Over welk paspoort moet u beschikken voor uw huisdier (hond of kat) dat u op reis vergezelt en wat zijn de vereiste inentingen?
Identificatie van honden en katten
In België moet bij alle honden verplicht een microchip geplaatst worden om het dier te kunnen identificeren. Sinds 29 december 2014 is een tatoeage niet meer toegestaan als identificatiemethode.
Deze reglementering geldt in België ook voor katten geboren vanaf 1 november 2017 en voor katten die buiten de landsgrenzen reizen.
Het honden- en kattenpaspoort
Sinds 1 oktober 2004 verplicht de Europese regelgeving al wie naar het buitenland reist met een huisdier (hond, kat), om voor dat huisdier over een Europees paspoort te beschikken.
Zo gaat u te werk:
- Voor honden: Sinds 2004 krijgen alle honden automatisch een Europees paspoort wanneer de dierenarts hun identificatiechip plaatst. Hij of zij registreert de hond via DogID, de Belgische vereniging die de databank met registraties beheert en een Europees paspoort aflevert met de identificatie van de hond en alle informatie over de gezondheidstoestand van het dier.
- Voor katten: sinds 1 november 2017 is het ook verplicht om katten die vanaf dan geboren worden, te registreren. De registratie gebeurt via de dierenarts, die meteen ook een Europees paspoort kan afleveren voor de kat. De gegevens worden vervolgens opgenomen in de nationale databank van CatID.
Verhuist u of veranderen uw gegevens? Neem dan contact op met DogID of CatID om de informatie aan te passen. Ook uw dierenarts kan dat eventueel voor u doen.
Reizen buiten de Europese Unie
Voor reizen buiten de EU gelden zowel de regels van het land in kwestie als de Belgische regels (of die van uw land van vertrek), wanneer u terugkeert. Neem voor vertrek contact op met het consulaat van het land waarnaar u op reis gaat. Op de website van de Europese Unie vindt u eveneens informatie voor reizen met huisdieren van en naar de EU.
Hoeveel kost een paspoort voor een huisdier?
Alleen dierenartsen mogen uw huisdier registreren en het paspoort opmaken. De prijs hangt dus af van de prijs van het dierenartsbezoek.
De vaccinatie van uw hond of kat
Als u van plan bent om op reis te gaan met uw huisdier, is het sterk aan te raden of zelfs noodzakelijk om langs te gaan bij de dierenarts voordat u op vakantie vertrekt. Vraag aan de dierenarts welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen (ontworming, producten tegen luizen of teken, aangepaste voeding, reisziekte enz.) en ga na welke vaccinaties aanbevolen en/of verplicht zijn.
Een heel belangrijk vaccin voor wie naar het buitenland reist met een hond of kat, is het vaccin tegen hondsdolheid of rabiës.
Dieren van minstens 12 weken oud moeten ten laatste dertig dagen voor vertrek ingeënt worden. Houd er rekening mee dat het vaccin pas drie weken na de injectie werkt en dat de werkingsduur afhangt van de fabrikant in kwestie.
Voorzorgsmaatregelen voor wie op reis gaat met een huisdier
- Naast de vaccinatie van honden en katten gelden in bepaalde Europese landen, zoals Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland extra vereisten voor huisdieren. Vraag dus voldoende lang voor vertrek informatie aan het consulaat van het land in kwestie. Voor het Verenigd Koninkrijk moet u bijvoorbeeld een niet-verkoopverklaring invullen en ondertekenen en moet uw huisdier vooraf verplicht behandeld worden tegen Echinococcus multilocularis.
- Bij reizen naar landen buiten de Europese Unie gelden er vaak specifieke maatregelen, zoals quarantaine of nog striktere regels. Win dus voldoende lang op voorhand informatie in bij het consulaat van het land dat u wilt bezoeken.
- Bij reizen naar het buitenland zal naast het paspoort van uw hond of kat een recent certificaat van goede gezondheid worden gevraagd. Ook voor dat document kunt u terecht bij de dierenarts. Opgelet: voor bepaalde landen mag het certificaat niet langer dan tien dagen voor vertrek worden afgeleverd.
- Lees zeker de informatie over reizen met huisdieren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Sluit eventueel een reisverzekering Bepaalde reisverzekeringen bieden een financiële tegemoetkoming voor dierenartskosten voor huisdieren in het buitenland. Ook de repatriëring van uw huisdier wordt betaald als uzelf gerepatrieerd moet worden.
- Uw vakantie in het buitenland goed voorbereiden is niet alleen belangrijk voor u als reiziger, maar ook voor meereizende huisdieren. Zorg dat u op de hoogte bent van de regels en houd rekening met de stress die een reis (met het vliegtuig of de wagen) kan veroorzaken voor uw huisdier. Maak tot slot ook dat uw huisdier tijdens uw vakantie goed verzorgd wordt en over voldoende comfort beschikt.
Lees ook de andere artikels i.v.m. het reizen met huisdieren in het dossier Hond, kat en co.
Eerste publicatie: 10/2017 - Update: 06/2024