Europ Assistance heeft de organisatie “Rise for Climate” gevraagd wat de beste manier is voor de reiziger om zijn ecologische voetafdruk tijdens zijn vakantie te beperken.
Larry Moffett, lid en woordvoerder van de beweging, geeft ons zijn advies.
De doelstellingen van “Rise for Climate”
Rise for Climate Belgium is een burgerbeweging die de Belgische regering en de Europese instellingen oproept om een ambitieuzer klimaatbeleid te voeren. Maar we weten dat de politiek als
enig instrument niet zal volstaan om het hoofd te bieden aan de uitdaging van de opwarming van de aarde: we moeten ons dagelijks gedrag veranderen, zodat we allemaal ons verbruik van fossiele brandstoffen en onze uitstoot van broeikasgassen (BKG) verminderen.
Uw ecologische voetafdruk beperken op reis
Aangezien reizen een bijzonder energie-intensieve activiteit is, is het belangrijk om bij het plannen van uw reizen rekening te houden met uw ecologische voetafdruk (d.w.z. de hoeveelheid koolstofdioxide CO2 die in de atmosfeer wordt uitgestoten). Toeristische statistieken tonen aan dat de Belgen vaak op vakantie gaan (krokusvakantie, Pasen, zomer…) en steeds verder weg, wat noodzakelijkerwijs een grotere ecologische voetafdruk met zich brengt.
2 gouden regels voor het beperken van uw ecologische voetafdruk
1. Beperk de afgelegde afstand
Vermijd om van continent te veranderen : Voor een bezoek aan andere, verre continenten – Azië, Amerika, Afrika, Oceanië – is het noodzakelijk om zeer lange afstanden met het vliegtuig af te leggen. Er dient hierbij gewezen te worden op het feit dat de luchtvaarttarieven die deze exotische bestemmingen bereikbaar maken, de werkelijke milieukosten van de reis niet internaliseren: de luchtvaart is immers één van de meest vervuilende vervoermiddelen, niet alleen op het vlak van CO2-uitstoot, maar ook wat andere broeikasgassen betreft: stikstofoxiden (NOx) en niet-methaanhoudende koolwaterstoffen die op grote hoogte nog schadelijker zijn. Natuurlijk is het vliegvervoer onvermijdelijk wanneer je de oceaan moet oversteken voor zaken- of studiedoeleinden.
Kies voor Europa: Europa biedt ons een ongeëvenaarde en onuitputtelijke rijkdom aan toeristische mogelijkheden: architecturaal, artistiek en cultureel erfgoed, natuur, gastronomie, festivals, sport, welzijn…. Een leven lang is niet genoeg om er alle diversiteit van te ontdekken! Naast Frankrijk, Spanje en Italië, die de favoriete bestemmingen van de Belgen blijven, nodigen tal van andere landen en regio’s ons uit om ze te ontdekken.
Citytrips vlakbij: Het is moeilijk om aan de aantrekkingskracht van goedkope vluchten te weerstaan om te genieten van een citytrip naar Wenen, Rome, Madrid of Lissabon….en toch zijn prachtige steden in enkele uren tijd te bereiken met de trein, zoals Rijsel (en het Paleis voor Schone Kunsten, het op één na grootste kunstmuseum van Frankrijk na het Louvre), Keulen (de gotische kathedraal, één van de hoogste en grootste van Europa), Luxemburg (de vestingwerken), Utrecht (de oude stad met haar historische stadsgrachten), en niet te vergeten Londen en Parijs.
2. Kies het meest milieuvriendelijke transportmiddel
Het spoor: Het is veruit de meest milieuvriendelijke vorm van gemotoriseerd vervoer: het milieuvriendelijkste vervoermiddel, aangedreven door elektriciteit met een uitstoot per passagier van 20 tot 30 keer minder CO2 per kilometer dan het vliegverkeer
De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg dwingt zichzelf om in Europa met de trein te reizen en zij is niet de enige: een “flygskam-epidemie” (de schande van het vliegen) breidt zich uit in Zweden, waar een Facebookgroep met treinreizenfans reeds meer dan 78.000 leden telt. Dit fenomeen zou zich hier ook wel eens kunnen verspreiden, want Adelaide Charlier, een Waalse vertegenwoordigster van “Youth for Climate”, koos de trein en de boot uit om zich bij haar klasgenoten te voegen die naar Athene gevlogen waren.
Wat het gebruik van treinen echter ten zeerste ontmoedigt, is dat ze veel duurder kunnen zijn dan vliegtuigen, auto’s of reisbussen. Daarom pleit “Rise for Climate” voor een vervoersprijs die rekening houdt met de gevolgen voor het milieu. Het lijkt ons abnormaal en in strijd met de doelstellingen van een klimaatbeleid dat een treinreis, bijvoorbeeld Brussel-Rijsel, 5 tot 10 keer (!) meer kost dan een busreis.
De reisbus : Dankzij dit prijsbeleid is het netwerk van langeafstandsbussen in Europa in volle ontwikkeling en biedt het een goedkoper alternatief dan het spoor, maar ook dan het autovervoer. Over het algemeen is een traject in een reisbus milieuvriendelijker dan met de wagen, aangezien één enkele bus evenveel passagiers kan vervoeren als meerdere auto’s. De meeste bussen zijn uitgerust met wifi, zodat u verbonden kunt blijven en gebruik kunt maken van uw reistijd om uw verblijf voor te bereiden.
Denk aan het carpoolen: Het is een groenere oplossing als u het zich echt niet kunt veroorloven om niet met de wagen te reizen. Een koppel kan zijn ecologische voetafdruk met de helft verminderen door twee passagiers mee in de wagen uit te nodigen om hen gezelschap te houden. Ze zullen bijdragen in de brandstof- en tolkosten, helpen bij de navigatie of het rijden, of zelfs meer als ze beste vrienden worden! Ook als passagier: als uw reisdata en -tijden enigszins flexibel zijn, vindt u in dit geval als passagier een chauffeur die een voor u interessante reisweg volgt en graag met u de weg aflegt.
Multimodaal vervoer: Als u van plan bent om een rondtrekkende reis met meerdere haltes te maken, kunt u uw reis optimaliseren door te vergelijkingswebsites (bijvoorbeeld rome2rio.com en omio.nl) te raadplegen om trein-, bus- en/of carpoolreizen te combineren.
Tijdens uw vakantie
Als u eenmaal op uw vakantiebestemming bent aangekomen, vergeet dan niet om aan het klimaat te blijven denken! Ook uw verblijf zal een ecologische voetafdruk achterlaten, en die kunt u verminderen zonder al te veel van uw plezier en comfort op te offeren.
Toeristische accommodaties (campings, hotels, bed and breakfast, jeugdherbergen, enz.) met een erkend ecolabel zetten zich in voor een milieubewuste aanpak (afval, energie, waterbeheer, verantwoorde aankopen, bewustwording van de klant).
Als u zich ter plaatse verplaatst, maak dan zoveel mogelijk gebruik van wandelmogelijkheden en het openbaar vervoer of huur een fiets.
Neem voor uw picknick een herbruikbare zak mee en koop lokale producten op markten of in bulkwinkels en “zero waste”-winkels.
Activiteiten en duurzaam toerisme: degenen die actief betrokken willen zijn bij de bescherming van het klimaat en het milieu, vinden een waaier aan duurzame toeristische aanbiedingen: eco-vrijwilligerscursussen, ecokampen en zomerkampen, georganiseerde eco-toeristische uitstapjes….
Pas echter op voor pogingen van touroperators die op “greenwashing” uit zijn door te pas en vooral te onpas te zwaaien met eco-labels en eco-voorwaarden die vooral bestemd zijn voor marketingdoeleinden!
“Rise for Climate” wenst u een uitstekende en verantwoorde vakantie en dankt u om te zorgen voor de planeet net zoals Europ Assistance voor u zorgt!
Als u dit artikel leuk vond, nodigen wij u uit om in contact te blijven via onze Facebook-pagina.
Nuttige links :
Standpunt van Europ Assistance
Europ Assistance steunt de zeer lovenswaardige doelstellingen aan van organisaties zoals “Rise for Climate” en moedigt elk initiatief van politieke instanties en vervoermaatschappijen aan om de CO2-uitstoot van voertuigen die fossiele brandstoffen verbruiken (op termijn) te verminderen.
Het is echter een illusie (of zelfs onwenselijk) te denken dat alle reizigers elke reis met de wagen of met het vliegtuig van de één op de andere dag zullen kunnen vermijden. Toch is het nuttig dat elke reiziger hierover nadenkt en rekening houdt met de ecologische impact van zijn of haar reis en verblijf.
© Coverfoto: Alexandros Michailidis / Shutterstock