In dit artikel geeft Sofia, de echtgenote van Tom de Dorlodot, waardevolle tips aan hen die dromen van een wereldreis: een prachtige reis die een leven kan veranderen, … maar die heel wat voorbereiding vereist!
“Misschien had je al in gedachten om op reis te gaan om de wereld te verkennen?
Je ziet jezelf al rondwandelen op exotische plaatsen, ver van huis, gefascineerd door nieuwe culturen, op avontuurlijke tocht gedurende meerdere maanden.
Je droomt ervan om een wereldreis te maken op je fiets, al liftend of op een zeilboot,….
Maar snel brengt de angst voor het onbekende je weer met beide voeten op de grond. De angst om alles achter te laten: je werk, je huis. De verwijdering van je familie, je familie, je vrienden en kennissen. Alleen al die gedachte brengt je in grote twijfel.
Geen paniek. Zo ingewikkeld is het niet!
In dit artikel leg ik je uit hoe jij je rustig kunt voorbereiden op een lange reis rond de wereld.
Wees echter wel attent op het feit dat het veiliger is om niet alleen te vertrekken. Als je ervoor kiest om alleen op pad te gaan, moet je zeker nog voorzichtiger zijn met je reis- en bestemmingskeuzes.
Een lange en zorgvuldige voorbereiding
Zoals jij je kunt voorstellen, begin je een dergelijke reis niet zomaar.
“Wat zou je ervan vinden om voor ons volgend project de wereld te verkennen op een zeilboot?”
Toen Tom en ik samen het idee hadden om de wereld rond te zeilen, duurde het drie jaar voordat we de trossen konden losgooien en de zeilen hijsen!
Ik studeerde nog steeds op de universiteit, en stond in de gang te wachten op de volgende les toen ik een telefoontje kreeg van Tom die op expeditie was in de eilanden in de Stille Oceaan: ““Wat zou je ervan vinden om voor ons volgend project de wereld te verkennen op een zeilboot?”
Het is duidelijk dat ik de rest van de dag moeilijk met mijn volle aandacht bij de les kon blijven…. ?
10 stappen om een reis rond de wereld voor te bereiden
1 Geef vorm aan je reis
Ten eerste is het belangrijk dat jij je reisidee aanvaardt, er volledig voor gaat en er vorm aan geeft door er met anderen over te praten. Zo geef jij je project gestalte en bereid jij je omgeving voor op je vertrek.
Praten over je project zal je ook helpen om jezelf de juiste vragen te stellen. Je vrienden, familie en collega’s zullen je immers veel vragen stellen. Zij zullen het ook zeker niet nalaten je hun beste raad te geven! Spreek met hen over je reisweg en -programma. Je familie en vrienden zullen “je morele steun en toeverlaat” zijn tijdens je reis. Met hen contact houden, zal je geruststellen en zal je meer doen genieten van je avonturen. Je zult blij zijn om elke anekdote met je naasten en vrienden te delen en bovendien zullen zij (vanop afstand) met je meereizen. ?
2 Geef zin aan je reis
Weggaan zonder “rode draad” of zonder doel kan snel een bron van angst worden. Tijdens onze reizen ontmoetten wij koppels (alleen of met kinderen) die zonder een echte doelstelling waren vertrokken en na twee maanden wisten ze niet meer welke zin ze aan hun reis konden geven. Zo komt het niet goed…
Bepaal wat je wil opzoeken, waar je wilt starten en waarom. Welke boodschap wil je sturen naar degenen die je zullen volgen en je zullen steunen op deze prachtige reis?
3 Plan en maak je budget op
Een dergelijke reis vereist een goede organisatie, vooral op budgettair vlak. Afhankelijk van het type reis, moet je een inschatting maken van je dagelijkse kosten. Rugzak- of fietstochten zijn sowieso het voordeligst.
Voeding en diverse kosten: reken op +/- 50 euro per persoon per dag.
Accomodatie: Degenen die het makkelijkst contact leggen met anderen zullen zeker mensen ontmoeten die het hen mogelijk zullen maken om te logeren bij de lokale bevolking. Maar neem toch ook een kleine tent, een slaapzak en een luchtmatras mee. Het is vaak door te kamperen dat je de mooiste nachten meemaakt! Zoek een leuke plek om ‘s morgens wakker te worden…. het zal je beste hotel ooit zijn. ?
Werk: Het is soms mogelijk om te kiezen voor een loopbaanonderbreking of zelfs te blijven werken tijdens je reis. Als je werkgever dit toestaat, kan je regelingen treffen om enkele uren per week aan de slag te blijven. Soms heb je enkel een computer (op je knieën) en een goede Wifi-verbinding nodig om te werken. Veel globetrotters doen dit al. Het kan je helpen om je reis te financieren en zelfs je arbeidsovereenkomst te behouden als je terugkomt. Je kunt voor je reisplannen ook steunen op je opgedane werkervaringen in het buitenland. Zet je kennis van je nieuwe ervaringen om in de praktijk en probeer verschillende werktechnieken uit.
Veel studenten verdienen een beetje geld door tijdelijk aan de andere kant van de wereld te gaan werken. Door dit te doen, krijgen ze soms gratis eten en huisvesting.
4 Zoek en ontmoet degenen die je voor zijn gegaan
Probeer mensen te ontmoeten die de reis van je dromen al hebben gemaakt. Ze zullen veel goede tips hebben en je droom zal des te meer binnen handbereik blijken. Zij zullen hun verhalen met je delen en je zult hen al je vragen en twijfels kunnen voorleggen. Je vindt ze op gespecialiseerde sites, forums, Facebook, Instagram, enz.
5 Bereid je grondig voor
Maak gebruik van je voorbereidingsperiode om alle vergunningen en licenties te behalen en de opleidingen te volgen die je voor je reis nodig hebt.
Overweeg je te zeilen? Zorg dan voor je vaar- en zeilvergunning.
Wil je een truck ombouwen om ermee op reis te gaan? Behaal het juiste rijbewijs. Volg desnoods een basiscursus automechanica, zodat je zelf voor je pechverhelping kunt zorgen.
Droom je ervan om te duiken? Denk dan aan je duikbrevet.
…
Een zeer nuttige opleiding die iedereen nodig kan hebben, is die van het Rode Kruis: volg een EHBO-opleiding.
Begin met de voorbereiding van het “basismateriaal” dat je altijd bij je zult hebben. Zoals een tasje met je identiteitspapieren, paspoort en visum, bankkaarten, wat cash geld en een lijstje met de noodnummers, een tandenborstel en tandpasta, een multifunctioneel zakmes (Zwitsers zakmes), een mobiele telefoon en een draagbare batterij/lader en een GPS-baken met satellietcommunicatiesysteem zoals Garmin Inreach Mini…. Deze kit volgt je overal en is je enige essentiële uitrusting in geval van nood, verlies (bagage) of diefstal.
6 Zoek een oplossing voor je huis
Zorg ervoor dat je je woning in België behoudt. Blijf gedomicilieerd in België, zodat je een goede sociale bescherming blijft genieten en niet overstapt naar het statuut van “expat”.
Je woning verhuren is vaak het gemakkelijkste alternatief. Vertrouw je huis toe aan iemand die je goed kent en laat het in goede handen. Laat je post doorsturen naar een vriend of een familielid die je de nodige brieven eventueel per e-mail kan nasturen.
7 Denk aan je gezondheid
Ga bij je geneesheer voor een volledige “gezondheid-check-up”: vaccinaties, bloedonderzoek, cardiologisch onderzoek, tandarts. Zo zal je onbezorgd en zelfzeker kunnen vertrekken! Als je geneesmiddelen gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad meehebt, een certificaat en voorschriften van je geneesheer. Let er echter wel op om geen verboden producten in te voeren in het land dat je gaat bezoeken.
8 Breng je identiteitsdocumenten in orde
Denk aan je paspoort en identiteitskaart. Controleer de geldigheidsdatum zorgvuldig om te voorkomen dat je in het buitenland vast komt te zitten. Als je naar bestemmingen reist die een visum nodig hebben, moet je dit van tevoren regelen, want de procedures kunnen heel wat tijd in beslag nemen. Raadpleeg hiervoor de FOD Buitenlandse Zaken en registreer je reis op de website van Travellers Online. Ga ook naar je bank en informeer hen over uw reisplannen, zodat jij je betaalkaarten in het buitenland kunt gebruiken. Houd een nummer bij in geval van verlies of diefstal van uw kredietkaarten.
9 Raadpleeg je reisverzekeraar
Sluit een goede reisverzekering af, geldig voor de gehele duur van uw reis. Zorg ervoor dat het geldig is in de landen waar je naartoe gaat en voor de activiteiten die je wilt ondernemen. Europ Assistance heeft verschillende reisverzekeringsformules, waaronder de Long Trip voor lange verblijven in het buitenland.
10 Te voet, al liftend, met de auto, …?
Kies je vervoermiddel zorgvuldig uit en bereid het voor. Als je met de auto (of met de boot) reist, moet je er zeker van zijn dat dit vervoermiddel het de hele reis kan uithouden en dat je de nodige herstellingen en onderhoud kunt uitvoeren.
Als je de wereld te voet wilt verkennen, zorg er dan voor om je voldoende op voorhand te voorbereiden, door dagelijks (minstens!) enkele kilometers af te leggen!
Ziezo! We zijn er!
Je bent eindelijk klaar om je reis aan te vangen. Het enige wat je nog moet doen is je “one way” vliegticket boeken. Je ziet later wel wanneer je de terugreis zult aanvatten… ?
Enkele nuttige adressen
Ik heb een lijstje opgemaakt met “nuttige adressen” die je kunnen helpen om je avontuur in goede banen te leiden:
- https://www.greentripper.org/ : om je CO2-voetafdruk te berekenen en te compenseren.
- https://roadtrippers.com/ : om je roadtrips over de hele wereld te plannen. De site zit super goed ineen!
- https://www.meteoblue.com voor degelijke weersinformatie. Ik vind dat meteoblue heel vaak zeer accuraat is in de weersvoorspellingen.
- https://www.tripadvisor.com/ voor goede tips en nuttige adressen!
- https://en.duolingo.com/ Een paar woorden leren in een vreemde taal kan deuren openen en je in bepaalde situaties helpen! Momenteel leren we Portugees met Duolinguo. Het is best grappig!
Goede reis!
Sofia “
Ontdek de andere tips van Tom en Sofia in het dossier “Reizen en avontuur”
Coverfoto © John Stapels