Ieder jaar gaan veel jonge mensen werken of studeren in het buitenland. Ben jij ook één van hen? Heb je al eens gedacht aan een stageverzekering buitenland om jezelf in te dekken?
Heel wat mensen zetten de stap om voor een bepaalde tijd in het buitenland stage te lopen. De redenen zijn divers: een uitwisseling tijdens hogere studies, een vreemde taal leren of verbeteren of op een actieve manier andere bedrijven ontdekken.
Voor veel jonge mensen is een onderdompeling in een nieuwe professionele context en in een andere cultuur een sleutelmoment. Men spreekt vaak van “een leven vóór” en van “een leven na” de stage in het buitenland.
Een verblijf in het buitenland, zoals in het kader van een Erasmus-uitwisseling, is echter niet altijd peis en vree. Want, wat doe je wanneer je ter plaatse verzorging nodig hebt? Een operatie moet ondergaan? Wat doe je in het geval van problemen met het gerecht? Of wanneer je jouw documenten verliest? En wat als je terug naar huis moet keren omdat je naaste in het ziekenhuis is opgenomen? Wie ontfermt zich over jou in het geval van onvoorziene omstandigheden?
Een stage in het buitenland:
niet zonder stageovereenkomst
Iedere stage in België gebeurt in het kader van een stageovereenkomst. Dat geldt voor studentenstages maar ook voor werkstages of voor stages in het kader van een omscholingstraject. Bij stages in het buitenland geldt dezelfde basisvoorwaarde.
De stageovereenkomst bevat vaak heel wat praktische punten: de vergoeding – of niet – van de stagiair(e), de werkuren, de bijzondere voorwaarden, … alsook de verzekeringspolis die de organiserende instelling voorziet.
Onze eerste tip is misschien wel de belangrijkste: lees de stageovereenkomst grondig na. Wanneer je de overeenkomst tekent, is het belangrijk om alle aspecten goed te begrijpen. Aarzel dus niet om bijkomende vragen te stellen.
Een stage in het buitenland in het kader van studies
Indien je een stage in het buitenland gaat lopen in het kader van je studies, dan is het de school die een stageovereenkomst opmaakt en ter ondertekening voorlegt aan de student. Iedere universiteit en iedere hogeschool heeft eigen kenmerken en bijzonderheden.
Het is uiterst belangrijk dat je op de hoogte bent van de dekking die een verzekering jou biedt. Win ook informatie in over de bijzondere voorwaarden waaraan je moet voldoen om gedekt te zijn.
De universiteiten en hogescholen stellen vaak een specifieke stageverzekering buitenland voor aan hun studenten. Een dergelijke verzekering is meestal voorzien van een aantal criteria zoals de inschrijving en de ondertekening van een contract waarmee je als student lessen kunt volgen in het buitenland.
Studenten kunnen ook specifieke verzekeringen krijgen. Denk maar aan werkongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid of zelfs een reisverzekering. Het aanbod hangt volledig af van de onderwijsinstelling.
Je hebt begrepen dat de ene overeenkomst de andere niet is. Wil je meer informatie? Neem dan zeker een kijkje bij de FAQ of in het deel “Internationale mobiliteit” van je school of op het internet. Neem rechtstreeks contact op met de verantwoordelijke dienst om concrete informatie in te winnen.
Stage in het buitenland voor pas afgestudeerden
Heel wat Belgen willen ook op avontuur vertrekken naar het buitenland nadat ze net afgestudeerd zijn. Een stage is dan een uitstekende gelegenheid om de stap te zetten. De FAQ van een school zijn meestal duidelijk op dat vlak:
“Na de afronding van je studies val je niet meer onder het studentenstatuut. Om als pas afgestudeerde een stage te lopen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende.”
Het is bijgevolg uiterst belangrijk dat je zo snel mogelijk je statuut aangeeft bij de bevoegde lokale instantie.
De belangrijkste links voor stages in het buitenland
De VDAB stelt een pagina “Werken in het buitenland” voor waarop je informatie vindt over werkervaringen in het buitenland.
Daarnaast kan je via verschillende organisaties een stage vinden in het buitenland, ook wanneer je pas afgestudeerd bent. Zo kan Go Strange je wegwijs maken in een stage op een Europese bestemming. Ook Student.be geeft meer informatie over de verschillende mogelijkheden om stage te lopen in het buitenland na je studies. De website Students on the Move geeft dan weer vooral praktische informatie zoals tips over financiering en verzekeringen.
Ook Actiris biedt informatie aan over stages in het buitenland, uitsluitend in Europa. Deze website vermeldt wel geen specifieke informatie over verplichte verzekeringen in het geval van stages. Spreek hiervoor je contactpersoon aan.
Een stage in het buitenland via een internationale organisatie
Heel wat internationale organisaties bieden stageprogramma’s aan voor studenten of voor pas afgestudeerden. Hieronder geven wij enkele mogelijkheden:
- De Verenigde Naties stellen stages voor aan studenten en pas afgestudeerden. New York, Wenen, Bangkok, … Je hebt de keuze uit verschillende stageplaatsen waar je als stagiair(e) in een diplomatieke context terechtkomt. De website van de VN vermeldt het volgende: “Bij ongevallen of ziekte tijdens de stage zijn de medische kosten ten laste van de stagiair(e). Hij of zij moet beschikken over een ziekteverzekering die geldig is in het buitenland.”
- De UNESCO – verantwoordelijk voor onderwijs, wetenschap en cultuur – biedt stageplaatsen aan studenten en pas afgestudeerden. Er zijn heel wat criteria waaraan een kandidaat moet voldoen: minstens 20 jaar oud zijn, perfect Frans en Engels spreken, … Dit is de richtlijn op het vlak van verzekeringen: “Je moet een bewijs van ziekteverzekering kunnen voorleggen en de verzekering moet geldig zijn gedurende de volledige duur van de stage en in het land waar je stage loopt. UNESCO voorziet zelf een beperkte verzekering tot 30.000 dollar om het risico op ziekte, invaliditeit of overlijden te dekken.”
- De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt stageplaatsen voor aan studenten die al minstens 3 studiejaren achter de rug hebben. Deze stages duren minstens 6 weken en zijn mogelijk in WHO-kantoren wereldwijd. Op het vlak van de verzekeringen vraagt de WHO het volgende: “Wanneer de stagiair(e) de officiële stageovereenkomst tekent, dan bevestigt hij of zij of de financierende instelling (universiteit, instituut, enz.) dat hij of zij alle verplaatsing- en verzekeringskosten op zich neemt. Daarnaast bevestigt de stagiair(e) of de financierende instelling bij ondertekening ook dat hij of zij een ziekteverzekering heeft afgesloten die geldig is in het land van bestemming.”
Nogmaals, iedere stage in het buitenland heeft eigen kenmerken en bijzonderheden. Je moet dus zeker uitzoeken of een verzekering een voorwaarde is om als stagiair(e) te worden toegelaten in bepaalde instellingen.
Voor stages buiten Europa kan je ook informatie inwinnen op onze pagina “Hoe bereid je jouw Erasmus voor?”. De voorwaarden rond verzekeringen en reizen zijn exact dezelfde.
In het kort: een stageverzekering buitenland afsluiten
Zoals reeds gemeld in het begin van dit artikel, heeft iedere instelling, iedere school en iedere organisatie een eigen manier van werken. Vraag dus na welke stageverzekering buitenland al dan niet inbegrepen is in de stageovereenkomst alsook welke verzekeringen verplicht zijn om als stagiair(e) aanvaard te worden.
We raden je bovendien sterk aan om je ziekenfonds te contacteren en na te gaan welke dekking je precies geniet. Opgelet, om dekking te genieten tijdens de volledige duur van je stage, is het ook aangewezen om een reisverzekering voor lange verblijven aan te gaan.
Onze bijstand Long Trip geeft de volgende waarborgen:
- De terugbetaling van medische kosten in het buitenland
- De repatriëring of de vroegtijdige terugkeer in het geval van ziekte of overlijden
- Juridische of administratieve bijstand
- Bijstand indien uw bagage gestolen of verloren is
Wil je op Erasmus vertrekken? Zo’n verblijf in het kader van je studies duurt gewoonlijk langer dan een stage en is een echte buitenkans. Maar heb je aan alles gedacht? EZVK, verzekeringen… Ontdek hier alles wat je moet weten.
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.