Op ontdekking van Isle of Skye

Op ontdekking van Isle of Skye

Charlotte schrijft voor “Soms Ook Heimwee” verhalen voor de eeuwige reistwijfelaars.
“Soms Ook Heimwee” is een visuele reisblog die “bange hartjes” dankzij inspirerende reisverhalen over de streep wil trekken om er ook op uit te trekken.
En jij, twijfel je nog?Isle of Skye - Scotland

Isle of Skye: een “must see” in Schotland

Geheel terecht werd Schotland in 2017 nog door Rough Guides uitgeroepen tot het allermooiste land van de wereld. Het is dan ook een reisbestemming die bij velen nog hoog op het lijstje staat. Je kan er genieten van fijne steden zoals Edinburgh en Glasgow, ruwe natuur in de Highlands en prachtige kusten, zowel op het vasteland als op een van de vele eilanden.

Eén van de populairste toppers is Isle of Skye, een middelgroot eiland ten noordwesten van Schotland. Je vindt er prachtige stranden en rotskliffen, grasgroene vergezichten met grazende schapen en koeien en kunt er wondermooie wandelingen maken. Best handig trouwens: ze hebben het eiland aan het vasteland vastgeknoopt met een grote brug. Je kan er dus makkelijk naartoe rijden zonder een overzetboot te nemen.
Wij hebben het eiland in de winter bezocht en geven je hieronder enkele reistips.

7 dingen die je (in de winter) kan doen
op Isle of Skye

Wat te doen op Isle of Skye

1. Hiken bij zonsopgang op Quiraing

Quiraing
Quiraing

Een van de mooiste wandelingen kan je doen op de Quiraing, op een halfuurtje rijden van Portree. De hike is zo’n 7 km en kan je makkelijk op 2,5 uur afleggen. De wandeling gaat rondomrond en leidt je langs kronkelige paadjes tot op een weids plateau en trakteert je onderweg op de mooiste uitzichten. Ideaal is om er de zonsopgang mee te pikken, het gouden licht is er fenomenaal in de ochtend!

2. Whisky proeven bij Talisker

Talisker
© Jacek Dylag – https://unsplash.com

Wie Schotland zegt, denkt whisky. Thuisblijvers zullen je smeken om een flinke fles met het amberkleurige goedje voor hen mee te brengen. Stip dus zeker een bezoek aan een stokerij op je reisroute. Een van de bekendste whisky’s wordt gemaakt in Carbost op Isle of Sky, Talisker whisky. Je kan er terecht voor een uitgebreide rondleiding en proeverij in de oudste actieve distilleerderij van het eiland.

De Talisker distillery is tijdens de winter elke dag geopend van 10u tot 16u30, op zondag van 10u30 tot 16u30.

3. Op zoek gaan naar het Noorderlicht

Waarschijnlijk is Schotland niet de eerste bestemming die bij je opkomt als het om Noorderlicht gaat. En toch is het geen fabeltje: het Noorden van Schotland ligt op net dezelfde breedtegraad als bvb. Alaska of Noorwegen. De herfst en winter zijn de periodes waarin je het meest kans maakt op het magische, dansende licht in de hemel. Rij dus naar het noordelijkste puntje van Isle of Skye, hul je in een warm deken en fingers crossed dat het spektakel kan beginnen!

Tip: in het gehuchtje Bornisketaig is er een kleine steiger waar ze het vaakst het Noorderlicht spotten.

4. Uitwaaien aan Neist Point

Neist Point
Neist Point

Qua bonkige kliffen moet Isle of Skye zeker niet onderdoen voor kanjers zoals IJsland en de Faeröer eilanden. Trek zeker naar Neist Point aan de westkust van Isle of Skye. Een pittoreske vuurtoren lijkt hier wel naar het einde van de wereld te turen. Je kan dapper het klif opklauteren of er gewoon al wandelend en genietend van het uitzicht een bijzonder frisse neus ophalen.

5. Fish & chips eten in Portree

De grootste stad die je kan vinden op Isle of Skye, is Portree. Hier vind je de meeste winkels, een supermarkt en heel wat gezellige pubs om te eten. Het is een gezellig stadje aan de haven met kleurige huisjes. Vlak aan de aangemeerde bootjes vind je een paar echte fish & chips kramen, heerlijk!

6. Magisch wandelen langs de Fairy Pools

Fairy Pools
Fairy Pools

Het lijkt wel echt alsof een fee een stroom water heeft omgetoverd tot pitoreske poeltjes en watervallen met dromerige blauwe en groene tinten. De wandeling langs de Fairy Pools is niet te lang of inspannend en volgt dezelfde weg terug. Niet alleen heerlijk om te wandelen, ook dappere ijsberen wagen zich hier regelmatig aan een frisse duik!

7. Selfies maken met de #hectorhighlandcoos

highland cows
Highland cow

De jonge generatie bestempelt deze pluizige viervoeter steevast als de ‘instagramkoe’ en je snapt wel waarom. Aaibaar en vervaarlijk tegelijk, met hun prachtige rossige vacht en uit de kluiten gewassen hoorns, zijn deze Schotse Highlanders ideale subjecten om een mooi plaatje van te maken. Het zijn lieve dieren die graag aan de omheining komen snuffelen.

“One, two, three, selfie!”

Nuttige weetjes over Schotland

Hoe reis je het best naar Schotland?

Als je het liefst zonder tourbus en dito horde toeristen een rondreis maakt, heb je absoluut een (huur)auto nodig om op de mooiste plekken te geraken. Er rijden heel wat bussen en treinen in Schotland, maar de mooiste plekjes liggen natuurlijk niet vlakbij een grote stad.

Je hebt twee opties om vanuit België naar Schotland te reizen: met het vliegtuig of de ferry.
Wanneer je de ferry neemt, kan je ook je eigen auto meenemen en heb je geen gedoe met wachttijden op de luchthaven of bagagebeperkingen (althans zolang het Verenigd Koninkrijk geen grote veranderingen oplegt qua reisformaliteiten naar aanleiding van de Brexit). Je kan vertrekken vanuit Zeebrugge, Rotterdam of Amsterdam en bent een nachtje onderweg vooraleer je in Engeland aankomt. Overnachten doe je in een gezellige kajuit met zicht op de woeste Noordzee. Boeken kan bij Direct Ferries.

Vliegen is een snellere optie en doe je het makkelijkst op Edinburgh. Er vertrekken dagelijks vluchten zowel vanuit Zaventem als vanuit Charleroi. Bij een low-cost maatschappij vind je al retourtickets vanaf 30 euro. Hou er wel rekening mee dat je ter plaatse nog een huurwagen moet huren. In het hoogseizoen maak je best op voorhand een reservatie.

Links rijden

Je hoeft je hier zeker niet door te laten afschrikken, maar het is goed om weten dat ze ook in Schotland en dus ook op Isle of Skye overal links rijden. Het klinkt moeilijker dan het werkelijk is en de knop is snel omgedraaid.
Lees ook het artikel “Links rijden in het buitenland”.

Het klimaat in Schotland

Schotland is volledig omgeven door oceanen en zeeën en heeft daardoor een typisch maritiem klimaat. Het regent er wel zo’n tweehonderdvijftig dagen per jaar. Geen moessonregens zoals in Azië bijvoorbeeld, maar uren aanhoudende miezerregen. In de winter kan het er ook flink sneeuwen.

Maar tussendoor klaart het door de strakke zuidwestenwind ook flink op en strooit de zon haar gouden stralen over de uitgestrekte grasweides en bergvlaktes. Schotland is dus geen zon-zee-strand bestemming, maar het ideale land om in elk seizoen van het jaar naartoe te trekken om een roadtrip te maken en de ruige natuur in te duiken of te genieten van wilde lochs, historische (spook)kastelen en mooie steden.

Ook in de winter kan je perfect een mooie reis maken door Schotland, met als absolute hoogtepunt Isle of Skye. Het toeristische seizoen valt hier nooit echt stil, maar als je buiten de zomermaanden gaat, is het er toch een stuk aangenamer en rustiger rondreizen.

Regenkledij

In de noordelijke landen wordt wel eens gezegd: “There’s no such thing as bad weather, only bad clothing”. Voorzie bij het inpakken aangepaste kledij. Denk hierbij aan een waterdichte regenjas en meerdere laagjes die je warm houden. Regenlaarzen zijn een absolute must, want veel wandelingen gaan dwars door weilanden die door de vele regen omgetoverd worden in moerassen.
Lees ook ons artikel “Reizen in koude landen”.

Kamperen

Kamperen in Schotland? “They likey”. Je mag er overal kamperen volgens de regels van de kunst: laat niets achter, behalve je voetstappen, neem niets mee, behalve je ervaringen. Neem dus zeker je tent en warme slaapzak mee voor een echte outdoor-ervaring in de winter.

Munteenheid: Britse pond

Schotland behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Dus is de munteenheid er de Britse Pond. Vrijwel overal kan je met Maestro of credit card betalen, tot in de kleinste pubs. Een kleine hoeveelheid cash op zak hebben, kan wel handig zijn om bijvoorbeeld een kleine parking aan de toeristische bezienswaardigheden te betalen.

Een goede verzekering

Of je nu met je eigen wagen of een huurwagen op pad gaat, kijk even na of je goed verzekerd bent onderweg. Hoe dieper je in Schotland trekt, hoe ruiger de weg wordt, lees: smalle, modderige baantjes in slechte weersomstandigheden. Een ongeval is sneller gebeurd dan je denkt, zeker in een onbekende omgeving.

Over “Soms ook heimwee”

Yannick en Charlotte trekken samen en/of alleen de wereld rond, fotograferend en vertellend op hun reisblog Soms Ook Heimwee. Hem vind je genietend terug met zijn camera ergens hoog op een bergtop, zij duikt het liefst diep onder de zee op zoek naar walvissen.
Hun favoriete activiteiten? Kamperen in verwilderde bossen, lange roadtrips zonder vooraf bepaalde routes en vooral: jou warm maken om ook eropuit te trekken!
Met hun reisavonturen en eerlijke verhalen over het genot en gemis van het “onderweg zijn”, geven ze twijfelaars net dat laatste duwtje in de rug om hun wilde dromen zelf waar te maken.
Ontdek hun website door hier te klikken.

This slideshow requires JavaScript.

Foto’s : Tenzij anders vermeld © Yannick De Pauw – Soms ook heimwee

vakantie

Laat een antwoord