Duitsland is een van de populairste bestemmingen in Europa en biedt een unieke mix van gevarieerde landschappen, culturele rijkdommen en infrastructuren die geschiedenis en moderniteit combineren. Van de mysterieuze bossen en betoverende kastelen tot de dynamische steden en diepgewortelde tradities, dit land heeft voor elke reiziger wat wils.
Om uw verblijf in Duitsland tot een succes te maken, kunt u zich goed voorbereiden door de praktische tips in dit artikel even door te nemen.
Noodnummers: wie bellen in geval van problemen?
Noodnummers:
- Algemeen: 112
- Politie: 110
- Ziekenwagen en brandweer: 112
- Card stop in geval van verlies of diefstal van kredietkaart: +32 (0)78 170 170
- Doc stop in geval van verlies of diefstal van reisdocumenten en/of identiteitskaart: +32 2 488 21 23
Reisbijstand: Europ Assistance (Belgium)
In geval van nood, neem eerst contact op met de plaatselijke hulpdiensten!
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een medisch probleem of voor pechhulp (bvb. autopanne)? Gebruik de applicatie van Europ Assistance Belgium (te downloaden via Apple Store of Google Play)
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een administratieve vraag of een wijziging in uw contract? Ga dan naar de Klantenzone van de website https://www.europ-assistance.be/nl
Tips om zorgeloos te reizen naar Duitsland
Om zorgeloos in Duitsland te kunnen reizen, moet u goed voorbereid zijn. Daarom geven we u informatie over de administratieve formaliteiten die u moet vervullen, de geldende verkeersregels en het klimaat van het land.
Reisdocumenten
Net als België is Duitsland een lidstaat van de Europese Unie. Als EU-burger kunt u dus vrij naar Duitsland reizen.
Om in Duitsland te reizen, hebt u echter uw identiteitskaart (de Kids-ID is nodig voor jonge kinderen) of paspoort nodig. Deze documenten moeten geldig zijn op het moment van voorlegging.
Gezondheidsproblemen in Duitsland
Als u tijdens uw reis in Duitsland een gezondheidsprobleem hebt, kunt u de nodige zorgen krijgen door naar een dokter of het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan.
Voor kleine gezondheidsproblemen raden we u aan een huisarts (Hausarzt) te raadplegen. Deze zal u indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Let op: buiten openingstijden verstrekken apothekers alleen medicijnen op voorschrift.
Op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart kunt u de kosten voor gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. U kunt ook een aanvullende reisverzekering afsluiten voor een optimale dekking. Hierbij kunt u kiezen voor een tijdelijke of een jaarlijkse dekking, afhankelijk van uw behoeften.
Veiligheid in Duitsland
Duitsland wordt beschouwd als een veilige bestemming. Maar zelfs in de veiligste landen kunnen er veiligheidsproblemen opduiken. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat u in alle veiligheid van uw verblijf kunt genieten.
Enkele algemene aanbevelingen:
- neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart voor volwassenen of kinderen);
- maak kopieën van essentiële documenten en bewaar ze op een veilige plaats;
- neem nooit waardevolle spullen of grote hoeveelheden contant geld mee;
- best is om slechts een klein bedrag mee te nemen en de rest in een veilige kluis (in uw hotel) te bewaren;
- wees waakzaam wanneer u met een kredietkaart betaalt of wanneer u geld afhaalt aan een automaat;
- wees altijd voorzichtig op de weg, op de parkings langs de autowegen of als u ‘s nachts reist;
- op de autosnelwegen stopt u best alleen bij de aangewezen rust- of parkeerplaatsen.
Houd uw persoonlijke spullen in een auto buiten het zicht.
Om creditcardfraude te voorkomen, moet u waakzaam zijn tijdens het winkelen. Betaal uw aankopen altijd persoonlijk, zonder uw betaalkaart aan anderen toe te vertrouwen. Geef geen persoonlijke informatie aan derden.
Duitsland heeft grenscontroles ingevoerd om migratiestromen te controleren. Het zou dus kunnen dat u gecontroleerd wordt wanneer u de grens oversteekt.
Het is altijd raadzaam om een kijkje te gaan nemen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Het reisadvies wordt er regelmatig bijgewerkt.
Verkeersregels in Duitsland
Zich verplaatsen in Duitsland is gemakkelijk dankzij de grote verscheidenheid aan vervoersmiddelen. Bussen, treinen, metro’s en trams maken steden en wijken makkelijk bereikbaar. Voor langeafstandsreizen kunt u de trein of het vliegtuig nemen. De auto blijft echter aanbevolen vervoermiddel voor meer comfort en vrijheid, ook al moet u in sommige periodes rekening houden met druk tot heel druk verkeer.
Snelheidsbeperkingen
- binnen de bebouwde kom: 50 km/u;
- op gewone wegen: 100 km/u ;
- op snelwegen en autowegen: 130 km/u.
- volg de borden langs de weg, want deze kunnen andere waarden aangeven.
Verkeersinbreuken en verkeersboetes
De verschillende verkeersregels in Duitsland staan in de “Bußgeldkatalog”. Over het algemeen zijn de boetebedragen evenredig met de ernst van de overtreding. Let op want verkeersboetes kunnen vanuit Duitsland naar andere EU-landen worden doorgestuurd.
Verplichte uitrusting
Klik hier om nuttige informatie te vinden over de verplichte uitrusting. U vindt er een downloadbare toepassing van de Europese Commissie.
Milieustickers
In Duitsland zijn er milieuzones ingesteld (Umweltzone). Deze zones laten alleen voertuigen toe met een erkende lage CO2-uitstoot. Daarom moet u een milieusticker (Umweltplakette) op uw voorruit hebben om deze zones te mogen binnenrijden. Als u zonder deze sticker door een groene zone rijdt, kunt u hiervoor beboet worden.
Zie over dit onderwerp het artikel “Milieuzones in Europa”.
Winterbanden
Bij winterse omstandigheden (ijzel, vorst, sneeuw of gladheid) zijn winterbanden verplicht. De overtreding van deze regel kan leiden tot een boete of de weigering van de verzekeraar om de kosten van een ongeval te dekken.
Tol
Tol is voornamelijk van toepassing op zware voertuigen, maar sommige wegen zijn nog steeds tolplichtig voor auto’s en motors, bijvoorbeeld tunnels, bruggen of privéwegen. Hiertoe behoren de Warnowtunnel in Rostock en de Herren-tunnel in Lübeck, evenals doorgangswegen in de Alpen.
Elektrische auto’s
Zoals de meeste Europese landen heeft Duitsland steeds meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Plan uw reisroute zorgvuldig als u met een elektrisch voertuig reist, en houd er rekening mee dat het niet altijd gemakkelijk is om meteen een beschikbaar oplaadpunt te vinden op drukke plaatsen in het hoogseizoen.
Er zijn verschillende websites waar u laadpunten kunt vinden, waaronder deze: https://blog.chargemap.com/en
Enkele activiteiten en bestemmingen naargelang het seizoen
Om volop te genieten van een reis naar Duitsland, is het belangrijk om de ideale periode te kiezen voor uw bezoek. Als het weer het toelaat, is de beste periode meestal van mei tot oktober. Toch biedt elk seizoen een overvloed aan mogelijkheden om een verblijf aangenaam te maken.
Duitsland in de lente (maart tot mei)
Bij mooi weer is dit de perfecte tijd om natuurgebieden te verkennen, zoals het Sanssouci Park in Potsdam en de Botanische Tuinen van de Universiteit van Freiburg. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de wilde schoonheid van het Zwarte Woud en op avontuur gaan op de schilderachtige paden van de Beierse Alpen.
Een van de hoogtepunten van het seizoen is het Lentefeest (Frühlingsdom of Frühlingsfest) in het pretpark Dom in Hamburg. Deze vermaarde kermis combineert tradities en feestelijk entertainment.
Duitsland in de zomer (juni tot augustus)
Tijdens het zomerseizoen zijn de meren en stranden ideaal om het zwemmen en de watersporten te beoefenen. Daarnaast zorgen muzikale optredens voor een nog warmere sfeer in deze tijd van het jaar. Het Opera Festival in München (Opernfestspiele), Rock am Ring in Mendig en het Reeperbahn Festival in Hamburg zijn slechts enkele voorbeelden. Voor jongeren is er het YOU Summer Festival, of Leitmesse für Jugendkultur, de langverwachte beurs in Berlijn in juni.
Duitsland in de herfst (september tot november)
Prachtige landschappen vormen een unieke achtergrond voor wandelingen langs de Rijnvallei of door het Zwarte Woud. Ontdek in de steden de musea en emblematische kastelen die Duitsland rijk is. In München is het Oktoberfest het hoogtepunt van de gelijknamige maand.
Duitsland in de winter (december tot februari)
Als de feestdagen naderen, zijn kerstmarkten zoals die in Keulen en Neurenberg de place to be. Om op te warmen en te ontspannen kunt u een duik nemen in de kuuroorden met thermaal water. En last but not least kunnen filmliefhebbers zich verheugen op de Berlinale, een van ‘s werelds meest prestigieuze filmfestivals, dat elk jaar in februari wordt gehouden.
In Reutlingen, vindt u de smalste straat ter wereld, de Spreuerhofstraße. Hij is 31 cm breed. De straat werd opgegraven nadat de stad werd verwoest door de grote brand van 1726.
Andere praktische informatie over Duitsland
- Hoofdstad: Berlijn
- Taal: Duits
- Munt: euro
- Oppervlakte: 357 022 km2
- Aantal inwoners: meer dan 84 miljoen
- Toeristische Dienst: https://www.germany.travel/en/information-on-germany.html
- Ambassade en consulaten: https://diplomatie.belgium.be/nl/ambassades-en-consulaten
De Duitse gastronomie
Probeer tijdens uw verblijf zeker een of meer van de culinaire specialiteiten van Duitsland.
Worstgerechten (Wurst): deze omvatten Currywurst, een gegrilde worst gemengd met een licht pittige kerriesaus, en Frankfurtse worst.
Zuurkool: dit gerecht combineert gefermenteerde kool met vlees of worst.
Apfelstrudel: dit gebak bestaat uit een knapperig broodje met daarop appels bestrooid met kaneel.
Schwarzwald: een eerbetoon aan de beroemde plaats met dezelfde naam. Deze taart wordt traditioneel gemaakt met chocolade, slagroom en kersen.
Er is ook de beroemde pretzel, Dresdner Stollen (kerstcake), Himmel und Erde (aardappelen met appels) en andere vlees- en groentegerechten. Vergeet niet een glas bier, appelcider (Apfelwein) of een uitstekende regionale wijn te drinken om uw reis te vieren.