Een geldtransfer naar het buitenland

By Xavier Van Caneghem on 06/03/2018 in Geld, Reizen, Website
0
4

Hoe gaat een geldtransfer in zijn werk? Is het altijd veilig? Wat zijn de kosten?
We geven u enkele antwoorden. 

Het nut van een geldtransfer

Geldoverdracht is een manier om (cash) geld naar het buitenland te sturen. In bepaalde gevallen kan het nuttig zijn om een geldtransfer te overwegen. Bijvoorbeeld :

  • U bent ter plaatse uw kredietkaart en uw cash geld kwijt omwille van een diefstal of een verlies.
  • U bent in een staat van insolvabiliteit.
  • U bent geconfronteerd met onvoorziene uitgaven.
  • Als Erasmusstudent hebt u niet goed nagedacht over uw budget en vraagt u uw ouders om wat financiële hulp.
  • U wenst geld op te sturen naar een begunstigde die in het buitenland woont (expat of local).
  •  …

Afhankelijk van het gekozen type transfer, kan de transactie snel verlopen. Online overdrachten gebeuren vrijwel onmiddellijk. Een overdracht van cash geld daarentegen, kan meerdere dagen in beslag nemen.

Is een geldtransfer betrouwbaar?

Om de veiligheid van een geldoverdracht in te schatten,  is het belangrijk om er het proces van te begrijpen.

Online transacties

Online transacties (d.m.v. een kredietkaart) gebeuren via een bank of een online debit service. De verrichtingen worden gevolgd via een controlenummer. Deze betalingen erkent men door de vermelding “Verified by Visa” of “Verified by MasterCard SecureCode”. De betaler moet bepaalde persoonlijke gegevens overmaken (o.a. zijn geboortedatum) en/of een code ingeven die voorafgaandelijk via SMS is doorgestuurd. De kans op online fraude wordt zo geminimaliseerd.

De tussenpersoon – zoals het wisselkantoor of de bank – die de overdracht heeft doorgevoerd, is niet meer verantwoordelijk voor de transactie van zodra de ontvangende partij het geld heeft geïnd. Het is dus niet mogelijk om achteraf het geld terug te vorderen. Wees daarom steeds waakzaam en ken de betrouwbaarheid van de begunstigde vooraleer u geld overmaakt.

Cash overdrachten

Daar waar online betalingen worden beveiligd via Visa of MasterCard, gaat dit anders in zijn werk voor cash betalingen. Deze transacties worden verricht via geautoriseerde agentschappen (Western Union, MoneyGram, Moneytrans). Aangezien ze zeer geliefd zijn bij oplichters, maakt u cash overdrachten best enkel wanneer u de identiteit van de begunstigde kent en hem volledig vertrouwt. Stuur nooit geld op voor de aankoop van een goed als u geen garantie over het bestaan ervan hebt, om een locale actie op een persoon te steunen die u niet kent of indien u niet zeker bent dat u niet met oplichters te maken hebt.

Wat zijn de kosten?

Houd er rekening mee dat een geldoverdracht naar het buitenland kosten inhouden. Online transferplatforms zijn op de lange termijn meestal wat goedkoper dan de traditionele banken. Financiële instellingen rekenen namelijk verschillende kosten aan voor overdrachten in vreemde valuta.

  • De transferkosten zijn de kosten die de bank aanrekent voor een overschrijving naar een land buiten de eurozone. Sommige instellingen brengen kosten in rekening voor het ontvangen van een overschrijving in vreemde valuta.
  • Kosten voor geldopname worden aangerekend wanneer u geld opneemt aan een geldautomaat of bankloket. De kosten bedragen meestal 5 EUR en variëren naargelang de banken.
  • Wisselkosten zijn de compensatie die de banken nemen wanneer u vreemde valuta nodig heeft. Dit wordt berekend volgens het verschil tussen de reële wisselkoers en de koers die de bank toepast

Voor cash betalingen passen wisselkantoren het wisseltarief toe als een percentage van het gewisseld bedrag. U betaalt dus minder als u 100 EUR voor vreemde valuta inwisselt dan 2.000 EUR. Voor grote bedragen kiest u best voor online platformen of geldautomaten, die een vaste kost hanteren. Vergeet niet dat de geldtransfer aan meerdere kosten zal worden onderworpen indien het om vreemde valuta gaat.

Ondanks deze kosten, kan een geldtransfer u uit de nood helpen. Licht u steeds goed in over de verschillende kosten die gepaard gaan met uw transactie.

Geldtransfer door uw bijstandsverlener

Een reisverzekering voorziet gewoonlijk de mogelijkheid om in sommige gevallen een geldoverdracht aan te vragen naar het buitenland: bij ziekte, een ongeval, autopech of een diefstal. Doorgaans is het bedrag van de transfer beperkt (max. 2.500 EUR). De bijstandsverlener moet eerst het geld ontvangen door een persoon die u aangeduid hebt en die u financieel wil helpen. Nadien wordt het geld ter plaatse overgedragen zonder bijkomende kosten via een plaatselijke correspondent. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de administratieve procedure en de betrouwbaarheid van de transactie.

Dit artikel werd geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Europ Assistance.

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: