Zoals vele mensen, houden sommige honden ontzettend veel van de sneeuw. Geen wonder dus dat vele mensen hun viervoeter naar de sneeuw op vakantie of op wintersport willen meenemen.
Toch moet men letten op bepaalde punten.
De trip goed voorbereiden en zich goed informeren
Net zoals voor de zomervakantie vraagt een vakantie naar de sneeuw of naar de wintersport een goede voorbereiding.
- Voordat u uw logement boekt, kijkt u best nauwkeurig na of de huisdieren in het hotel of in de vakantiewoning toegelaten zijn. Informeer u over de regels die er van toepassing zijn (toegelaten rassen, hygiënische regels, huishuidelijke regels, enz.) en over de ruimte waarover uw hond zal beschikken indien hij opgesloten moet blijven terwijl u gaat skiën. Best is dat er altijd iemand is die zich met de hond kan bezighouden zodat hij niet langdurig alleen blijft.
Zorg er altijd voor dat uw hond geen probleem vormt voor de andere bewoners. - Wees zeker dat u in orde bent met alle administratieve formaliteiten en met de vereiste inentingen. Ga vóór het vertrek langs bij de dierenarts om de fysieke conditie van uw hond te controleren. Denk ook aan een goede reisbijstand.
- Informeer u over de mogelijke “hondvriendelijke” wandelingen ter plaatse en over de aanwezige zorgverlening (dierenartsen, dierenhospitaal).
- Neem alles mee wat nodig is voor de zorgen en het comfort van uw huisdier (alle materiaal om hem te verzorgen, zalf of vaseline, handdoeken, eetbak, slaapmand, etenswaren, leiband, muilband, enz.)
Een fysieke voorbereiding zoals voor de mens
Indien u samen met uw hond naar sneeuwgebieden wilt gaan, betekent dit dat u er wilt gaan wandelen met uw viervoeter. Het is dus zeer belangrijk om uw hond een degelijke fysieke voorbereiding te geven vóór uw vertrek door lange wandelingen in te plannen of te sporten (indien mogelijk in de sneeuw).
Speek met de dierenarts over uw reisplannen en vraag hem een aangepaste zalf of vaseline om uw hond te beschermen (bescherming van de voetkussentjes, de oren, het scrotum).
Het reglement van het skistation
Indien u op wintersport vertrekt, zal u het reglement dat van kracht is in het skistation nauwgezet moeten naleven.
Huisdieren zijn altijd ten strengste verboden op de skipistes.
Op wandel in de sneeuw
- Zorg dat de vacht van uw huisdier droog blijft. Een natte vacht verliest haar isolatievermogen waardoor uw viervoeter snel zal afkoelen.
Het is ook niet aanbevolen om de hond langdurig uitgestrekt in de sneeuw te laten. - Voorzie uw hond indien nodig van een manteltje of een dekje. Hou hierbij rekening met zijn ras, zijn leeftijd en zijn gezondheidstoestand. De buik is het lichaamsdeel dat het meest bloodgesteld zal worden aan de koude. Denk eraan wanneer u een beschermend kledingsstuk koopt.
Schoentjes of laarsjes? Het kan komisch klinken om een hond van schoentjes te voorzien, maar stapschoentjes bieden een maximaal comfort bij lange wandelingen in de sneeuw: de pootjes blijven warm en worden beschermt tegen sneeuw of steentjes, en blijven vrij van ijsklonters die zich tussen de tenen kunnen vormen. - Tijdens de wandeling kunnen sneeuw- of ijsklonters ontstaan tussen de tenen. Hoe groter die klonters worden, hoe pijnlijker dit wordt voor de hond. Voor langharige rassen raadt men dus aan om de haren tussen de tenen en aan de achterkant van de poten kort te knippen.
- Bescherm de voetkussentjes, het uiteinde van de oren en het scrotum met een aangepaste zalf of vaseline. Smeer een beetje zonnezalf op de neus van de hond indien deze weinig pigmentatie vertoont.
- Maak geen wandeling wanneer de zon te hard schijnt, want de weerkaatsing van het licht op de sneeuw kan schadelijk zijn voor zijn ogen.
- Spaar de krachten van uw huisdier. In de sneeuw wandelen of lopen is veel vermoeiender dan een gewone wandeling.
- Let op ijsoppervlakten: laat uw hond nooit een ijsoppervlakte betreden (bvb. bevroren vijver of meer). Het gebeurt meer dat een dier verdrinkt omdat het ijs het begeven heeft.
- Zorg ervoor dat de hond geen sneeuw eet. Door sneeuw te eten kan hij zware buikkrampen of diarree krijgen.
- Sommige honden houden van water met anti-vries (zoals de vloeistoffen die in de auto gebruikt worden voor de ruitenwissers). Voor een hond is een dergelijk product echter een vergif!
Terug van de wandeling
- Droog uw hond heel zorgvuldig af, in het bijzonder de uiteinden van de pootjes (neem de ijsklonters weg).
- Plaats de hond niet meteen voor een hevige warmtebron (radiator, haard, …) maar laat hem eerst opwarmen in de omgevingstemperatuur.
En tenslotte: zorg ervoor dat uw huisdier het even prettig vindt als uzelf!
Lees ook de andere artikels van ons dossier “Wintersporten”
Eerste publicatie : 12/2014 - Update : 02/2020