Ben je verzot op varen of wil je dit eens uitproberen? Beschik je niet over een vaarbewijs en heb je geen zin om een boot met andere vakantiegangers te delen?
Dan is het huren van een kleine (motor)boot op een stroom, rivier of kanaal een tof en haalbaar alternatief. Onze blogster Lisa geeft ons hieronder meer uitleg.
Bestuur zelf je boot, volg op je gemak een zelf uitgestippelde vaarroute en slaap en kook in je privékajuit. Niet alleen is dit een zalige manier van slowtraveling, maar het geeft je ook de vrijheid om te varen en te overnachten (bijna overal) waar je wilt, samen met je bubbel.
Waar vind je vakantieboten in België of de buurlanden?
Er zijn ontelbare soorten vakantieboten en vele manieren om er te vinden. Op websites waarop particulieren hun boot aanbieden (zoals Click&Boat, Zizoo en Nautal) kan je kiezen uit zeilboten, catamarans, speedboten, motorboten of woonboten. Ook reisorganisaties die vooraf uitgestippelde vaarroutes aanbieden van bijvoorbeeld 3 dagen of een week (bijvoorbeeld Le Boat of RiverYachts), hebben soms zeilboten ter beschikking.
In Frankrijk heb je dan weer o.a. de website francefluviale.fr.
Een opzoeking op het internet zal je dus snel heel wat mogelijkheden bieden.
Als je echter niet over een vaarbewijs beschikt, is het een goed idee om te kiezen voor de populairste optie: een motorboot. Motorjachten die niet langer zijn dan 15 meter en niet sneller gaan dan 20 km/u vereisen in België en Nederland geen vaarbewijs. In de meeste andere Europese landen wordt er na een begeleide vaarinitiatie van een verhuurorganisatie een tijdelijke vaarvergunning afgeleverd voor een periode gelijk aan de huur van de boot. Bij particuliere verhuurders zal dat niet standaard het geval zijn. Informeer je dus altijd goed bij de particuliere verhuurder of de reisorganisatie vooraleer je tot de boeking overgaat.
Hoewel een vaarbewijs in vele gevallen niet verplicht is, is vaarervaring natuurlijk een pluspunt. Ook nemen vele reisorganisaties de tijd voor een korte opleiding of initiatie. Als je bij een particulier huurt, vraag je hier best zelf naar.
Hoe is een vakantieboot uitgerust?
Een motorboot waarin enkele nachten kan verbleven worden, is normaal gezien steeds uitgerust met één of meerdere slaapvertrekken, een badkamer, een zithoek en een keuken. Hoewel je soms tot 8 bedden (!) ter beschikking kan hebben, vergen de kleinere ruimtes vaak wat gewenning.
Een watervoorraad is vaak voorzien zodat je met evenveel gemak als thuis kan douchen, maar het is aangeraden om er spaarzaam mee om te springen. De elektriciteit aan boord wordt normaal gezien opgewekt door de bootmotor of door aansluiting op de walstroom (elektriciteit van het land, waarop je je boot bijvoorbeeld kan aansluiten bij een betalende aanmeerplek). Om de bootbatterijen in optimale conditie te houden kan het zijn dat je verhuurder je vraagt om dagelijks een minimum aantal uren te varen.
Wat betreft de inrichting van de kajuit, hangt veel af van de organisatie of particulier bij wie je boekt. Check bijvoorbeeld of het basismateriaal zoals handdoeken, dekbedovertrekken en toiletpapier al aanwezig is. Eten en drinken dien je uiteraard zelf te voorzien, maar een keukentje is meestal uitgerust met noodzakelijk kookgerei.
Wat breng je dan zelf nog mee? Alles wat je normaal gezien op reis zou meenemen, met een focus op wateractiviteiten natuurlijk. Zwemgerei en een opblaasbare matras mogen dus niet ontbreken. Pak echter niet te veel waardevolle spullen mee: je laat je juwelen en elektronica liever niet per ongeluk overboord vallen. Om beschadigingen aan het dek te voorkomen en omdat het veilger is, kan je verhuurder je trouwens vragen om enkel boot- of sportschoenen te dragen.
Hoe een boot huren voor de vakantie?
Over het algemeen boek je een vakantieboot van een reisorganisatie best zeker 2 maanden vooraf. Op websites van particuliere verhuurders kan je vaak ook last-minute terecht.
Een motorboot huren van een particulier kan vanaf ongeveer € 170 per dag. Dan gaat het soms al om een boot waarin tot 6 mensen kunnen slapen. Het huren bij een reisorganisatie gespecialiseerd in motorboten komt over het algemeen iets goedkoper uit doordat er vooraf opgestelde vaarpakketjes worden samengesteld. Denk dan bijvoorbeeld aan een minimumprijs van rond de € 400 voor een bootje waarin 2 volwassenen en 2 kinderen 3 nachten kunnen slapen.
Hoewel sommige boten vrij goedkoop kunnen lijken, is het huren van de boot zelf natuurlijk niet de enige kost. Hou rekening met een eventuele schoonmaakkost, de nodige brandstof en aanmeerkosten. Wat de verzekeringen betreft, bieden de meeste reisorganisaties een eigen optie aan. Op de meest gekende websites waarop particulieren hun boot aanbieden, heeft de verhuurder zijn boot vaak al verzekerd en zit dat bedrag al in de prijs verwerkt.
Net als hotels en vakantiewoningen hebben vakantieboten check-in- en check-out-momenten. Normaal gezien verwittig je de persoon of organisatie van je geschatte aankomsttijd, waarna je wordt rondgeleid op de boot. In vergelijking met een gewone huurwoning is er bij een vakantieboot natuurlijk een pak meer uitleg nodig, zeker als je weinig of geen vaarervaring hebt. Controleer bij aankomst nog eens of alles in orde is. Laat eventuele schade aan de boot vooraf optekenen en check of het voorziene materiaal aanwezig en in goede staat is.
Hoe de vaarroute bepalen?
Veel reisorganisaties gespecialiseerd in bootverhuur zorgen voor een boordboek. Hierin staat info over mogelijke vaarroutes en het gebied waarin van de organisatie mag gevaren worden. Bespreek je route vooraf met de organisatie of de verhuurder. Zo kan je beter inschatten hoeveel uur per dag je over een route doet. Een goed tempo waarop je veel kan zien en toch voldoende kan ontspannen, is tussen de 3 tot 5 uur varen per dag, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt om je bestemming te bereiken. Sommige organisaties geven trouwens de optie om je boot in te leveren op een andere bestemming.
Waar aanmeren?
Met je vakantieboot kan je kiezen tussen verschillende soorten van aanmeerplaatsen afhankelijk van de duur die je op een bepaalde plek wilt blijven en welke voorzieningen je nodig hebt. In België zijn er vele vrije aanlegplaatsen waar je tot 24 uur gratis kunt verblijven. Ook zijn er wachtsteigers aan bruggen en sluizen met een beperkte aanmeertijd of betalende jachthavens die je voorzien in faciliteiten zoals stroom, water, sanitair en de mogelijkheid om afval te deponeren.
In Frankrijk kan je op veel plaatsen vrij aanmeren zolang je het andere verkeer maar niet hindert. Ook in Nederland mag het op vele plekken, tenzij borden iets anders aantonen. Bespreek je vaarroute met de verhuurder en vraag hem advies over de mogelijke aanmeerplaatsen. Je vraagt best ook eens naar de uitleg i.v.m. de meest voorkomende (vaar)borden in de streek.
Ergens aanmeren geeft je soms de kans om te zwemmen. Doe dat natuurlijk enkel als de omgeving veilig (en proper) genoeg is en er geen sterke stroom heerst of veel passerend bootverkeer is.
Ook aan land kan je de omgeving verkennen.
Je auto op een vakantieboot meenemen is niet vaak een optie, je fiets dan weer wel.
Lijkt een vakantieboot jou ook een toffe manier van reizen en ontspannen?
Wij wensen je in elk geval veel vaarplezier!
Over onze blogster Lisa:
Lisa is een freelance blogster die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.