Geen enkele autobestuurder kan ontsnappen aan de elektrificatie van ons wagenpark. Vanaf 1 januari 2029 mogen in Vlaanderen nieuwe auto’s enkel nog elektrisch aangedreven zijn. Voor tweedehandsauto’s ligt deze datum nog niet vast.
Is het opportuun om nu een tweedehandse wagen te kopen of juist niet?
Indien wel het geval, welk type moet men kiezen?
Het antwoord is niet eenvoudig maar onze blogger Alain Dierckx waagt toch een poging door enkele argumenten aan te halen.
Een tweedehandsauto op benzine of diesel kopen?
Europa verplicht de autoconstructeurs om vanaf 2035 enkel nog elektrische auto’s te verkopen. Daarom investeren de meeste fabrikanten niet of bijna niet meer in nieuwe modellen aangedreven door fossiele brandstoffen. Het aanbod van de huidige modellen blijft vanzelfsprekend nog bestaan, tenminste tot de auto’s het einde van hun levensduur bereikt hebben.
Het aanbod aan tweedehands auto’s op benzine is nog om een andere reden beperkt. Veel mensen kijken de kat uit de boom en blijven langer met hun oudere auto rijden omdat ze een elektrische wagen nog te duur vinden of omdat de laadcapaciteiten nog niet voldoende uitgebouwd zijn. Meer informatie hierover vindt u in de resultaten van onze mobiliteitsenquête.
Op het vlak van prijzen zult u daarom vandaag moeilijk een gouden deal vinden. De kans daarop zal vergroten wanneer de massale omschakeling naar elektrische voertuigen echt aanvat, waarschijnlijk ergens eind van dit decennium. Ook het onderhoud is duurder dan bij een elektrische wagen.
De steeds strenger wordende emissienormen voor auto’s op fossiele brandstoffen (benzine of diesel) vormen tenslotte ook een argument tegen de aankoop van een tweedehands voertuig op benzine (zie ons artikel terzake). Dit hangt wel af van hoe ver u in de toekomst kijkt voor de aankoop van een elektrische wagen. Met een recente auto op benzine kunt u nog wel ettelijke jaren de meeste emissiezones binnenrijden.
Voor- en nadelen aankoop benzine- of dieselwagens
Voordelen:
– goedkoper dan de meeste elektrische wagens;
– het aanbod blijft nog jaren bestaan;
-de wagen heeft een grote autonomie.Nadelen:
– niet even milieuvriendelijk als elektrische wagens;
– op termijn toegangsverbod tot milieuzones;
– prijzen zijn momenteel aan de hoge kant, onderhoud is duurder.
Een elektrische of hybride tweedehandsauto kopen?
Zo’n 107 elektrische automodellen die tijdens de laatste 15 jaar op de markt zijn gekomen, zijn nu al uit productie gegaan en kunnen dus tweedehands aangekocht worden. De prijzen variëren van hoog tot laag.
Als je een hoger budget voorziet om een tweedehandse elektrische auto te kopen, kunt u vandaag mits wat zoeken een goede zaak doen. Dan spreken we bijvoorbeeld over merken zoals Tesla. Die bieden het voordeel, zelfs als tweedehands, dat ze over een grote actieradius blijven beschikken. De batterij van dit soort wagens behoudt namelijk lange tijd haar capaciteit.
Als u minder te besteden hebt, is een kleinere model elektrische wagen, genre Renault Zoë, niet altijd een goed idee omdat de batterij na al die jaren duidelijk minder performant is geworden. Als u zich kunt verzoenen met een heel korte actieradius (rond de 100 kilometer), bijvoorbeeld om enkel in de stad te gebruiken, is het wel een goede optie. Het is wel een feit dat de batterij van die wagens sneller moet vervangen worden, en dat betekent een bijkomende kost.
Een tweedehands hybride wagen kopen kunt u in feite gelijk stellen aan het kopen van een tweedehands auto met fossiele brandstoffen, net omdat die ook benzine of diesel gebruiken. Hybride voertuigen zullen op lange termijn minder en zelfs helemaal niet meer toegelaten worden in de milieuzones eens de elektrificatie van het wagenpark de standaard is geworden.
Voor- en nadelen aankoop elektrische wagens
Voordelen:– aanbod tweedehandse elektrische wagens wordt groter;
– milieuvriendelijk;
– gebruikt nieuwe technologieën;
– lagere kosten van onderhoud.Nadelen:
– hoge prijzen, vooral voor grote modellen;
– kleine autonomie;
– batterij dienst sneller vervangen te worden (bijkomende kost);
– laadinfrastructuur is nog ontoereikend.
Enkele tips bij het kopen van een tweedehands auto
- Denk na welk type auto u nodig hebt (grootte, actieradius,…);
- Als u een garantie wenst, koop dan bij een professionele verkoper;
- Vraag steeds de Car Pass op, ook als u online koopt;
- Vergelijk de vraagprijs met de cataloguswaarde van de auto;
- Controleer of alle nodige documenten aanwezig zijn (keuringsbewijs, gelijkvormigheidsattest,…);
- Controleer het voertuig grondig, zowel buiten als binnen;
- Neem iemand mee die over veel kennis beschikt;
- Doe een testrit;
- Bereken de rijtaks die u gaat moeten betalen;
- Ga niet onmiddellijk in op een zogezegd mooi voorstel, neem de tijd om rustig na te denken.