Reizen met de fiets vergt meer voorbereiding dan met de auto. Wat is bijvoorbeeld de ideale fietsafstand tot je bestemming? En hoe maak je de tocht zo aangenaam mogelijk voor kinderen?
Onze blogster Lisa vertelt ons hoe men zo’n fietsreis organiseert met het hele gezin.
Wil je een weekendje weg dicht bij huis? Laat de auto dan eens staan en trek erop uit met de fiets. Een fietsweekend is niet alleen dé manier om meer te genieten van het landschap onderweg, maar het is ook een gezonde en milieubewuste vorm van reizen. En vooral: een haalbaar idee voor alle leeftijden, rekening houdend met je reistempo en conditie.
Of je nu vertrekt voor één of meerdere nachten, met de juiste voorbereiding ga je een zorgeloze reis tegemoet.
Wat is een realistische fietsafstand?
De algemene regel voor de occasionele fietser, m.a.w. iemand met een normale tot goede conditie, is dat je best een maximum van 70 km of 3-4 uur op een dag fietst. En dat op een voornamelijk vlakke weg. Plan je weekend dan ook niet te ver en zorg voor een route zonder te veel stijgen en dalen. Heb je liever meer tijd om te ontspannen op je bestemming of wil je extra rusttijd onderweg? Kies dan voor een kortere afstand.
Of je nu reist met een groepje vrienden, je gezin of familieleden: hou bij het plannen van de afstand altijd rekening met de fietser met het minste ervaring of conditie. De sterkere fietsers kunnen hun uitdaging groter maken door bijvoorbeeld het meeste bagage aan hun fiets te bevestigen.
Hoe bereid je je voor op je fietsweekend?
Bestudeer vooraf je route. Zijn de wegen verhard? Komt de route uit bij een grote baan die gevaarlijk zou kunnen zijn voor (jongere) fietsers? Als je twijfelt aan een bepaalde weg, kan je die in detail doornemen met Google Street View. Of laat dit artikel je inspireren om leuke en veilige fietsroutes te vinden. Dankzij online routeplanners als RouteYou of Komoot kan je ook zelf je route plannen.
Voor het vertrek doe je er goed aan om de staat van je fiets te checken. Dit artikel over het onderhoud van je fiets toont welke punten zelf te controleren zijn. Neem die checklist nog eens door voor je aan de terugtocht begint. Voor onderweg neem je best een fietspomp en een bandenplakset mee. Zorg ook voor een goede fietsverzekering. Zo ben je steeds gerust.
Heb je een elektrische fiets? Denk dan vooraf na over waar je je fiets kan opladen.
Vertrek ‘s ochtends of in de korte namiddag en plan een paar leuke stops in. Zeker voor een eerste keer op uitje met de fiets is het leuker om vroeger op je bestemming aan te komen dan je te moeten haasten. Als algemene regel fiets je best niet in het donker. Tijdens de lente en zomer zijn de dagen lang genoeg om je tocht volledig in het daglicht te volbrengen. Mocht je toch in het donker fietsen, zorg dan voor de juiste verlichting, ook op een eventuele fietskar.
Las tijdens je tocht voldoende pauzes in en neem water en snacks mee (zoals een proteïnereep of banaan). Indien je bagagegewicht wil uitsparen door onderweg te lunchen of snacks te vinden, ben je er best zeker van dat je enkele dorpjes of supermarkten passeert.
Hou ook rekening met het weer en stel je weekend eventueel uit als het weer ongunstig is. Een nat wegdek kan gevaarlijk zijn.
Hou het veilig: neem geen onnodige risico’s op de weg en hou je aan de verkeersregels. Zorg ervoor dat al je reisgenoten veilig en wel op bestemming geraken.
Wat neem je mee als bagage?
Kamperen is leuk, zeker wanneer het goed weer is. Maar als je extra bagage wilt vermijden, doe je er goed aan om voor je eerste weekend weg met de fiets een overnachting op je bestemming te boeken. Je bagage steek je best in een fietstas, fietsmand of op je bagagedrager, maar een lichte, stevige rugzak is ook een optie. Sommige fietskarren hebben een ingebouwde tent!
Ga ervan uit dat je alles wat je nodig hebt de hele route moet meedragen. Hoewel je dus best zorgt voor aangepaste kledij, hoef je er niet te veel mee te nemen. Stevige, dichte schoenen en een paar extra kousen zijn een goed idee. En om wrijving op je zadel te vermijden, draag je best een broek die na enkele uren nog aangenaam zit.
Enkele handige items die zeker van pas komen:
- Een externe oplader voor je smartphone. Zo ben je ook onderweg zeker van een opgeladen batterij.
- Een fietscomputer of gps voorkomt dat je geregeld moet stoppen om op je smartphone te checken of je nog op de juiste weg bent. Een telefoonhouder voor op je fiets kan een goedkope variant zijn. Een echt kaartje van de omgeving kan natuurlijk ook.
- Een lichte regenjas. Wees altijd zichtbaar. Zorg dus voor fluorescerende kledij.
- Zelfs als je vertrekt bij bewolkt weer, doe je er goed aan je gezicht, schouders en armen in te smeren met zonnecrème met een hoge factor.
- Van pillen tegen de hoofdpijn tot pleisters voor blaren: zoals op elke reis neem je best een kleine EHBO-set.
Hoe hou je rekening met kinderen?
Kinderen tot vijf jaar fietsen normaal gezien niet. Zorg dus voor een kinderzitje, een bakfiets vooraan of een fietskar achteraan. Kinderzitjes zijn de goedkoopste optie en vergen minder kracht van de fietser dan een bak of kar en lenen zich perfect voor kinderen tot 20 kg. Zorg voor een sterke dubbele fietsstandaard als je een zitje, bak of kar aan je fiets bevestigt, maar laat je kind er voor de zekerheid niet alleen in zitten tenzij je je fiets vasthoudt.
Het voordeel van een bakfiets of een fietskar is dat je ze niet alleen kan gebruiken voor kinderen, maar ook voor je spullen. Ook kan je een kinderfietsje meebrengen zodat je kind zelf korte afstanden kan uitproberen. Een bak of kar is natuurlijk enkel aan te raden voor wie fit is. Een manier om je maximale bagagegewicht te berekenen is: je bagage en kleine passagier(s) mogen samen niet meer wegen dan de helft van je eigen lichaamsgewicht.
Vanaf zes jaar kan een kind dat goed zelfstandig kan fietsen ongeveer 10 km per dag rijden. Voor tienjarigen is dat al 17 km per dag. Hou daar dus rekening mee als je kinderen zelf willen fietsen.
Nog enkele aandachtpunten indien je fietst met kinderen:
- Als je kiest voor een bakfiets of fietskar, bevestig je best een spatbord aan je band zodat er tijdens het fietsen geen modder op je passagier(s) terechtkomt.
- Kinderen die zelf niet fietsen dien je warmer aan te kleden dan de fietsers omdat ze het sneller koud kunnen krijgen.
- En waarschijnlijk het belangrijkste advies: laat kinderen altijd een fietshelm dragen onderweg, of ze nu zelf fietsen, in een zitje zitten of meerijden in een bak of kar. Voor volwassenen geldt hetzelfde advies. Een val kan voor ernstige hoofdschade zorgen.
Over onze blogster Lisa :
Lisa is een freelance blogster die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.