Foto: een typische Balinese dans.
Eveline, medewerkster van het marketingbureau Growth Agency, is zeer vertrouwd met Bali.
Ze geeft ons enkele interessante tips om het eiland te bezoeken.
Bali: het eiland van goden en demonen
Bali, ook wel ‘het eiland van de goden’ genoemd, is vooral bekend om zijn talrijke tempels, zijn eindeloze rijstvelden, prachtige watervallen, actieve vulkanen en witte stranden met mooie koraalriffen.
Bali is een vrij klein eiland van 5.780 km2 (zowat 153 km lang op 112 km breed). Het midden van het eiland wordt overheerst door een berglandschap (pieken tot 2.000m hoogte) met actieve vulkanen. De kust wordt omgeven door koraalriffen. Het zuiden beschikt over witte stranden terwijl men in het noorden en het westen stranden met zwart zand aantreft.
De grootste stad is Denpasar, in het zuiden van het eiland, met meer dan 491.500 inwoners.
De lokale bevolking is zeer gastvrij. Iedereen is bereid om een praatje met je te slaan en je wat te vertellen over de lokale gebruiken.
In tegenstelling tot de rest van Indonesië die overwegend Islamitisch is, is Bali grotendeels Hindu. Getuigen ervan zijn de vele grote tempels die over het hele eiland verspreid zijn en de kleinere tempels die je in de ingang van elk huis vindt. Veel tempels zijn opengesteld voor toeristen. De gelovigen eren de goden driemaals daags met rituele ceremonies en de offers in de vorm van wierook en bloemblaadjes. De Balinezen geloven zeer sterk in karma, en in een leven na de dood. Volgens mij is dat ook één van de redenen waarom Bali zo’n veilig eiland is.
De Balinese bevolking is zeer trots op hun cultuur, en terecht. Het loont zeker de moeite om eens naar een traditionele dans te gaan kijken, een dansvoorstelling boeken is heel gemakkelijk.
Paspoort en visum
Uiteraard heb je voor Bali een geldig paspoort nodig. Verder heb je voor een reis die niet langer dan 30 dagen duurt, geen speciaal visum nodig. Op de luchthaven moet je wel een ‘visa upon arrival’ invullen. Hier moet je niet voor betalen, het is gratis.
Een vlucht naar Bali
Een vliegreis naar Bali vanuit België heeft telkens een tussenstop. Meestal is dit in het Midden-Oosten, namelijk Dubai of Doha. Maar er zijn ook vluchten met een stop in Hong Kong.
Een vlucht duurt minimum 17u en je reist vaak met Emirates, Turkish Airlines, Qatar of KLM. Zo’n vlucht is best lang, maar de lange afstandsvliegtuigen zijn redelijk comfortabel en er zijn genoeg mogelijkheden tot animatie in de vorm van films en series aan boord. In sommige vluchten bieden ze zelfs gratis basis-WIFI aan en heb je beter pakketten tegen betaling. Goedkoop is een vliegticket echter niet. Je betaalt minstens 500€, maar zit vaak om en bij de 1000€ voor een ticket heen en terug.
Een warm en vochtig klimaat
Bali ligt ter hoogte van de evenaar, waardoor de temperaturen er het hele jaar door vrij constant zijn (rond de 30°C en een vochtigheidsgraad van 85%). Op hoger gelegen plaatsen kan de temperatuur wel een heel stuk lager liggen. Bali heeft wel een regenseizoen, van november tot maart. Dat valt op zich wel heel goed mee, je hebt meestal 1 à 2 regenbuien van een uurtje en daarna terug zonnig weer. Uitzonderlijk kan het eens een paar dagen na elkaar goed stortregenen. Het is er vrij vochtig, vooral in gebieden dicht bij de jungle, zoals Ubud.
Hoe rondreizen in Bali?
Je verplaatsen in Bali verloopt nogal chaotisch! De meeste locals verplaatsen zich met een brommer en dat is veruit de gemakkelijkste manier om het eiland te ontdekken. Maar let op: ervaring is wel vereist. Er is veel verkeer en niet iedereen houdt zich aan de regels.
Wil je je liever per taxi verplaatsen, dan kan dat uiteraard ook. Voor zo’n 30 euro boek je een taxi voor een hele dag. Niet alle steden zijn gemakkelijk bewandelbaar en voor mensen die moeilijk te been zijn, zouden we Bali zeker niet aanraden.
De wegen zijn in het algemeen in vrij goede staat. Verplaats je je op de kleinere eilanden rond Bali, zoals Nusa Penida, dan moet je er de mindere wegen wel bijnemen. De voetpaden zijn wel iets minder toegankelijk en worden nogal eens als shortcut voor brommers gebruikt. De meeste steden zijn niet zo goed bewandelbaar.
Betaalmogelijkheden
Je betaalt in Bali met Indonesische Rupiah (IDR), die je vlot uit de ATM kan halen op bijna elke hoek van de straat. 1 euro komt overeen met 15 à 16 IDR. Er zijn ook wisselkantoren en deze zijn vaak officieel. De wisselkoers verandert wel sterk van dag tot dag, dus indien je een groot bedrag moet wisselen, kan je best wachten tot de koers sterk staat.
In het algemeen kan je vrijwel overal met Mastercard betalen, maar hou toch wat cash geld op zak voor kleinere aankopen. Bij de lokale kleine groetenboer of een lokaal barretje, krijgt men toch liever contant betaald. Het gebeurt ook wel eens dat de connectie van zo een bancontact apparaat niet werkt, dus het is altijd handig om iets van cash geld op zak te hebben.
Waar logeren?
Voor de budgetreizigers is Bali een ideale bestemming. Voor zo’n 5 euro per nacht vind je al een mooi hostel met zwembad en vaak ook met ontbijt. Maar ook voor degenen die het iets luxueuzer willen, is er keuze genoeg. Je kan er gemakkelijk een privévilla met zwembad boeken voor het bedrag waarbij je in Europa een kleine hotelkamer zou hebben. En als je met een grotere groep reist, komt dit vaak veel goedkoper uit. Ook honeymooners komen aan hun trekken in Bali, met de vele luxe resorts.
Bali: een eiland vol leuke reistips
Breng je enkele dagen door in Bali?
Het eiland heeft heel wat te bieden. Hierbij enkele ideetjes om het eiland op een originele manier te bezoeken:
- Een bezoek aan Monkey Forest in Ubud
- Surfen in Canggu
- Een spa-dag met massage en pedicure voor een paar euro
- Yoga bij zonsopgang in The Yoga Barn in Ubud
- Een weekendtrip naar de Gili eilanden om te snorkelen
- Een dag watervallen bezoeken: onze tips zijn GitGit, Tegenungan en Aling Aling
- Gaan hiken op Mount Batur bij zonsopgang
- Balinees eten voor een prikje in één van de vele Warungs
Culinaire lekkernijen van Bali
Bali kent een verrassend ruime vegetarische keuken. Er wordt lokaal soya geproduceerd waarmee tofu en tempeh gemaakt worden. In elk lokaal restaurant kan je dan ook gerechten met deze ingrediënten vinden. Verder is er uiteraard een grote keuze aan vis en zeevruchten. Een gegrilde mahi-mahi filet (of dolfijnvis) en lokale tonijnsteak of tonijn tataki zijn zeker een aanrader!
Ook kokosnoten zijn alom aanwezig op Bali. Drink zeker eens een verse kokosnoot op het strand, en vergeet het vruchtvlees niet op te eten. Ook kokosijs en andere desserten met kokos vind je vaak in lokale zaken en ze zijn allemaal even lekker.
Uiteraard kan rijst niet ontbreken op het menu. Nasi goreng als ontbijt bestellen op Bali is doodgewoon!
Een andere aanrader is de pompoensoep met gember en kokosroom. Niet echt een gerecht dat je je bij een tropisch eiland zou voorstellen, maar enorm lekker klaargemaakt. Smoothiebowls zijn ook enorm populair in Bali. De veelzijdige bowls van vers fruit, gemengd met noten en zaden zien er niet enkel kleurrijk uit, ze zijn ook super lekker!
Enkele leuke restaurants in Bali
- Warung Pondok Madu in Ubud: gekend om de varkensribben, maar je vindt er ook tonijnsteak, Balinese tapas en pasta’s. Kleine prijsjes
- Maona Fish Eatery in Canggu: Hawaiiaans geïnspireerd restaurant met pokébowls op het menu.
- Jimbaran Bay Seafood in Jimbaran: Vlakbij de vismarkt, op kokosnoten gegrilde visfilets, scampi’s en venusschelpen op het strand. Ideaal restaurant voor bij een zonsondergang.
- Tapas in Nusa Dua: Vanzelfsprekend een tapasbar, met Aziatische én Europese tapas en vaak een live band. Prachtige architectuur.
- Twist in Ubud: Klein zaakje met heerlijke cocktails en gerechten van zéér hoge kwaliteit voor kleine prijsjes.
Zet Bali op je reislijst
Als je een combinatie van cultuur, spiritualiteit, avontuur, culinaire hoogstandjes en natuur wel ziet zitten, is Bali een echte aanrader. Dit veelzijdige eiland is niet voor niets de meest ge-instagramde locatie ter wereld!
Nog enkele foto’s van dit mooie eiland;
Coverfoto: © Aditya Agarwal – Pexels.com
Andere foto’s: © Eveline Smet