Links rijden in het buitenland

By Xavier Van Caneghem on 05/10/2017 in Afrika, Azië, Europa, Mobiliteit, Oceanië @nl, Website
0
5

In veel landen rijdt men aan de linkerkant van de weg. Het is dus niet altijd gemakkelijk voor autobestuurders die gewoonlijk rechts rijden om zich aan te passen. Hieronder geven wij u enkele tips om u te helpen op de juiste kant te blijven…

In welke landen rijdt men links?

In Europa rijdt men aan de linkerkant van de baan in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Cyprus. In de rest van de wereld is dit hoofdzakelijk het geval in de landen die onder Brits koloniaal bewind zijn geweest.
Men rijdt links o.a. in Zuid-Afrika, Australië, Bangladesh, India, Indonesië, Jamaica, Japan, Kenia, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Pakistan en Thailand.

Een historische verklaring

ridder

In tegenstelling tot wat wij op het Europese vasteland mogen geloven, is rechts rijden eigenlijk abnormaal.  Zij die op het continent wonen, rijden dus aan de verkeerde kant van de weg!

Hoe kan dit? Sinds het Romeinse keizerrijk en gedurende de Middeleeuwen droegen de ruiters en ridders (waarvan de meeste rechtshandig waren) hun wapen aan de linkerkant van hun lichaam. Zo konden ze sneller hun wapen trekken met hun rechterhand wanneer ze aangevallen werden. Ze reden dus logischerwijze aan de linkerkant van de weg zodat ze zich beter konden verdedigen tegen potentiële vijanden die hen rechts kruisten.

Alles veranderde ten tijde van Napoleon Bonaparte. Hij besloot zijn troepen te trainen om de vijand vanuit de rechterkant aan te vallen en aldus meer kans te maken om een veldslag te winnen. Deze regel is meteen de norm geworden in alle landen die Napoleon heeft veroverd, en dit in tegenstelling tot Engeland  waar men aan de linkerkant is blijven rijden.

Is links leren rijden moeilijk?

links rijdenDe eerste keer zal de moeilijkste zijn. U zult de meeste problemen ondervinden tijdens de eerste kilometers. Rij rustig en neem de tijd om aan deze nieuwe rijstijl te wennen. Nadien zult u zich snel aanpassen, vooral indien u de verkeersstroom volgt. U zult zich gemakkelijker kunnen schikken naar het rijgedrag van de andere autobestuurders die u omringen.

Let vooral op in de rotondes (roundabouts) en in de bochten. Wees attent op de ruimte aan de linkerkant tussen uw voertuig en de boord van de weg, de rijstroken voor fietsers en de voetpaden (maar wijk ook niet teveel uit naar rechts!).

Blijf goed aan de linkerkant wanneer u op kruispunten afdraait en van rijrichting verandert. Een handige truc kan zijn om een sticker of geheugensteuntje te plaatsen op uw dashboard met als boodschap : “Rij links!”.

Let op voor de oversteekplaatsen voor voetgangers: kijk naar de juiste kant van de weg.

Wees ook op uw hoede op kleine/smalle wegen met weinig verkeer. U zult er misschien meer de neiging hebben om naar de rechterkant van de weg te gaan in plaats van links aan te houden. Als u een medepassagier hebt, zal hij/zij u kunnen helpen om over uw rijgedrag te waken en u desnoods tot de orde te roepen.

Word geen spookrijder! Vergis u niet bij op- en afritten van autosnelwegen.

U zult het links rijden veel sneller onder de knie hebben als u ter plaatse een voertuig huurt, in plaats van er met uw eigen wagen te rijden (met het stuur aan de linkerkant).

Ken de verkeersregels van het land waar u zich bevindt en leef de regels na.

Met uw Belgische wagen rijden in Groot-Brittannië

Let op het gebruik van de kruislichten

Elke chauffeur weet dat het verboden is om tegemoetkomende autobestuurders te verblinden. Aangezien de wagens die op onze wegen rechts rijden lichten hebben die lichtjes naar rechts schijnen om de kant van de weg en de verkeersborden beter te verlichten, zouden uw lampen andere autobestuurders kunnen verblinden indien u in Groot-Brittannië of in Ierland met uw wagen rijdt. Om dit probleem te vermijden, kunt u zich een adaptor (een soort sticker) aanschaffen die u op uw lampen aanbrengt. U kunt ook kiezen om een deel van uw koplampen af te plakken met niet doorschijnende plakband, maar u moet dan wel weten waar u de plakband moet aanbrengen. Een andere mogelijkheid bestaat erin om uw koplampen zoveel mogelijk naar beneden te richten, maar dit kan uw zichtbaarheid gevaarlijk beperken. Sommige type auto’s laten toe om de stand van hun lampen handmatig aan te passen.  eurolites

Als u een adaptor wil kopen (zoals bvb. de lichtbundeldeflector die verkocht wordt door Eurolites), zal dit mogelijk zijn via verkooppunten zoals winkels voor autobenodigdheden, automobielclubs, op het internet of in de car-ferries die naar Groot-Brittannië of Ierland varen. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing vooraleer u de sticker aanbrengt. Vergeet de sticker niet te verwijderen na terugkeer op het vasteland.

Lees ook:

Is rijden met autolichten aan verplicht?

– De verkeersregels in het buitenland

mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*