Of u de vakantieperiode thuis of in het buitenland doorbrengt, het is altijd perfect mogelijk om plaats te maken voor een minder drukke agenda die de creativiteit in de hand werkt en het toeval een grote rol laat spelen.
Bent u een “helikopterouder”?
De slow parenting is een beweging die ontstaan is als reactie op het gedrag van ouders die het leven en de activiteiten van hun kinderen op overdreven wijze willen beschermen en controleren. Dergelijke ouders worden ook “helikopterouders” genoemd. Ze stellen een zeer drukke agenda samen voor hun kinderen om hun vrije tijd zoveel mogelijk op te vullen en te beheren. Zelf zijn ze ook zeer betrokken bij die tijdsbesteding door (vaak) deel te nemen aan de activiteiten of door te zorgen voor de logistiek ervan (bvb. de kinderen met de wagen van de éne activiteit naar de andere brengen).
De slow parenting reageert ook op de meest voorkomende opvoedkundige trend van de moderne maatschappij. Die trend stelt dat een agenda die niet gevuld is met een heleboel professionele, sociale, sportieve of andere type activiteiten een tijdverlies betekent en het individu belemmert om zich in zoveel mogelijk disciplines te ontwikkelen.
Voor de ouders die voorstanders zijn van de slow parenting is het echter belangrijk om het af en toe wat kalmer aan te doen en zich te schikken naar het ritme van zijn kind, zijn (nieuwe) interessesferen te ontdekken en hem te begeleiden in een opvoedkundige benadering die hem zal helpen zich vrij te ontwikkelen.
Het wat kalmer aan doen tijdens de vakantie
om zijn creativiteit een kans te geven
De creativiteit in de hand werken:
Het komt erop aan tijd te geven aan de kinderen zodat ze zelf een bezigheid (uit)vinden.
De dag starten zonder een vooraf bepaalde activiteit. Sommige kinderen zullen eerst opperen dat ze zich vervelen en zullen de hulp inroepen van de ouder om een oplossing te vinden. Maar na enkele tientallen minuten zullen ze vaak zelf een bezigheid bedenken die hun creativiteit zal bevorderen. Hiervoor moeten ze wel voldoende vrijheid hebben en kunnen beschikken over materiaal en een vertrek van de woning, een deel van de tuin of een (speel)kamer die ze als speelterrein kunnen gebruiken en omtoveren in hun eigen wereldje.
De pedagogen gaan ervan uit dat een kind heel snel zijn tijdsbesteding zal vullen met projecten of activiteiten die hij zelf of samen met zijn vriendjes heeft uitgevonden.
Het vrijheidsgevoel:
Het gevoel van onveiligheid neemt in onze maatschappij almaar toe. Veel ouders voelen zich slechts gerust wanneer ze permanent het gevoel hebben te weten waar hun kind zich bevindt en wat het uitspookt. Toch zal het geven van wat meer vrijheid het kind de kans geven om voor zichzelf te zorgen en de risico’s en gevaren te leren in te schatten. De vrijheidsgraad moet natuurlijk wel bepaald worden, rekening houdend met de leeftijd en de maturiteit van het kind.
Het kind als initiatiefnemer:
Laat het kind bepalen wat de activiteiten van de dag zullen zijn voor het gezin. Dit zal zijn verantwoordelijkheidsgevoel aanscherpen zowel voor de keuze van de activiteiten als voor hun goede gang van zaken.
Elkaar in gezinsverband terugvinden:
Neem de tijd om samen de maaltijden te bereiden, samen te eten, samen te spelen (bvb. gezelschapsspel of buitenactiviteit).
Passiviteit bestrijden:
Beperk zoveel mogelijk de tijd die het kind spendeert door passief naar de televisie te kijken, of de tijd doorgebracht op tablets of spelconsoles. Tracht dus zoveel mogelijk passieve bezigheden te vervangen door creatieve activiteiten, liefst in open lucht.
Lees ook : Tablets en jonge kinderen: een goede mix?
Enkele ideetjes
- Laat het toeval beslissen over de gang van zaken: ga op stap zonder bepaald doel of bestemming, maak een rustige wandeling in de natuur en neem de tijd om planten en dieren te observeren.
- Breek de gewoontes door een picknick of een feestje onder vrienden te organiseren.
- Laat u leiden door het plotse verlangen naar een niet geplande activiteit.
Lees ook:
“5 keileuke activiteiten voor de kinderen”
“10 ideeën om de vakantie thuis door te brengen”
“Zoutdeeg maken: de kinderactiviteit bij uitstek”
Deel uw ervaring
Aarzel niet om uw ervaring in slow parenting in deze blog te delen of ideetjes te geven die andere ouders kunnen inspireren.
Nota : Deze “tragere” levenswijze die erop gericht is om het huidige moment anders te beleven, vindt men ook terug in de Slow Food.