Vind je het ook zo jammer dat we in de feestdagen van 2020 wegens corona geen kerstmarkt kunnen bezoeken?
Zoek je naar een veilige oplossing om samen met je naaste contacten te kunnen vieren?
Onze blogster Lisa geeft je een lumineuze tip: organiseer een kleine kerstmarkt in eigen tuin.
De eindejaarsfeesten van 2020
Nu het vaststaat dat we het klassieke kerstfeest binnenshuis enkel met ons eigen gezin zullen mogen vieren, plannen velen al om andere familieleden of vrienden uitsluitend in de tuin te ontvangen. Maar mag dat wel?
Omdat niemand buiten je knuffelcontact door je huis mag lopen, zullen gezinnen die in een rijhuis wonen, helaas niemand mogen ontvangen. Alleen wie in een open of halfopen bebouwing woont, mag dus een tuinbijeenkomst organiseren.
Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moet je er echter op toezien dat er niet meer dan vier personen samen zijn, al worden kinderen onder 12 jaar niet meegeteld. Je mag dus verschillende kleine groepjes op verschillende momenten ontvangen in open lucht, zolang je maar rekening houdt met de veiligheidsmaatregelen. Vergeet daarbij de nachtklok niet die in je regio van kracht is!
Terwijl je binnen dus een fijn feest kan houden met je eigen gezin, is een veilige ‘minikerstmarkt’ organiseren een leuke oplossing om enkele familieleden of vrienden coronaveilig te ontmoeten.
Een kerstmarkt voor je bubbelcontacten
Zorg voor één of meerdere vuurkorven. Net zoals de vuurkorf het hart is van een echte kerstmarkt, kan je je eigen versie ook rond die warmtebron organiseren. Zorg er dan ook voor dat het vuur niet uitdooft. Voor de koukleumen onder ons is het trouwens een beter idee om in de namiddag af te spreken in plaats van ‘s avonds. £
Hou natuurlijk ook rekening met de veiligheidsafstand tussen de vuurkorf en de woning en zorg ervoor dat er geen (schadelijke) rook in de richting van je duren waait. Zie de veiligheidsvoorschriften die wij al hebben gegeven voor de organisatie van een barbecue. Opgelet, want de brandweer en de hulpdiensten vestigen de aandacht op de vele gevaren van vuurkorven en vuurschalen (brandgevaar, brandwonden, …). Laat nooit geen kinderen zonder toezicht in de buurt.
Qua inrichting van je kerstmarkt kan je zo ver gaan als je zelf wilt. Zorg voor tuinstoelen of zeteltjes die op veilige afstand staan. Een kleine feesttent (versierd met lampjes) kan het gezellig maken, maar sluit hem zeker niet af om voldoende luchtcirculatie te verzekeren.
Natuurlijk mogen een paar kerstkraampjes niet ontbreken. Tover een bar of een tafel om tot drankkraampje of stal snacks uit die je boven het vuur kan verwarmen, zoals marshmellows op een satéprikker.
Heb je een creatief gezin en extra tijd om je markt voor te bereiden? Dan kan je zelf met palletten of houten planken een kraam in elkaar toveren. Gebruik rode en groene verf (de typische kleuren van de kerst), lichtjes en een kerstkrans om het af te maken. Verschillende borden waarop je schrijft of tekent wat je waar vindt (drankjes, hapjes, cadeautjes,…), geven de kerstmarkt een nog authentieker gevoel.
Die “Doe-het-zelf”-mentaliteit kan je doortrekken naar al je decoratie. Zelf dingen in elkaar knutselen is ideaal om de lange avonden op een originele manier te vullen. Vind kerstinspiratie op Pinterest. Zet de creativiteit in van je jonge kinderen en vraag hen om mooie versieringen te maken in zoutdeeg. Meer info vind je hier.
Heb je een den (of andere boom) in je tuin staan? Dan kan je die versieren als kerstboom. Je kerstboom van binnen naar buiten halen is ook een optie. Heb je geen boom? Versier dan een paar potplanten met slingers. Let juist op dat je huisplanten tegen de kou kunnen!
Heb je een beamer en een projectiescherm? Dan kan je een openluchtcinema aan je kerstmarkt toevoegen. En een passende kerstfilm of kerstvideo vertonen.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het sober te houden. Een paar grote kaarsen maken je tuin al sfeervol.
Eten en drank
Op een klassieke kerstmarkt proef je vaak verschillende hapjes en drankjes. Maar omdat eten niet lang warm blijft buiten, kies je ook best voor enkele hapjes die je gasten zelf kunnen opwarmen boven de vuurkorf, zoals s’mores.
Maak zeker een dessertkraampje met typische zoetigheden die je op kerstmarkten vindt. Denk bijvoorbeeld aan gepofte tamme kastanjes, churros met chocoladesaus, Brusselse wafels, oliebollen met bloemsuiker, peperkoeken mannetjes, warme chocolademelk, marsepein, …
Of wat dacht je van een ‘dreupelkot’? Zorg voor jenever, glühwein of Irish coffee en je hebt onmiddellijk enkele typische kerstdrankjes. Een kan thee of koffie is een (hart)verwarmend alternatief.
Ook een winter-bbq is een origineel idee. De braadworst en de (bloed)pens (of een veggie variant) is dé hartige kersthap bij uitstek. Zorg voor knapperige broodjes en typische garnituur zoals gebakken ajuintjes, zuurkool, ketchup en mosterd.
Je kan je familie met al dat lekkers verrassen of afspreken dat iedereen zijn favoriete kerstsnack of -drank meebrengt.
Cadeaus en spelletjes
Cadeautjes uitwisselen en de kinderen laten spelen kunnen nog steeds. Hier zijn enkele veilige ideeën.
Organiseer in plaats van een gewone ‘Secret Santa’ – waarbij je anoniem cadeautjes uitwisselt en moet raden van wie wat komt – eens een speciale lockdown-editie. Hoe werkt het? Door de huidige situatie kan het moeilijk zijn om een ideaal geschenkje te vinden. Breng dus gewoon iets kleins, grappigs of ouds mee uit je huis (bijvoorbeeld van je zolder), pak het in en geef het aan de persoon van wie jij Secret Santa bent. Hoe alledaagser het cadeau, hoe beter.
Je kan ook een kerstkous aan ieders stoel hangen en gebruiken om kerstkaartjes of briefjes met kerstwensen voor elkaar in te steken.
Willen de kinderen tekenen, maar is het moeilijk om een kleurpotlood vast te houden met handschoenen aan? Zorg voor raamstiften (als je het niet erg vindt om achteraf je ramen te lappen) en laat de kids kerstboodschappen schrijven en sneeuwmannen tekenen die je van binnen en buiten ziet.
Laat iedereen een fotoboek meebrengen dat de andere familieleden nog niet gezien hebben. Nog leuker als het om oude foto’s of kinderfoto’s gaat!
En hoe fijn is het niet om de kinderen hun nieuwjaarsbrieven te laten opdragen buiten rond de vuurkorf?
Speel je normaal gezien een gezelschapsspel op kerst? Dat hoeft dit jaar niet anders te zijn. Er zijn voldoende spelletjes waarbij je niet te dicht bij elkaar hoeft te zitten of geen rekening moet houden met een spelbord, kaarten of pionnen.
Hoe hou je het “coronaveilig”?
Bewaar steeds de 1,5 meter afstand, hou je masker aan en of je nu handschoenen draagt of niet, zorg ervoor dat jij en je familieleden af en toe jullie handen ontsmetten. Doe dat zeker vóór het doorgeven of na het aannemen van een cadeau of voordat jullie eten of drankjes serveren. Door te zorgen dat er buiten zo veel mogelijk klaarstaat, heb je geen hulp nodig van je gasten en moeten ze ook niet binnenshuis komen.
Wat als je geen tuin hebt?
Een gemakkelijk alternatief voor het organiseren van een kerstmarkt, is een kerstwandeling met de familie of vrienden. Hou daarbij rekening dat je maximaal met vier personen mag afspreken, kinderen onder de 12 jaar niet meegeteld.
Zorg voor een thermos warme chocolademelk en wat zelfgebakken koekjes – om het veilig te houden kan iedereen zelf zijn drank en snack voorzien – en zet een kerstmuts op of draag een foute kersttrui. Zo’n kerstwandeling vraagt weinig planning en brengt je toch samen met enkele familieleden of vrienden.
Vind je het jammer dat je geen cadeautjes kunt uitwisselen? Breng ze dan naar je familie zonder binnen te komen. Steek een nieuwjaarsbrief in de bus, laat een geschenkje achter aan de deur of zing (buiten) een kerstlied voor je ouders, grootouders of andere familieleden. Een (ontsmette) thermos glühwein afgeven zodat je samen op afstand een glas kan drinken, is ook een leuk idee. Kortom: laat je creativiteit de vrije loop. Zo worden deze speciale eindejaarsfeesten toch nog een knaller!
Vrolijke feesten !
Een gezellig feest thuis met je bubbel
Wil je nog ideetjes om het feest thuis samen met je bubbel door te brengen?
Lees dan het volgend artikel door hier te klikken.
Over onze blogger Lisa :
Lisa is een freelance blogger die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.