De pandemie van het coronavirus (Covid-19) heeft sinds haar ontstaan begin 2020 een immense impact op de reisindustrie. De uitbreiding van de pandemie overal ter wereld, de talrijke aanpassingen van de reisadviezen van de overheid en het gebrek aan gemeenschappelijke Europese reglementeringen omtrent het reizen roept bij heet wat reizigers veel vragen op.
Gaat u op reis in de zomer 2021? Lees dan ook ons artikel “Op vakantie in de zomer 2021” door hier te klikken.
Worden de reizen naar “rode zones” toegelaten en zo ja, zijn ze altijd gedekt door de reisbijstand?
Rode zones, “zeer risicovolle zones”
Op 25/09/2020 heeft de FOD Buitenlandse Zaken het reisverbod opgeheven naar “rode landen en zones”.
Het risico dat men in deze zones met Covid-19 besmet kan worden, blijft echter zeer groot, zodat het officiële reisadvies van de Belgische autoriteiten oproept om niet naar deze bestemmingen te reizen, of om dit alleen te doen voor essentiële reizen en met de strikte naleving van de gezondheidsvoorschriften en hun opvolging.
De reizen, het type reizen of de verplaatsingen die door de overheid echter verboden worden, worden niet door onze reisbijstandscontracten verzekerd.
Als bijstandsorganisatie raden we reizigers ten zeerste aan om de adviezen van de overheid nauwgezet op te volgen, en dit zowel van de FOD Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/) als van de FOD Volksgezondheid (https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen).
Hou er ook rekening mee dat de landen van bestemming ook beperkingen of verbodsbepalingen kunnen opleggen aan buitenlanders die hun grondgebied willen betreden. In dat geval zal dit ook vermeld worden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
De medische bijstandsverlening van Europ Assistance Belgium
in de rode zones en in de risicozones voor Covid-19
Overeenkomstig de nieuwe aanbevelingen en adviezen van de FOD Buitenlandse Zaken, zal Europ Assistance Belgium u bijstaan in geval van een medisch probleem op uw verblijfplaats, ongeacht of u zich al dan niet naar een “rode zone” begeeft of u er zich bevindt.
Dit zal echter niet het geval zijn indien u vertrekt naar een land of gebied waarop een reisverbod van kracht is voor niet-essentiële reizen en u er voor een niet essentiële reis naartoe gaat. In dat geval hebt u het door de overheid ingestelde reisverbod immers niet nageleefd.
Reizigers die zich naar een dergelijke zone hebben begeven op het ogenblik dat het reisverbod nog niet van toepassing was, zullen wel een aanspraak kunnen maken op hun reisverzekering.
We zullen echter altijd moeten handelen in overeenstemming met de beslissingen van de lokale overheden (bvb. toegang tot de zone of tot de lokale medische zorg of ziekenhuiszorg) en de sanitaire voorschriften die door de bevoegde overheden worden opgelegd (bv. quarantaine, isolatie, testen, gezondheidsprotocollen, enz.).
Personen die met het coronavirus zijn besmet tijdens hun reis in het buitenland moeten de sanitaire regels nauwgezet naleven, contact met andere mensen vermijden en contact opnemen met hun bijstandsmaatschappij die hen de nodige informatie en advies zal geven.
Indien de reis via een touroperator of luchtvaartmaatschappij is geboekt, is het natuurlijk ook belangrijk om hen te contacteren zodat kan bekeken worden of een verlenging van het verblijf (al dan niet in quarantaine) en/of een uitstel van de terugreis mogelijk is en onder welke voorwaarden.
Technische bijstand aan het voertuig
Voor personen die zich verplaatsen in een “rode zone” of in een risicozone en die voor hun voertuig de technische bijstand genieten, is de procedure dezelfde als voor medische bijstand: Europ Assistance stelt alles in het werk om pechverhelpingsdiensten naar de plek te sturen waar het voertuig geïmmobiliseerd is, met inachtneming van de eventuele sanitaire regels die door de lokale autoriteiten worden opgelegd.
Bestemmingen met reisverbod vanwege de overheid
Indien om één of andere reden de Belgische autoriteiten echter een reisverbod naar een bepaalde bestemming zouden instellen (behalve voor essentiële reizen), zal Europ Assistance Belgium haar tussenkomst weigeren zolang dit verbod van kracht is en de verzekerde naar die bestemming is vertrokken voor een niet-essentiële reis terwijl het verbod reeds van toepassing was.
Wij volgen hetzelfde principe wanneer een ander land formeel de toegang verbied tot zijn grondgebied aan reizigers met de Belgische nationaliteit.
Raadpleeg hiervoor de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
De NoGo reisannulatieverzekering
Een reisannulatie als gevolg van een epidemie of een pandemie, lockdownmaatregelen of een reisverbod, worden niet gedekt door de NoGo reisannulatieverzekeringen van Europ Assistance Belgium.
Als u uw reis niet (meer) wilt ondernemen, neem dan contact op met uw touroperator, hotel of luchtvaartmaatschappij om na te gaan of een uitstel, wijziging of annulering van uw reis mogelijk is. In het geval u een pakketreis geboekt hebt, zal de touroperator meestal een alternatief voorstellen (soms met extra kosten). Een dergelijke regeling zal echter niet even evident zijn als u zelf uw accommodatie, vervoer of vakantieactiviteiten online hebt geboekt.
Nuttige links
Het coronavirus en de reisadviezen
- FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
- Geldende regels per land en situatie in de Europese landen : https://reopen.europa.eu/nl/.
- Registreer uw reis op de website Travellersonline : https://travellersonline.diplomatie.be/
- Welke verplichtingen bij een terugkeer van een reis?
- Covid-19 certificaat : https://covidsafe.be/nl/ en https://www.mijngezondheid.belgie.be/
- Praktische tips om zijn reis goed voor te bereiden: Op vakantie vertrekken in de zomer 2021
Het coronavirus en de pandemie
- https://www.info-coronavirus.be
- https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
- Covid Dashboard (Johns Hopkins University) : https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Laatste update : 22/04/2021