van de risico’s die verbonden zijn aan het beoefenen van een sport die beschouwd wordt als “extreem” en die hem/haar in gevaar kan brengen?
Tom de Dorlodot geeft ons hierover zijn beste tips op basis van zijn brede ervaring in paragliding (parapente).
Zijn “extreme sporten” echt zo riskant?
Men vraagt mij vaak: “Is het echt riskant om paragliding te beoefenen?”
Deze vraag doet me glimlachen omdat het antwoord genuanceerd is. Ik zou zeggen dat het volledig afhangt van de houding en de ingesteldheid van de piloot.
Atleten die een sport beoefenen die “gevaarlijk” of “extreem” zijn, worden vaak beschouwd als “heethoofden” of mensen die de dood willen uitdagen. Het is waar dat hun video’s op YouTube indruk maken: base jump, kitesurfen, mountainbiken, skiën op extreme pistes. Op een scherm ziet het er super gemakkelijk uit, en dus ook veilig. Men zou al te gemakkelijk vergeten dat deze atleten professionals zijn en dat ze hun ervaring gedurende jaren hebben opgebouwd.
Er wordt gezegd dat men 10.000 uur moet oefenen om in een sport uit te blinken. Er is dus veel geduld nodig en het is absoluut noodzakelijk om geen stappen over te slaan.
Sla het leerproces niet over
Niemand wordt geboren als professionele atleet! Wat mezelf betreft, vooraleer ik alleen kon vliegen, heb ik een lange en serieuze opleiding moeten volgen. Paragliden is geen gevaarlijke sport, maar houdt wel risico’s in. Met de juiste ingesteldheid en ervaring kan elke sport, hoe gevaarlijk ook, in de best mogelijke en meest veilige omstandigheden worden beoefend.
Toen ik op mijn 15e begon te vliegen, zorgde ik ervoor dat ik dit deed door mijn progressiecurve te volgen. Samen met mijn groep vrienden hebben we alle kansen benut om ons in te schrijven op verschillende stages. Al onze schoolvakanties waren hieraan gewijd. We hebben zelfs simulatiecursussen voor vluchtincidenten gevolgd om te leren hoe men kan reageren wanneer een probleem zich voordoet. Al snel hebben we veel vlieguren verzameld en een goed niveau verworven. Door me in een veilige omgeving te bevinden onder toezicht van professionals, heb ik goede vlieggewoonten ontwikkeld en ben ik in staat geweest om een gezonde basis op te bouwen die aan de grondslag ligt om nadien veilig te evolueren.
Samenwerken met de elite om vooruitgang te boeken
Toen ik 18 jaar was, begreep ik dat als ik mijn niveau wilde blijven verbeteren, ik mezelf nog beter moest omringen. Net als voor het tennis is het door te spelen met een tegenspeler die beter is dan jezelf dat je verder komt. Ik wist dat de “elite” van het paragliden in Granada (Spanje) te vinden was. Pas afgestudeerd en met een bachelor in de communicatie, besloot ik naar Granada te gaan om mijn masterdiploma te behalen. Daar kon ik de status van “sportstudent” verkrijgen. Hierdoor kon ik ‘s morgens naar de les gaan en ‘s middags vliegen. Dankzij mijn ontmoeting met Raul en Félix Rodriguez (wereldkampioenen paragliding) en Ramon Morillas (wereldkampioen paramotoriek) kon ik snel vooruitgang boeken. Het is verbazend vast te stellen hoe snel je leert als je goed omringd bent. Ik was in staat om snel een versnelling hoger te schakelen, op een veilige manier.
Wees geduldig en gebruik degelijk materiaal
De twee fouten die men regelmatig maakt met de paragliding (zoals in andere riskante sporten) zijn het ongeduld om te snel een hoger niveau te bereiken en het gebruik van ongeschikt materiaal. Als je pas met een nieuwe sport begonnen bent, ga dan niet overhaast te werk. Blijf nederig en oefen op je niveau. Rust jezelf uit met apparatuur dat overeenstemt met je niveau. Motorrijden leer je niet van de eerste dag op een 1200 cc! Wees langzaam maar zeker!
Active veiligheid & passieve veiligheid
Ik heb het vaak over actieve veiligheid. Dit komt eigenlijk overeen met de houding van de sportbeoefenaar: luistert hij naar zijn intuïtie, is hij voorzichtig, benadert hij de praktijk op intelligente manier, houdt hij rekening met de risico’s, … en is hij in staat om de risico’s te evalueren?
En dan is er de passieve veiligheid: is de sportbeoefenaar uitgerust met een degelijke veiligheidsuitrusting? Daar moet je niet op bezuinigen: helm, bescherming, reddingsparachute (voor paragliding), lawinezak, enz. Deze veiligheidsmaatregelen zijn essentieel. We hebben maar één leven.
Een extreme sport beoefenen om zichzelf te overtreffen
Extreme sporten zorgen niet alleen voor sterke en soms duizelingwekkende sensaties. Ze maken ook deel uit van mijn levensstijl. Het is een geweldige manier om jezelf te overtreffen. Mijn zee- en bergexpedities hebben me geleerd om met stress om te gaan, om gevaarlijke situaties beter te begrijpen, om naar mijn intuïtie te luisteren en zelfs om het hoofd koel te houden als er zich ingewikkelde situaties voordoen. Dit zijn lessen die mij helpen en me steun bieden in mijn dagelijks leven. Intensief leven leert me ook om beter te genieten van elk moment.
Er wordt mij ook vaak gevraagd: “Je bent nooit bang”? Angst is wat me in leven houdt. Bang zijn helpt me om beter voorbereid te zijn, om de uitdaging met respect te benaderen. Ik aanvaard de uitdaging, ik herken ze en bovenal, ik respecteer ze. Nederigheid is onze grootste zekerheid.
Ik moedig je aan om aan de slag te gaan! Wees verantwoordelijk en geniet ervan op een veilige manier.
Veel plezier en wees voorzichtig!
Tom
Lees de andere artikels van Tom in het dossier “Reizen en avontuur”
Coverfoto: © Tom de Dorlodot
Andere foto’s: © John Stapels