Het Verenigd Koninkrijk is rijk aan iconische toeristische attracties. Of het nu gaat om de culturele pareltjes van Londen, de boeiende geschiedenis van Schotland of de prachtige landschappen van het Lake District, de bezoekers zullen niet teleurgesteld zijn in hun reis! Natuurlijk moet u uw reis best wel vooruit plannen als u er volop van wilt genieten. Hieronder vindt u onze tips en alle informatie die u nodig hebt voor een zorgeloze reis naar het Verenigd Koninkrijk!
Noodnummers: wie bellen in geval van problemen?
Noodnummers:
- Algemeen Europees noodnummer (politie, noodgevallen, ziekenwagen): 112
- Politie: 999
- Ziekenwagen en brandweer: 999
- Card stop in geval van verlies of diefstal van kredietkaart: +32 (0)78 170 170
- Doc stop in geval van verlies of diefstal van reisdocumenten en/of identiteitskaart: +32 2 488 21 23
Reisbijstand: Europ Assistance (Belgium)
In geval van nood, neem eerst contact op met de plaatselijke hulpdiensten!
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een medisch probleem of voor pechhulp (bvb. autopanne)? Gebruik de applicatie van Europ Assistance Belgium (te downloaden via Apple Store of Google Play)
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een administratieve vraag of een wijziging in uw contract? Ga dan naar de Klantenzone van de website https://www.europ-assistance.be/nl
Tips om zorgeloos te reizen naar het Verenigd Koninkrijk
Een probleemloze reis vereist een goede organisatie. Hieronder vindt u nuttige informatie voor een zorgeloos verblijf in het Verenigd Koninkrijk.
Reisdocumenten
Een reis naar het Verenigd Koninkrijk vereist een geldig paspoort. Na de uittreding uit de Europese Unie (Brexit) aanvaardt het Verenigd Koninkrijk de Belgische identiteitskaart niet langer als enig reisdocument.
Vanaf 2 april 2025 hebben alle reizigers (volwassenen en kinderen) uit de EU een ETA (Electronic Travel Authorisation) nodig. Deze kan worden aangevraagd via de volgende overheidswebsite: https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta
De ETA kost £10 en is na validatie 2 jaar geldig. De vooropgestelde duur om de ETA te krijgen is 3 dagen. Best is om de aanvraag te doen via de applicatie. Volgende zaken moet u bij de hand hebben: uw paspoort, een betaalkaart, toegang tot uw e-mail en de mogelijkheid om een foto te maken.
Voor een verblijf van meer dan 6 maanden is een visum nodig. Bezoek de volgende website voor meer informatie: https://www.gov.uk/check-uk-visa.
Gezondheidsproblemen in het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk heeft een goed niveau van gezondheidszorg, zowel openbaar als privé. Voor sommige soorten zorg kunnen de wachttijden echter lang zijn. Voor het Verenigd Koninkrijk zijn geen verplichte vaccinaties vereist. De Europese ziekteverzekeringskaart is nog steeds geldig in het Verenigd Koninkrijk. We raden u echter aan om een tijdelijke of een jaarlijkse reisverzekering af te sluiten, afhankelijk van uw behoeften.
Veiligheid in het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk is een veilige bestemming. Maar zelfs in de veiligste landen kunnen er altijd kleine ongelukjes gebeuren. Met een paar eenvoudige maatregelen en voorzorgsmaatregelen kunt u in alle veiligheid van uw verblijf genieten.
Enkele algemene aanbevelingen:
- neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart voor volwassenen of kinderen);
- maak kopieën van essentiële documenten en bewaar ze op een veilige plaats;
- neem nooit waardevolle spullen of grote hoeveelheden contant geld mee;
- best is om slechts een klein bedrag mee te nemen en de rest in een veilige kluis (in uw hotel) te bewaren;
- wees waakzaam wanneer u met een kredietkaart betaalt of wanneer u geld afhaalt aan een automaat;
- wees altijd voorzichtig op de weg, op de parkings langs de autowegen of als u ‘s nachts reist;
- op de autosnelwegen stopt u best alleen bij de aangewezen rust- of parkeerplaatsen.
Houd uw persoonlijke spullen in een auto buiten het zicht. Om creditcardfraude te voorkomen, moet u waakzaam zijn tijdens het winkelen. Betaal uw aankopen altijd persoonlijk, zonder uw betaalkaart aan anderen toe te vertrouwen. Geef geen persoonlijke informatie aan derden.
Het is altijd raadzaam om een kijkje te gaan nemen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Het reisadvies wordt er regelmatig bijgewerkt.
De munteenheid in het Verenigd Koninkrijk
De munteenheid van het Verenigd Koninkrijk is het Britse pond (£ of GBP), waarvan elke eenheid is onderverdeeld in “pence” (1 GBP = 100 pence). U kunt geld opnemen bij geldautomaten in steden in het hele Verenigd Koninkrijk. Veel bankpassen worden geaccepteerd, waaronder Mastercard, Maestro, Visa en American Express.
Als u met £ 10.000 of meer reist (bankbiljetten, cheques of obligaties aan toonder), moet u dit aangeven bij de Britse douane. Deze regel geldt ook voor groepen: als het totale bedrag dat de groepsleden bij zich hebben dit bedrag bereikt of overschrijdt, is aangifte verplicht.
Douaneheffingen in het Verenigd Koninkrijk
Als u naar het Verenigd Koninkrijk reist, moet u weten dat de invoer van bepaalde goederen gereguleerd is. Er zijn belastingen of douanerechten van toepassing, vooral als u de toegestane hoeveelheid voor elk type product overschrijdt.
Meer informatie over belastingvrije aankopen vindt u op deze website:
https://www.gov.uk/bringing-goods-into-uk-personal-use/arriving-in-Great-Britain.
Verkeersregels in het Verenigd Koninkrijk
Het Belgische rijbewijs is geldig in het Verenigd Koninkrijk. Als u ter plaatse een wagen huurt, is een internationaal rijbewijs echter nuttig (en soms ook verplicht door sommige verhuurbedrijven).
In het Verenigd Koninkrijk wordt links gereden.
Let op de eenheid die wordt gebruikt om afstand uit te drukken: de “mile” (het equivalent van 1,6 km). U moet volgende snelheidsbeperkingen in acht nemen:
- Binnen de bebouwde kom: de maximumsnelheid is 20 of 30 mph (32 of 48 km/u).
- Buiten de bebouwde kom: 50 of 60mph (80 of 96 km/u).
- Op snelwegen: 70 mph (112 km/u).
Bij het naderen van een rotonde (roundabout) krijgen voertuigen die van rechts komen voorrang.
Er zijn strenge parkeercontroles in wettelijke parkeerzones en in steden in het algemeen. Als uw auto in beslag wordt genomen, is de boete waarschijnlijk bijzonder hoog.
Als u in Londen rijdt, moet u tol betalen wanneers u bepaalde zones binnenrijdt.
- De “Congestion charge”: dit is een dagelijkse heffing die moet worden betaald als u van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 18.00 uur door de betreffende zone rijdt.
- ULEZ (Ultra Low Emission Zone): deze heffing geldt voor bestuurders die binnen de lokale lage-emissiezone rijden. Het geldt 7 dagen per week en op alle uren.
- LEZ (Low Emission Zone): deze bestrijkt een groot deel van Groot-Londen. Het geldt alleen voor de meest vervuilende voertuigen (vrachtwagens, bestelwagens, bussen, enz.).
Deze heffingen kunnen online worden betaald op tfl.gov.uk/cc.
De Oyster Card in Londen
Als u in Londen reist, raden we u aan een Oyster Card te kopen. Het is een reiskaart die eruitziet als een bankpas. De kaart kan worden gebruikt voor reizen met de trein, bus, metro of tram. Met deze oplossing kunnen kinderen onder de 11 jaar gratis reizen. Voor volwassenen is het tarief lager dan voor een enkel ticket.
De Oyster Card kost £ 5. U kunt hem online bestellen voordat u vertrekt. Hij is ook verkrijgbaar in stations, luchthavens en metrostations in Londen.
Hij kan worden opgeladen met een creditcard of in metrostations in het Verenigd Koninkrijk. De kaart wordt gebruikt op de gele terminals in de stations. Als u met de metro reist, moet de Oyster Card bij het in- en uitstappen worden gebruikt. Voor bus- en tramreizen hoeft u zich echter maar één keer te registreren.
Hier leest u meer over de Oyster Card: https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and-where-to-buy-tickets-and-oyster
Bussen
Het Verenigd Koninkrijk heeft een uitgebreid intercity busnetwerk. Met dit vervoermiddel kunt u van stad tot stad, via luchthavens en in Schotland en Wales reizen. Het is een goede optie om door Londen te reizen. Ze worden echter opgehouden door files, vooral tijdens de piekuren.
Met nachtbussen kunt u op elk moment door de stad reizen.
De metro
De metro of “tube” verbindt de grote agglomeraties rond Londen en in andere de grote steden zoals Glasgow, Liverpool, enz. U kunt ook gebruik maken van de voorstedelijke treinen die bekend staan als de Docklands light railway en de London overground. Tijdens piekuren is er een enorme toestroom van gebruikers van dit vervoermiddel.
Fietsen
Het huren van een fiets is eenvoudig in het centrum van Londen en in de meeste andere Britse steden. Dit vervoermiddel is op elk moment beschikbaar op basis van zelfbediening in de meeste grote steden van het Verenigd Koninkrijk. De prijs is afhankelijk van de duur van het gebruik.
Taxi’s
Taxi’s rijden dag en nacht in steden in heel Groot-Brittannië. De tarieven zijn over het algemeen goedkoper dan in België. Om uw veiligheid te garanderen, raden wij u aan om alleen officiële taxi’s te gebruiken: black cabs en mini-cabs. Als u ze online bestelt, kies dan een erkende site.
Enkele activiteiten en bestemmingen naargelang het seizoen
De regio’s van het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende klimaattypes. Over het algemeen is het klimaat relatief zacht (oceanisch). Er valt redelijk veel regen. In de winter zijn de dagen kort en de temperaturen laag. Maart en oktober hebben langere, koudere dagen.
Laten we hieronder kijken naar de weersomstandigheden die specifiek zijn voor elk seizoen:
Het Verenigd Koninkrijk in de zomer
De zomer is vrij warm, met temperaturen boven de 20°C. Tussen juni en september is het weer ideaal voor stranduitstapjes en wandelingen. Af en toe kunt u echter wel een bui verwachten.
Het Verenigd Koninkrijk in de lente
Het klimaat is aangenaam en zonnig in de lente. De temperaturen schommelen tussen 10 en 25°C. Als u in de lente naar Engeland reist, kunt u genieten van prachtige landschappen met natuur in volle bloei. Het is een ideale tijd om door de parken en tuinen van de Britse steden en dorpen te wandelen. Denk er wel aan dat het weer nat kan zijn.
Het Verenigd Koninkrijk in de winter
In de winter is het in Engeland winderig en is er weinig zon. Toch sneeuwt het zelden. Naast wintersport is dit een ideale tijd om in Britse steden als Londen te verblijven. U zult genieten van de kerstversieringen en de magische sfeer van Kerstmis.
Het Verenigd Koninkrijk in de herfst
Een reis naar het Verenigd Koninkrijk in de herfst betekent dat u kunt genieten van een aangenaam klimaat. De koele temperaturen zijn ideaal voor wandelingen en bezoeken aan musea, kastelen en kerken.
We geven een aantal ideeën voor activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, afhankelijk van het seizoen:
Juni tot september: bezoek Londen, excursies naar parken zoals Hyde Park, geniet van het strand, maak een wandeling door het graafschap Cornwall, ga wandelen, enz.
September tot december: ga naar Schotland, bezoek musea en toeristische trekpleisters in Engelse steden.
December tot maart: ontspannen in pubs, wintersporten, wandelen, een verblijf in Wales, de wonderen van Noord-Ierland ontdekken, …
Naast het Engels worden er in Londen meer dan 300 andere talen gesproken.
Andere praktische informatie over het Verenigd Koninkrijk
- Hoofdstad: Londen
- Taal: Engels
- Munt: Britse pond (GBP, £)
- Oppervlakte: 244 820 km2
- Aantal inwoners: 68 459 055 (schatting 2024)
- Toeristische Dienst: visitbritain.com
- Ambassade en consulaten: https://unitedkingdom.diplomatie.belgium.be/nl
De Britse gastronomie
Voor de Engelsen is het ontbijt een must: het beroemde Full English Breakfast. Met bacon, roerei en bonen in tomatensaus is dit ontbijt een goede start van de dag! Typische gerechten zijn Fish and Chips en Shepherd’s Pie, een taart gevuld met lamsstoofpot en overgoten met aardappelpuree.
Van desserts tot thee en traditionele worstjes, deze emblematische Britse specialiteiten zijn een must:
Fish and chips: een traditioneel Brits gerecht van gebakken vis en chips/frietjes.
Haggis: een traditioneel Schots gerecht, een traditionele worst gemaakt van schapenmaag, -lever, -hart en -longen.
Grasmere gingerbread: een Engelse culinaire specialiteit uit het dorp Grasmere in het Lake District. Dit koekje onderscheidt zich door zijn knapperige textuur en unieke smaak, dankzij een geheim recept.
Cream tea: een Engels tussendoortje gemaakt met scones, dubbele room en jam. Deze lekkernijen worden geserveerd bij de thee.
Apple crumble: een dessert van gebakken appels bedekt met verkruimeld deeg, knapperig en zoet.
Cornish Pasty: een Brits pasteitje gevuld met vlees, groenten en kruiden, traditioneel gesloten in de vorm van een halve maan.