Op reis in China: praktische informatie

Op reis in China: praktische informatie

CHINA

Hoofdstad: Peking
Taal: Chinees
Munteenheid: China Yuan, ook wel Renminbi genoemd. Wisselkoers: 1 CNY = ± 0,13 EUR

Wist u dat? Spuwen op straat is een veel voorkomend en normaal tafereel in China. Het gebeurt overal, en vaak met veel geluid. Voor Chinezen is spuwen op straat een teken van hygiëne.

Gaat u op reis naar China? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
U hebt u een reisvisum nodig waarmee u één maand in het land kunt verblijven. Het is belangrijk om een visum aan te vragen vóór het vertrek, omdat het onmogelijk is om het bij aankomst te verkrijgen. Uw paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn en minstens 3 lege pagina’s hebben. U moet in het bezit zijn van een retourticket en/of hotelreservering.

Bezoek voor uw vertrek de website van de luchthaven van uw bestemming om de opgelegde formaliteiten na ta gaan bij aankomst en vertrek. Er zijn geen bijzondere beperkingen voor de invoer van vreemde valuta, maar u dient wel alle persoonlijke elektronische apparatuur aan te geven. Als u een kunstliefhebber bent en voorwerpen van bijzondere artistieke waarde in China koopt, is het belangrijk dat deze vergezeld zijn van een exportcertificaat, uitgegeven door het Cultural Relics Appraisal Institute.

Het gezondheidssysteem in China
In de stedelijke gebieden vindt men bekwaam medisch en gezondheidspersoneel, maar weinigen spreken een andere taal dan het Chinees. Een ziekenhuisopname is erg duur, zeker voor buitenlanders. Wij raden u aan een reisverzekering af te sluiten vóór het vertrek. Er is geen verplichte vaccinatie voor een reis in China.
Zie ook het artikel over het coronavirus door hier te klikken.

De veiligheid in China
China is over het algemeen een veilig land. Wees voorzichtig wanneer u zeer toeristische of bijzonder drukke steden en gebieden bezoekt, want de kleine criminaliteit komt steeds meer voor, vooral ten opzichte van buitenlandse bezoekers. Respecteer hierbij altijd de plaatselijke wetgeving, zodat er geen conflicten ontstaan met de Chinese autoriteiten. Vooral op het gebied van gebruik en handel in verdovende middelen worden zeer strenge (gevangenis)straffen opgelegd, tot zelfs de doodstraf.

Lees vóór uw ook vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken en registreer uw reis op Travellers Online zodat FOD Buitenlandse Zaken op de hoogte is van uw verblijf en u kan contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering afsluiten voor een reis naar China?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie
China is een zeer groot land en heeft verschillende klimaatzones. In het noorden is er een continentaal klimaat met warme en vochtige zomers, en koude en droge winters. Centraal China wordt gekenmerkt door een subtropisch klimaat met zeer milde winters en regenachtige zomers. In het zuiden heerst dan weer een tropisch moessonklimaat met zeer koude winden in de winter en hitte in de zomer. Het toeristisch hoogseizoen in China is de zomer.

Atheïsme is zeer wijdverspreid in China, de belangrijkste religieuze stromingen zijn echter de boeddhistische en taoïstische stromingen, samen met christelijke en Islamitische minderheden.

De Chinese keuken
Wanneer u naar China reist, zult u onmiddellijk beseffen dat de keuken van China die we hier kennen heel anders is dan de traditionele keuken. Vergeet bestek, loempia’s en gelakte eenden en laat u verleiden door de voor ons minder bekende delicatessen van de Chinese keuken zoals dimsum en noedelsoep. Een goede tip is om een beetje vertrouwd te geraken met de lokale taal, wat u zal helpen bij het communiceren en begrijpen van de nieuwe gerechten.

 

Laat een antwoord