U heeft die twee dikke, geschilderde strepen in het wit en het rood zeker al opgemerkt tijdens een wandeltocht. Het is het herkenningsteken van de Grote Routepaden (GR) of Lange-Afstand-Wandelpaden.
Wat zijn GR-paden?
De Grote Routepaden (GR) bestaan in de meeste Europese landen. Ze zijn het meest uitgebreid in Frankrijk (Grandes Randonnées), België (Grote Routepaden/Grandes Randonnées), Nederland (Grote Routepaden ou Lange-Afstand-Wandelpaden), Spanje (Grandes Recorridos) en Portugal (Grande Rota). Ze lopen langs de mooiste en soms ook de wildste plekken van heel wat streken en verbinden historische plaatsen.
Een GR kan een lengte hebben van enkele kilometers tot meerdere duizenden kilometers.
De GR zijn beschermd. De paden en hun wegwijzers worden onderhouden door de leden van hun vereniging of door vrijwilligers.
Uitgebreide nationale en internationale netwerken
Sommige GR verbinden het noorden met het zuiden van Europa, van Scandinavië tot Ierland, van de Baltische Zee tot de Middellandse Zee, van de Noordzee tot de Italiaanse Riviera, …
Ze kunnen aansluiten bij of deel uitmaken van historische wegen of bekende pelgrimroutes, zoals de GR65 die tot Santiago de Compostella loopt.
De wellicht moeilijkste (en meest sportieve) GR verbindt het noorden van Corsica met het zuiden.
Enkel al in Frankrijk beslaat het netwerk meer dan 60.000 km, in Wallonië en Brussel meer dan 5.000 km. Vlaanderen heeft eveneens een uitgebreid netwerk.
Sommige GR volgen een circulaire weg zodat de stapper op het einde van de wandeling terugkeert naar zijn vertrekpunt.
De bewegwijzering van de GR
De bewegwijzering van de GR is beschermd en mag dus niet zomaar gebruikt worden door instanties die hun eigen wandelpaden willen bebakenen.
De kleuren (wit en rood) zijn gekozen voor hun goede zichtbaarheid wanneer ze aangebracht worden op een boom, een rots of een wegwijzer. Sommige landen gebruiken ook het geel of het groen (meestal om secundaire wandelpaden aan te wijzen).
De bewegwijzering is simpel en volgt bepaalde codes (twee evenwijdige strepen tonen de te volgen weg aan, gekruiste strepen wijzen erop dat de gevolgde weg niet de juiste is, meerdere strepen duiden op een verandering in de wandelrichting, …).
De nummering
Hoofdwegen (meestal internationaal) worden aangeduid met de letters GR gevolgd door één cijfer.
Bvb. GR5 = de weg van de Noordzee tot in Nice.
Indien de nummering bestaat uit GR + 2 cijfers, verwijst het eerste cijfer naar de hoofdweg en het tweede naar een secundaire weg. GR + 3 cijfers verwijst naar een hoofdweg met een vertakking op een secundaire weg.
Elk land heeft zijn eigen nummering maar volgt wel de geldende nummering van de internationale paden. De Belgische nummering sluit aan op de nummering van Frankrijk.
GR: ideaal zowel voor lange trektochten als voor korte wandelingen
In vele landen, waaronder België, zijn de GR verbonden met paden of wegen die bestemd zijn voor de fietsers of die ingericht zijn voor het wielertoerisme (fietsknooppunten). De wandeltocht kan aldus verrijkt worden met een fietstocht.
Een trektocht langs een GR over meerdere kilometers gedurende enkele dagen kan dus een doel op zich zijn (of de doelstelling van een vakantie). Maar niets weerhoudt er u van om op uw vakantieplek een kortere wandeling te maken door een stukje van een GR te volgen. De weg is heel zeker de moeite waard!
Waar vind ik informatie?
Op het internet vindt u heel wat websites met informatie over de paden en de uitstippeling van de weg. (Het volstaat meestal om het GR-nummer in te geven).
Talrijke (reis)gidsen en publicaties sommen de plekken op langs de weg waar u kan eten of logeren (campings, hotels, bij een inwoner, ..) en geven een gedetailleerde wegbeschrijving (topografische kaart).
Plaatselijke toeristische diensten langs de GR kunnen u eveneens heel zeker informeren.
Interessante websites
België
http://www.groteroutepaden.be/
Frankrijk
http://www.gr-infos.com/gr-fr.htm
Spanje
Portugal
https://pt.wikipedia.org/wiki/Lista_de_percursos_pedestres_de_grande_rota_em_Portugal
Nederland
Lees ook: