Zoals elk jaar is de krokusvakantie voor de Belgen de gelegenheid bij uitstek om massaal naar de sneeuw te trekken.
Voor Europ Assistance breekt dan telkens opnieuw een bijzonder drukke periode aan. Een skivakantie brengt namelijk heel wat risico’s met zich mee, zowel op de piste als op de weg. Europ Assistance ontving 6.167 oproepen (van vrijdag 24 februari tot en met vrijdag 3 maart), met een piek van 990 oproepen op maandag 27 februari.
Klik hier om de infografie van het krokusverlof te bekijken
De ongevallen op de skipistes
Dit jaar waren de sneeuwpistes tijdens de krokusvakantie in grote mate bezet, met een toename van het aantal ongevallen tot gevolg.
Van vrijdag 24 februari tot en met vrijdag 3 maart opende Europ Assistance in totaal 186 medische skidossiers in de Alpenlanden, wat een verhoging van 15% inhoudt t.o.v. 2016.
De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in:
- Frankrijk (54%)
- Oostenrijk (23%)
- Italië (16%)
- Zwitserland (6%)
De ski- en snowboardblessures
De allerjongsten (jonger dan 10 jaar) begeven zich steeds talrijker op de piste. Dit jaar vertegenwoordigen zij een derde van het aantal gekwetsten.
De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn knie- (26%), schouder- (18%) en polsblessures (12%). Goed nieuws is dat het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie stabiel blijft (5% dit jaar, evenveel als in 2016, maar 8% in 2015 en meer dan 10% de jaren ervoor). De verplichting in de skischolen en in sommige landen om een helm te dragen en de grotere bewustwording van het nut van de skihelm bij de ouders heeft zeker bijgedragen tot deze resultaten. Bij 11-20 jarigen hebben veel blessures te maken met het snowboarden.
De 21-30 jarigen lopen grotendeels gelijkaardige blessures op en vertonen dus ook meestal kwetsuren die gelinkt zijn aan het snowboarden: knie (40%), pols (20%) en enkels (19%).
Daar waar jonge kinderen en tieners vaker het slachtoffer worden van een ongeluk tijdens het snowboarden, worden 31-40 jarigen en 41-50 jarigen vaker getroffen door
skiongelukken. Hetzelfde stellen we vast bij de +51-jarigen. De meest voorkomende blessures in de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de traditionele skiblessures: knie (30%), schouder (12%), benen (11%) en enkels/voeten (9%).
De gipsvluchten van Europ Assistance
Europ Assistance organiseert traditiegetrouw een collectieve repatriëring om de onfortuinlijke vakantiegangers in alle veiligheid en comfort terug naar België te brengen. Een indrukwekkende operatie met een maandenlange voorbereiding die de bijstandsverlener als enige in België al sinds 1978 opzet!
Tijdens de krokusvakantie van 2017 repatrieerde Europ Assistance meer dan 400 geblesseerde wintersporters en hun familie, dit ofwel om medische redenen, ofwel op vraag van het slachtoffer. De personen met blessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, werden op het einde van de krokusvakantie door Europ Assistance naar huis gebracht aan boord van haar “Gipsvluchten”.
Zo werden in totaal 50 onfortuinlijke vakantiegangers naar België overgevlogen. De specialist in bijstandverlening chartert hiervoor twee vliegtuigen, één met bestemming Grenoble en één met bestemming Innsbruck, waardoor zowel de pechvogels uit de Franse en Zwitserse skigebieden, als de geblesseerden uit de Oostenrijkse en Duitse skistations gerepatrieerd worden.