Avonturier en paraglider Tom de Dorlodot onthult ons de apps die hij als de meest nuttige vindt voor een avonturenreis.
Geen reizen zonder smartphone
Vandaag de dag is de smartphone een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Dat geldt echt voor alle soorten mensen: studenten, zakenlieden, maar ook zeelieden en avonturiers. In mijn dagelijks leven ben ik regelmatig verbaasd over alle gebruiksmogelijkheden van een smartphone, en natuurlijk ook over het aantal applicaties die heel wat procedures enorm vereenvoudigen en kostbare informatie geven. Dit zeker als ik op zee, in de lucht, of in de bergen ben…
WhatsApp, een must
Dus ben ik overgegaan tot het bekijken van de laatste handelingen die ik op mijn smartphone gesteld heb, en maak er gebruik van om je enkele tips te geven over een aantal favoriete apps die voor mij erg handig zijn.
Laten we beginnen met een duik in mijn foto’s. De laatste foto die ik nam, was toen we een grote potvis in volle zee tegenkwamen. Hij kwam boven water om op krachten te komen vooraleer hij opnieuw 20 minuten in het water zou verdwijnen. Ik heb een mooie foto kunnen maken voordat hij wegdook.
Zoals voor velen van jullie, is één van mijn favoriete toepassingen WhatsApp. Ik gebruik het voortdurend. Of het nu in persoonlijke gesprekken is, met vrienden en familie, of in het kader van mijn avonturen. Tijdens een expeditie worden altijd groepjes gevormd tussen de verschillende leden van het team, dit zowel voor de atleten als voor het productieteam. Zo kunnen we een maximum aan informatie, maar ook foto’s, doorgeven om onze geografische positie bekend te maken aan anderen, om korte voicemails voor iedereen achter te laten in plaats ieder afzonderlijk te moeten oproepen.
De laatste WhatsApp-groep die we gemaakt hebben, was met het productieteam voor Ierland, waar we net zijn aangekomen met de boot. De plaats is prachtig en we hebben al heel wat plekken kunnen spotten die we later zullen kunnen filmen. Als je een leuke plek vindt, maak dan een foto en deel ze met de groep.
Wat ik met je wil delen, is het laatste telefoontje met Tim, de technicus die zich bezighield met het ontzoutingstoestel dat we aan boord hebben (toestel dat drinkwater maakt van zeewater). Het was niets ernstigs, en natuurlijk testen we vooraf al onze apparatuur, maar soms is het nodig om onderweg advies of tips te krijgen. Het is super belangrijk om voortdurend uit te wisselen met de juiste mensen die over de juiste informatie beschikken om in de beste omstandigheden verder te geraken. En ook hierin speelt de smartphone een sleutelrol.
Enkele nuttige apps
Natuurlijk heb ik een groot aantal apps op mijn telefoon geïnstalleerd. En net als jou, merk ik soms dat ik veel meer heb dan ik echt nodig heb. Ik test regelmatig veel dingen, maar probeer ze ook systematisch te sorteren zodat mijn telefoon netjes geordend blijft, zoals een kantoor waarop je gemakkelijk een document wilt terugvinden.
Applicaties zoals Trip Advisor, Uber of Airbnb zijn voor mij een must als men veel reist. Ik vind Trip Advisor erg leuk vanwege het community aspect en de foto’s geven direct de sfeer weer van een plek. De app van Lonely Planet of van de Routard is ook geweldig, maar heeft de neiging om iedereen mee te nemen naar dezelfde plaatsen.
Bij een medisch probleem biedt de app van Europ Assistance aan haar aangeslotenen de mogelijkheid om onmiddellijk een bijstandsdossier te openen bij de reisverzekeraar.
Dit gezegd zijnde, wilde ik ook een aantal apps met je delen die waarschijnlijk minder bekend zijn, maar die voor mij erg nuttig zijn.
De apps van de avonturiers
Bijvoorbeeld de SAS survival guide! Gelukkig hoef ik er niet elke dag gebruik van te maken. Deze app legt uit hoe je met steentjes een vuurtje kunt maken, water kunt filteren, een boodschap kunt sturen in Morse code of een iglo kunt bouwen om te overnachten… Deze applicatie werd ontwikkeld door een voormalige Britse soldaat van de speciale strijdkrachten om je nuttige tips te geven zodat je in de natuur kunt overleven. Ik heb er nog geen gebruik van moeten maken in een kritieke situatie, maar ik vind het wel leuk om het te raadplegen en mezelf in één of andere hachelijke situatie te projecteren.
Zo is de app First Aid een uitstekende gids voor wat je moet doen bij een ongeval, wanneer je de juiste handelingen moet stellen. Een brandwonde, een kleine breuk of een persoon reanimeren? De app geeft je de te volgen procedure. Hier ook is het de moeite waard om het door te nemen voordat een dergelijke situatie zich voordoet.
In een ander register, wordt Tricount altijd gebruikt tijdens expedities. Wanneer je in een groep leeft, is het niet altijd gemakkelijk om te weten wie wat heeft betaald en wie dus hoeveel aan wie verschuldigd is. Met de app kan je alle kosten van een groep in kaart brengen en automatisch de rekening maken van wat er verschuldigd is en aan wie.
Ook nog handig als app, is de Wifi Map. Wanneer je naar de andere kant van de wereld reist, is het mobiele netwerk niet altijd de beste optie. De app kan alle open netwerken vinden en geeft soms zelfs de codes van een aantal gesloten hot-spots! Heel nuttig, want “verbonden zijn”, is dikwijls een must als je het beste uit al je andere apps wilt halen…;)
En ik zou niet volledig zijn zonder ook de app te noemen die ik gebruik om het weer, en vooral de windomstandigheden, na te gaan voordat ik ga paragliden, waar dan ook. Ik gebruik Squid Mobile, Windy en Meteoblue en natuurlijk werk ik ook veel met applicaties die door mijn partners zijn ontwikkeld, zoals Garmin Connect of Red Bull. We hebben toegang tot een app die ons in staat stelt om verbinding te maken tussen atleten en over de hele planeet. Wanneer je in een onbekend land aankomt, geeft het je over het algemeen een uitstekend uitgangspunt en referentiepunt om ter plaatse op ontdekking te gaan…
Van de virtuele naar de echte wereld
Tot slot: we mogen ons ook niet met onze smartphone van de buitenwereld afsluiten. Leef niet via je smartphone. Maar profiteer toch van het concentraat aan nieuwe technologieën en middelen die ons in zovele situaties het leven eenvoudiger kunnen maken. Uiteindelijk is het steeds hetzelfde liedje: de kunst bestaat erin om alles met mate te ver-/gebruiken 🙂
Blijf nieuwsgierig, blijf ontdekken en heel binnenkort! Tom.
Enkele vragen aan Tom:
1 – Wat moet je doen als je geen netwerk hebt? Kunnen we het ons veroorloven om op avontuur te gaan zonder een apparaat dat satellietcommunicatie mogelijk maakt? Is het duur?
” Als je weet dat je van de wereld wordt afgesloten, is het beter om iemand te vertellen over je exacte route en je project. Als je een avonturenproject (met risico’s) hebt, denk ik dat het essentieel is om een betrouwbaar communicatiemiddel te voorzien. Een SAT-telefoon (Thuraya of Iridium) is niet slecht. Persoonlijk vind ik de Garmin Inreach geweldig. Naast een GPS dat het mogelijk maakt om de juiste weg te vinden, is het ook een noodsysteem in geval van problemen (dat contact opneemt met een centraal punt waar de crisis beheerd wordt). Het kan op elk moment worden gebruikt om sms’jes te verzenden en te ontvangen en om je locatie te delen. De nieuwe Inreach mini is zeer klein. Het is mijn nieuwe favoriet.
Het leven is van onschatbare waarde. Voor de prijs van een GPS en een zeer redelijk jaarabonnement kan je in contact blijven met de wereld, zelfs in de meest verlaten plekken.”
2 – Kan ik overal reizen met een smartphone (bijvoorbeeld in China zijn er wellicht beperkingen waardoor apps er niet werken)?
“Landen als China blokkeren inderdaad bepaalde toepassingen (facebook, enz.). Je moet je vooraf goed informeren om niet voor verrassingen te komen te staan.”
3 – Kunnen we voor 100% vertrouwen op apps, of moeten we over een plan B beschikken (bijv. topografische kaarten, kompas, etc.)?
“Niets vervangt een goede papieren kaart (als je deze tenminste kunt lezen) en een kompas. 😉 Het is ook altijd een goede voorzorgsmaatregel om die dingen in je reiszak te steken, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over de batterij van je smartphone.”
Ontdek de andere avontures en beste tips van Tom door hier te klikken.
Coverfoto : © John Stapels