De procedure voor een snelle tussenkomst op de autosnelwegen in Wallonië
In geval van pech of immobilisatie op een Waalse autosnelweg of op een gelijkgestelde weg, maakt de overheid er gebruik van het SIABIS+ platform om de takeldiensten te organiseren.
De procedure sluit aan bij hetgeen al vele jaren in Vlaanderen wordt toegepast (FAST).
Het doel van de overheid is om te zorgen voor een betere organisatie en veiligheid, en een vlottere tussenkomst wanneer een voertuig op de snelweg geïmmobiliseerd is zodat de normale verkeerssituatie zo snel mogelijk hersteld kan worden.
Het SIABIS+ platform is gelinkt aan een databank die contact opneemt met de pechverhelpingscentrale van het betrokken voertuig zodat de pechverhelping wordt toevertrouwd aan een takeldienst die over de SIABIS+ erkenning beschikt en nabij de plek van het gebeuren gevestigd is.
Indien het voertuig niet over een pechbijstandscontract beschikt, organiseert het SIABIS+ platform een beurtrol tussen de pechverhelpingsmaatschappijen om een takeldienst te sturen met SIABIS+ erkenning.
Wat indien u een autopech hebt op een autosnelweg in Wallonië?
Is uw wagen geïmmobiliseerd op een autosnelweg in Wallonië of een met een autosnelweg gelijkgestelde weg?
- Bij autopech dient u uw voertuig, de medepassagiers en uzelf in veiligheid te brengen. U zet uw noodknipperlichten in werking en brengt uw voertuig (indien mogelijk) op de pechstrook. Bij het uitstappen zorgt u ervoor dat uzelf en elk ander inzittende een fluovestje draagt en dat iedereen zich in veiligheid brengt achter de vangrails. Duid de aanwezigheid aan van het voertuig (gevarendriehoek).
- Neem contact op met uw bijstandsmaatschappij (dit is immers ook nodig voor een eventuele terugbetaling). Deze zal een bijstandsdossier openen en een takeldienst sturen met SIABIS+ erkenning (wat steeds het geval is voor de leden van Europ Assistance die op de Waalse autosnelwegen geïmmobiliseerd zijn). Indien de politie ter plaatse is, zal ze uw bijstandsmaatschappij contacteren via het SIABIS+ platform om de takeling van uw voertuig te organiseren.
- Indien u geen lid bent van een bijstandsmaatschappij, zal u contact moeten opnemen met de 101 die een takeldienst zal selecteren via het SIABIS+ platform en een erkende takeldienst ter plaatse zal sturen.
De terugbetaling van de pechverhelping door uw bijstandsmaatschappij
De tarieven van de SIABIS+ depannagediensten zijn door de overheid vastgelegd (zie de website http://trafiroutes.wallonie.be/trafiroutes/ficheinfo/56/). Het is niet uitgesloten dat extra kosten in rekening worden gebracht indien de politie beschouwt dat een specifieke signalisatiewagen noodzakelijk is.
Indien u over een pechbijstand beschikt, zal de facturatie rechtstreeks geregeld worden tussen de door SIABIS+ erkende takeldienst en uw bijstandsmaatschappij. Deze zal de kosten ten laste nemen overeenkomstig de bepalingen van de algemene voorwaarden van uw bijstandscontract. Uw bijstandscontract kan de terugbetaling voorzien hetzij van enkel de sleping op de autosnelweg, hetzij van de sleping en van de signalisatiekosten.
Indien u niet over een pechverhelping beschikt, zal u de factuur rechtstreeks aan de depannagedienst moeten betalen.
Tip:
Controleer dus de Algemene Voorwaarden van uw pechbijstandscontract en ga na of er een financiële tegemoetkoming voorzien wordt en hoeveel deze bedraagt. De terugbetaling kan enkel slaan op de depannagedienst of op zowel de depannagedienst als de signalisatiekosten.
Ter informatie: Sommige contracten van Europ Assistance, waaronder de voormalige jaarcontracten (Jaarlijks en Jaarlijks+) met optie pechverhelping, voorzien de terugbetaling van de takeldienst tot max. 250 eur (dit maximumbedrag is normaliter toereikend voor een klassieke takeldienst), maar sluiten de signalisatiekosten uit.
In de jaarformules “Light”, “Smart”, “Sport” en “VIP”, worden – in de optie “Mobiliteitsbijstand” – de signalisatiekosten wel ten laste genomen evenals de kosten van de takeldienst tot max. 250 eur.
En op de Vlaamse autosnelwegen?
In Vlaanderen geldt het FAST-systeem. Meer informatie hierover vindt u hier.
Nuttige links:
FAST bij autopech op de autosnelwegen in Vlaanderen
Hoe een pechverhelping aanvragen bij Europ Assistance?
Het eCall-systeem
De mobiele app van Europ Assistance