Wat zijn de grootste voordelen van een elektrische fiets en waarop moet je letten bij de aankoop en het onderhoud? Onze blogwriter Alain Dierckx geeft ons enkele tips.
Wist je dat elektrische fietsen bestaan sinds de negentiende eeuw? Het duurde echter tot het einde van de twintigste eeuw vooraleer de verkoopcijfers sterk begonnen te stijgen. Dit was vooral te danken aan de technologische vernieuwingen op het vlak van de accu. Vanaf de jaren 2000 was de stijging nog sterker. Volgens Wikipedia verkocht men in 2004 zeven miljoen exemplaren van Chinese merken. Twee jaar later was dit al achttien miljoen stuks!
Waarom rijden met een elektrische fiets?
Voor mensen die slecht te been zijn of kampen met een minder goede conditie, is een elektrische fiets een oplossing om langere fietstochten aan te kunnen. Tegenwind en bergop vormen geen obstakel meer, ook niet voor de gewone fietser. Bovendien is het een milieuvriendelijk alternatief voor de vervuilende auto. Als je een elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, heb je, net als voor klassieke fietsen, ook recht op een fietsvergoeding.
De accu
Hoever je ermee kan rijden, hangt af van de capaciteit van de accu. Met een volledig opgeladen lichte batterij in goede staat (capaciteit van 200Wattuur) kan je ongeveer 25 kilometer fietsen. Allerlei factoren spelen daarbij echter een rol: de wind, het gewicht van de bestuurder en van de eventuele tassen, de snelheid waaraan gereden wordt, enzovoort.
De e-bike
Dit is het meest voorkomende type elektrische fiets. De e-bikes zijn eigenlijk elektrische versies van de gewone fietsen zoals stadsfietsen, mountainbikes, vouwfietsen, enz. Van ongeveer alle types fietsen bestaat er intussen een exemplaar met trapondersteuning. Er zijn zelfs elektrische aangedreven tandems te koop! Leuk detail: een e-bike kan in beweging komen zonder dat je moet trappen op de pedalen. De maximumsnelheid is wel begrensd tot 25 km per uur. Vanaf die snelheid neemt de ondersteuning automatisch af. Wat de kostprijs betreft: je hebt tegenwoordig al een e-bike vanaf 1.000 eur De prijzen variëren echter sterk in functie van het vermogen en kunnen tot het drievoudige daarvan oplopen.
Weggebruikers op elektrische fietsen volgen dezelfde verkeersregels op als de geldende verkeersregels voor de fietsers.
De pedelec
Met een (speed) pedelec kan je een hogere snelheid bereiken, tot 45 km per uur. Om die reden is een bromfietsrijbewijs en een verzekering verplicht, net zoals een helm en een nummerplaat (het voertuig moet dus worden ingeschreven). In tegenstelling tot een e-bike komt dit type fiets niet in beweging tenzij je op de pedalen trapt. Een pedelec is vooral nuttig om langere afstanden af te leggen bijvoorbeeld voor je woon-werkverkeer. Voor een pedelec dien je een hoger bedrag neer te leggen (tussen 2.500 en 9.500 eur).
Gebruikers van speed pedelecs moeten dezelfde verkeersregels volgen als gebruikers van bromfietsen klasse B.
Is een elektrische fiets “gevaarlijk”?
Met steeds meer elektrische fietsen op de weg, stijgt het aantal ernstige ongevallen. De gevolgen van een ongeval met een fiets met elektrische ondersteuning zijn ook zwaarder dan bij een ongeval met een klassieke fiets. Daarvoor zijn er verschillende redenen. De bestuurders zijn gemiddeld al wat ouder en lichamelijk kwetsbaarder. Bovendien overschatten ze hun reflexen en onderschatten ze de snelheid van een elektrische fiets, waardoor ze sneller de controle kunnen verliezen. Tenslotte onderschatten andere weggebruikers de snelheid van een elektrische fiets waardoor de kans op een aanrijding verhoogt. Opletten geblazen dus!
12 tips in verband met aankoop en onderhoud
- Kies de sterkte van de accu in functie van je behoeften (elke dag een lange afstand, korte ritjes,…).
- Draag een helm, zelfs bij een gewone e-bike.
- Test de fiets die je wil kopen zeker eerst even uit, liefst op een rustige plek.
- Geloof niet blindelings de actieradius die door verkopers wordt opgegeven. Deze is meestal gemeten in ideale omstandigheden en komt niet altijd overeen met de realiteit.
- Als je regelmatig spullen vervoert, ga dan voor een elektrische bakfiets.
- Zorg ervoor dat je banden steeds helemaal opgepompt zijn om de rolweerstand tot een minimum te beperken.
- Denk eraan dat een elektrische fiets veel zwaarder is dan een gewone fiets. Als de accu onderweg leeg is, zal je hard moeten trappen om hem in beweging te krijgen of je weg verder te zetten.
- Bewaar de accu niet te koud, voorkom dat ze nat wordt en laat ze niet volledig leeglopen. Gebruik enkel de oplader die hoort bij de fiets die je gekocht hebt en volg de veiligheidsinstructies bij het opladen. Let op bij het laden voor een eventuele oververhitting.
- Gezien de hoge aankoopprijs, is een verzekering (tegen diefstal) aangeraden.
- Wil je niet meteen een grote som investeren? Ga dan voor een tweedehandse e-bike.
- Wil je met je e bike de weg op in winterse omstandigheden? Lees dan de volgende tips.
- Wil je snel geholpen worden in geval van problemen op de weg? Maak kennis met BIKE, de fietsbijstand van Europ Assistance, geldig van bij je thuis, in België en in de buurlanden.
Lees ook: De levensduur van batterijen van elektrische auto’s en fietsen