Volgens een enquête die gekoppeld is aan de Vakantiebarometer van Europ Assistance, is 7% van de Belgen een grote fan van wintersporten en beoefent deze activiteiten één of twee keer per jaar in het buitenland.
De cijfers van de medische bijstandsverlening tonen ook aan dat skiën en snowboarden risico’s kunnen inhouden en dat u uw sneeuwvakantie best goed voorbereidt, uw materiaal controleert en u fysiek moet klaarmaken om het meeste en het beste uit uw verblijf in een skioord te halen.
Hieronder hebben we onze toptips op een rijtje gezet.
Waarom de juiste wintersportuitrusting kiezen?
De keuze van de juiste wintersportuitrusting is niet zoals het kiezen van een gadget, het is een kwestie van overleven! Het verschil tussen een perfecte afdaling en een pijnlijke val wordt bepaald door de keuze van de juiste uitrusting. Als uw ski’s of skischoenen niet goed zitten, kunt u een blessure oplopen.
Het kiezen van de juiste skiuitrusting zorgt er ook voor dat u het beste uit uw ervaring haalt. Elke sport en elke beweging vereist materiaal dat er speciaal voor is ontworpen. Sneeuwschoenen/raquets vereisen bijvoorbeeld lichtheid en robuustheid, terwijl bij het skiën de perfecte balans wordt nagestreefd in elk onderdeel van de skiuitrusting.
Veelgemaakte fouten die kunnen vermeden worden
De meest voorkomende fout? Denken dat alles “in elkaar geflanst” kan worden. Een slechte pasvorm, een te krappe schoen of een te lange ski kunnen uw evenwicht in gevaar brengen. Erger nog: het negeren van de grillen van het weer en het ontbreken van de juiste kleding (waterdichte jas, ademende handschoenen, skibril en helm) kan een geweldig avontuur doen omslaan in een kleine ramp.
Hoe kiest u uw ski’s of snowboard?
De keuze van uw sneeuwsportuitrusting moet perfect zijn afgestemd op uw behoeften. Alpineskiën, toerskiën, snowboarden, … elke discipline heeft zijn eigen specifieke criteria.
Wie op zoek is naar prestaties op afgebakende pistes heeft lange, rigide ski’s nodig. Ze zorgen voor stabiliteit bij hoge snelheden. De lichtere toerski’s zijn ontworpen voor beklimmingen buiten de pistes en gevarieerd terrein. Ze zijn flexibeler en onderscheiden zich doordat ze bij de hiel kunnen worden losgemaakt om het klimmen te vergemakkelijken. Snowboards daarentegen zijn ontworpen om te glijden in de poedersneeuw en zijn aangepast aan een grote wendbaarheid. Ze zijn vaak korter met vormen die aangepast zijn aan freestyle of freeride.
Grootte en flexibiliteit spelen ook een belangrijke rol. Over het algemeen geldt: hoe meer ervaring men heeft, hoe meer men kan kiezen voor lange, hardere ski’s of snowboards die een betere reactie toelaten en stabieler zijn. Voor beginners is korter, flexibeler materiaal dan weer beter voor meer grip.
Hoe kiest u uw schoenen en bindingen?
Schoenen en bindingen zijn de belangrijkste elementen om comfort en prestaties te garanderen. De flex van ski- en snowboardschoenen is cruciaal. Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen. Een zachtere flex biedt meer comfort, maar ook minder controle. Beginners en gemiddelde skiërs geven de voorkeur aan een “gemiddelde flex” (tussen 70 en 90), terwijl gevorderde skiërs en freeride rijders kiezen voor een hogere flex (boven 110).
Skibindingen moeten worden aangepast aan het soort skiën dat u beoefent. Voor afdalingen moeten ze worden aangepast aan uw gewicht, niveau en skistijl. Ze garanderen veiligheid door u in staat te stellen uzelf te kunnen losmaken bij een val. Voor snowboarden is de afstelling van de bindingen essentieel: de hoek van de voeten (normaal of goofy) heeft een directe invloed op de wendbaarheid van de snowboard. Een slecht afgestelde binding kan de bewegingsvrijheid beperken en de prestaties beïnvloeden.
Welke kleding en accessoires zijn essentieel om te wintersporten?
De weersomstandigheden in de bergen kunnen extreem zijn. Daarom hebt u de juiste kleding nodig. De 3-lagen techniek is de meest effectieve manier om warm te blijven zonder te zweten. De eerste laag, gemaakt van ademende materialen zoals merinowol of polyester, voert transpiratie af. De middelste laag, meestal fleece, houdt u warm zonder te zweten. De middelste laag, meestal fleece, houdt u warm. Een waterdichte buitenlaag ten slotte (in Gore-Tex) beschermt tegen wind en vocht.
Lees hierover ons artikel “Reizen in een koude landen”.
Accessoires zijn net zo belangrijk. Kies waterdichte, ademende handschoenen om uw handen tegen de kou te beschermen. Draag ook een skimasker of skibril om uw ogen te beschermen tegen UV-stralen en de wind. Vergeet de thermische sokken niet om de voeten warm te houden. Tot slot is een muts essentieel om uw lichaam warm te houden.
Specifieke uitrusting voor andere wintersporten
Wie minder conventionele wintersporten wil uittesten, zal speciale uitrusting nodig hebben. Sneeuwschoenen/rackets moeten een goede grip bieden en licht van gewicht zijn om het lopen op besneeuwd terrein te vergemakkelijken. Sneeuwschoenen van aluminium of composiet zijn zowel robuust als licht en leveren goede prestaties.
Hoe bereidt u uw uitrusting voor voordat u vertrekt?
De belangrijkste controles
Ski’s of snowboard: controleer de zolen. Ze moeten glad en vlak zijn, klaar om als veren over poedersneeuw te glijden. De onzichtbare snijkanten moeten scherp genoeg zijn om met de precisie van een mes door de sneeuw te snijden. De bindingen moeten zorgvuldig zijn afgesteld, klaar om u te bevrijden bij een val.
Test ook uw schoenen! Ze zijn het verlengstuk van uw lichaam. Zorg ervoor dat ze niet te strak of te los zitten, met een perfecte pasvorm. Alles moet goed zitten.
De uitrusting onderhouden en vervoeren
Slijp voor elke uitstap de randen en wax uw zolen. De één voor grip, de ander om perfect te glijden. Een goed uitgevoerde wax verandert de sneeuw in een tapijt onder uw voeten, terwijl nauwkeurig slijpen zorgt voor gecontroleerde bochten.
Bescherm uw materiaal tijdens het transport met skitassen of skidragers. Deze accessoires zijn er niet om te pronken, maar om uw uitrusting te beschermen tegen stoten en krassen. Berg ze zorgvuldig op zodat ze altijd gebruiksklaar zijn.
Moet u uw wintersportuitrusting kopen of huren?
De voordelen van kopen
- Investering op lange termijn: uitrusting die u koopt, gaat langer mee. Als u regelmatig op sneeuwvakantie gaat, is kopen voordeliger dan doorlopend huren.
- Totale aanpassing: maat, flexibiliteit, stijl, … met een aankoop past u elk detail aan uw voorkeuren en uw niveau aan, voor een unieke ski-ervaring.
- Vrijheid: geen beperkingen wat betreft beschikbaarheid, u hebt uw uitrusting altijd bij de hand.
- Besparingen op lange termijn: hoewel huren op korte termijn voordelig lijkt, wordt kopen voordeliger over meerdere seizoenen.
De voordelen van huren
- Lage initiële kosten: ideaal voor occasionele skiërs of voor zij die verschillende soorten materiaal willen uitproberen “zonder te diep in hun buidel te tasten”.
- Deskundig advies: de professionals in de winkel passen uw uitrusting aan uw specifieke behoeften aan en garanderen comfort en veiligheid.
- Flexibiliteit: u hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud, de opslag of het vervoer van uw uitrusting. U kunt elk seizoen wisselen zoals u dit wilt.
De beste plaatsen om de uitrusting te vinden
Gespecialiseerde winkels geven advies op maat om gespecialiseerde uitrusting te vinden, terwijl online sites een ruime keuze en concurrerende prijzen bieden. Vergeet niet uit te kijken naar uitverkoop of tweedehandsaanbiedingen: het zijn echte kansen voor koopjesjagers, vaak voordeliger dan een nieuwe uitrusting. Maar pas op voor de kwaliteit van tweedehandse uitrusting: soms zijn ze beschadigd of versleten en bieden ze niet langer de nodige veiligheid!
Onze checklist voor geslaagde wintersporten
Uitrusting voor sneeuwsport
- Ski’s/Snowboard: controleer de staat van de zolen, randen en bindingen.
- Schoenen: test ze op comfort en pasvorm.
- Bindingen: zorg ervoor dat ze zijn aangepast aan uw lengte en vaardigheid.
- Rugzak: om uw essentiële spullen mee te nemen op de piste.
Aangepaste kledij
- Technisch ondergoed (merino of synthetisch) voor optimale vochtregulatie.
- Middenlaag (fleece of licht donsjack) om u warm te houden.
- Waterdichte jas en broek (Gore-Tex of vergelijkbaar) om de weersomstandigheden te trotseren.
- Handschoenen (waterdicht en ademend) en muts.
- Thermische sokken: neem meerdere paren mee.
- Buff of sjaal om uw nek en gezicht te beschermen tegen de wind.
Noodzakelijke accessoires
- Skibril of masker (met UV-bescherming) om uw ogen te beschermen.
- Zonnecrème en lippenbalsem om zonnebrand te voorkomen.
- Waterfles of thermosfles om u de hele dag te hydrateren.
- Energiesnacks: mueslirepen of gedroogd fruit.
Veiligheid en bijkomende uitrusting
- Helm: essentieel voor alle soorten sporten.
- Bescherming (polsen, knieën, ellebogen)
Veiligheid in de bergen
Veiligheid mag nooit onderschat worden in de bergen. Een skihelm is essentieel (en soms zelfs verplicht) om uw hoofd te beschermen, zelfs bij een lichte val. Beknibbel niet op pols-, knie- of elleboogbescherming, vooral als u aan freestyle doet.
Als u off-piste gaat, zorg dan dat uw een lawinepieper (DVA), schep en sonde bij u hebt. Als u deze apparaten goed gebruikt, kunnen ze levens redden bij een ongeluk. Maak uzelf vertrouwd met de werking ervan voordat u op pad gaat, want in de bergen is reactievermogen essentieel. Uw veiligheid is vooral een kwestie van voorbereiding.
Welke fysieke voorbereiding is nodig voor de wintersport?
Om vol vertrouwen de piste op te gaan en blessures te voorkomen, is een goede fysieke voorbereiding essentieel. Versterk uw benen met spierversterkende oefeningen zoals squats, lunges en extensies om uw quadriceps, kuiten en billen te trainen. Deze spieren zijn essentieel om de druk van de afdaling te weerstaan.
Doe ook cardio-oefeningen (hardlopen, fietsen) om uw uithoudingsvermogen te verbeteren en maak balansbewegingen om uw stabiliteit te verbeteren. Kies vóór het skiën voor dynamische stretching om uw spieren op te warmen, en na de sessie voor statische stretching om het herstel te bevorderen. Vergeet niet uw buikspieren te versterken om uw houding en stabiliteit te verbeteren. Met een volledige fysieke voorbereiding kunt u optimaal genieten van de pistes, met meer controle en minder vermoeidheid.
Tip: Als u van plan bent om met sneeuwschoenen/rackets te wandelen, vermijd dan het “ooievaarslopen”. Til de sneeuwschoen niet op boven de sneeuwoppervlakte, maar trek hem plat over de sneeuw naar voor en zet uw voet erop. Dit kost veel minder inspanning. Spaar uw krachten, want dit type wandeling kan snel erg vermoeiend worden!
Kortom, het kiezen en voorbereiden van uw wintersportuitrusting is cruciaal voor een probleemloze ervaring. De juiste uitrusting garandeert niet alleen comfort en prestaties, maar ook veiligheid op de piste. Zorg er vóór uw vertrekt voor om goed gedekt te zijn met een reisverzekering die afgestemd is op uw behoeften.