Bent u regelmatig onderweg met de auto? Voor het werk, om “taxi te spelen” voor de kinderen of op reis naar het Zuiden? Dan hebt u vast een idee wat al die kilometers betekenen voor uw portemonnee en dat is best veel.
Wat als er een manier bestaat om die kosten gevoelig naar beneden te halen zonder dat u grote inspanningen hoeft te doen?
Onze blogger Alain Dierckx legt ons de voordelen uit van het ecologisch rijden (ook “ecodriving” genoemd).
Wat is het concept van ecologisch rijden?
Ecologisch of duurzaam rijden houdt in dat u als bestuurder gerichte maatregelen neemt in verband met uw voertuig en uw rijgedrag waardoor u een positief effect bekomt op drie belangrijke zaken:
- Een lager stroom- en/of brandstofverbruik
- Een hogere verkeersveiligheid
- Minder luchtvervuiling door de lagere uitstoot van fijn stof en van C02
Hoe vertoont u een ecologisch rijgedrag?
U kunt uw rijgedrag op verschillende manieren optimaliseren.
- Het tijdstip van vertrek: om files en dus vertragingen te vermijden denkt u best even na over het ideale tijdstip om te vertrekken. Vanzelfsprekend is dat buiten de door iedereen gekende piekuren en, als u op reis vertrekt, best niet op de vooraf aangekondigde ‘zwarte dagen’. Een goed moment om te vertrekken is op zondagochtend. ’s Nachts rijden wordt afgeraden wegens onveilig.
- Vermijd overmatig remmen en optrekken: tracht zoveel mogelijk aan een constante snelheid te rijden. Gebruik de cruise control als het kan en mag. Rij proactief en rem geleidelijk af. Dit rijgedrag is vooral cruciaal in steden en levert daar de meeste winst op.
- Schakel op het juiste moment: voor dieselvoertuigen is dat tussen 1500 en 2000 toeren, voor een benzinevoertuig is dat tussen 2000 en 2500 toeren.
- Pas uw snelheid aan: rij bijvoorbeeld aan 100 km per uur in plaats van aan 120 km per uur. Dat zorgt voor minder verbruik en is veiliger. Het is bewezen dat verkeersongelukken aan een lagere snelheid minder zware gevolgen hebben dan bij een hogere snelheid.
- Airconditioning: schakel deze pas in wanneer het te warm is in de auto, want dit kan een negatief effect hebben op de veiligheid. De aandacht van de bestuurder verslapt immers en de reactietijd verhoogt. Vermijd daarbij wel een te groot verschil tussen de buitentemperatuur en die in uw voertuig. Als uw wagen te lang in de zon is gebleven en het in de wagen te heet is, opent u best eerst de ramen tijdens de eerste kilometers om wat af te koelen en schakelt u nadien pas de airco in.
- Opladen van batterij (elektrische wagen): kies uw laadbeurten verstandig. Laad uw batterij op wanneer die tussen 20% en 80% is opgeladen, dat is namelijk het efficiëntste en verlaagt uw stroomverbruik. Uw GPS kan u helpen bij de planning van de laadsessies.
Hoe zorgt u dat uw wagen zo ecologisch mogelijk rijdt?
Niet alleen hoe u rijdt is belangrijk maar ook de staat van uw voertuig speelt een rol.
- Onderhoud: zorg ervoor dat uw voertuig regelmatig wordt onderhouden zodat alle onderdelen perfect functioneren. Onder meer remmen en uitlaat moeten in orde zijn want anders wordt er teveel fijn stof uitgestoten.
- Banden: niet voldoende opgepompte banden zorgen voor een groter brandstofverbruik en voor meer slijtage. Als u een grotere lading voorziet (meer passagiers, meer bagage), pomp ze dan harder op.
- Dakkoffer: denk goed na of u echt die dakkoffer nodig hebt want die zorgt door de grotere luchtweerstand voor een hoger brandstofverbruik. Als u op reis gaat en u daar ter plaatse ook rondrijdt, haal de dakkoffer er dan af tot u weer vertrekt. Dit laatste geldt overigens ook voor een fietsendrager.
Hoeveel kunt u besparen dankzij het ecologisch rijden?
De grootte van de besparing hangt af van het voertuig, het type traject en vooral het oorspronkelijke rijgedrag voor men overschakelt naar ecologisch rijden.
Bij een vooraf al ‘normaal’ rijgedrag kan dit globaal gezien een besparing van 5% opleveren. Bij de omschakeling van een ‘sportief rijgedrag’ naar een ecologisch rijgedrag kan de besparing oplopen tot 15% en kan ecologisch rijden dus enkele honderden euro’s per jaar opleveren.
Hieronder een overzicht van de besparingen die individuele maatregelen kunnen opleveren:
- Banden goed oppompen kan u volgens de bandenfabrikanten tot 10% minder brandstofverbruik opleveren als u zwaar beladen op reis vertrekt.
- Een vuile lucht- en/of oliefilter laten schoonmaken of vervangen brengt een besparing met zich mee van 3%.
- Als u een dakkoffer eraf haalt zal uw voertuig ongeveer 18% minder brandstof verbruiken.
- Minder “sportief” afremmen en optrekken levert vooral in steden een besparing op van 20%.
- Trager rijden levert een heel grote besparing op. Door bijvoorbeeld met een elektrische wagen 100 km per uur te rijden in plaats van 120 km per uur kunt u (volgens sommige onderzoeken) 20% tot 36% besparen op u verbruik.
Hoeveel CO2 zal uw voertuig minder uitstoten door ecologisch rijden?
Het percentage minderuitstoot van C02 en fijn stof door ecologisch rijden is moeilijk te berekenen maar sommige bronnen geven volgende waarden aan (https://www.hellocarbo.com/blog/calculer/co2-voiture/):
CO2-uitstoot per 1 liter brandstof:
– benzine: 2,28 kg CO2
– diesel: 2,67 kg CO2
– loodvrij 95 (E10): 2,21 kg CO2
Algemeen erkende overkoepelende cijfers zijn moeilijk te vinden in vakliteratuur. Dit is te wijten aan het feit dat er zoveel verschillende types voertuigen zijn met verschillende brandstoffen en aandrijvingen (benzine, diesel, LPG, hybride, elektrisch). Voorlopig staat vast dat de keuze van de brandstof allesbepalend is.
Elektrische wagens stoten dus beduidend minder CO2, ondanks het feit dat hun CO2-uitstoot hoger was tijdens de fabricage van hun batterij. Een elektrische wagen stoot namelijk over zijn hele levensduur ongeveer 60% minder CO2 uit dan een benzinewagen. Dat geldt echter niet voor een voertuig met een hybride systeem (brandstofmotor plus elektromotor). Vergeleken met een benzinewagen zijn die betere cijfers overtrokken aangezien de elektromotor in de realiteit slechts weinig gebruikt wordt.
Enkele factoren die u niet kunt beïnvloeden in het ecologisch rijgedrag
Op het verkeer heb u als bestuurder vanzelfsprekend geen vat. Files, wegenwerken en het rijgedrag van andere bestuurders vinden plaats buiten uw wil om maar hebben wel een impact op uw verbruik en de tijd die u in uw voertuig moet doorbrengen. U kunt er wel voor zorgen om de baan op te gaan tijdens rustige momenten.
Ook het weer is een externe factor waar u jammer genoeg geen verweer tegen hebt. Hitte, koude, sneeuw en andere fenomenen kunnen het u moeilijk maken onderweg.
Een bergachtig traject zal dan weer een negatief effect hebben op uw verbruik.
Checklist: doe ik het goed?
Hieronder enkele vragen die u zich moet stellen wanneer u ecologisch wilt rijden:
- Is mijn auto goed onderhouden?
- Zijn mijn banden goed opgepompt?
- Heb ik die dakkoffer echt nodig?
- Vertrek en keer ik terug op het beste moment?
- Rij ik niet te snel?
- Rij ik proactief en rem ik geleidelijk af?
- Zet ik mijn motor af als ik lang stilsta?
- Schakel ik aan het juiste toerental?
- Laad ik mijn batterij correct op en op het juiste moment?