De gevaren van de Pokémon Go

By Xavier Van Caneghem on 22/07/2016 in Dagelijks leven, Ongewoon
0
7

Bent u gebeten door de “Pokémon Go”-microbe?
Of laat dit nieuw virtueel spel u eerder onverschillig? 

Wees op uw hoede want, of u nu toebehoort tot de eerste of de tweede categorie, deze applicatie kan gevaarlijk zijn voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers! 

Steeds meer ongevallen

Elke dag worden nieuwe ongevallen gemeld, soms met dodelijke afloop, die te maken hebben met de verstrooidheid of de onoplettendheid van voetgangers en/of autobestuurders die met de applicatie bezig zijn.

Bent u een « smombie »?

Vóór de lancering van de Pokémon Go ®, waren er in grote steden reeds veel « smombies » (woord gevormd door de samenstelling van « smartphone zombies »). Het zijn voetgangers die op de openbare weg rondlopen met de ogen gericht op hun smartphone en die geen acht slaan op hun omgeving of het verkeer. Zo steken ze de weg over wanneer de lichten nog rood zijn of op plekken die hiertoe niet voorzien zijn. Ze kijken niet of de weg vrij is en of ze veilig kunnen oversteken. Sommigen botsen op andere voetgangers, straatpalen, bloembakken of andere obstakels op het voetpad.
De Hollandse maatschappij Dekra heeft becijferd dat 14% van de Brusselse voetgangers smombies zijn (in Rome zou dit 11% zijn, in Parijs en Berlijn 15% en 25% in Stockholm !)

Gevaarlijke monsterjagers

Het commercieel succes van de applicatie staat bijten kijf. Het spel (dat reeds tientallen miljoenen keren gedownload werd over de hele wereld) doet virtuele “monstertjes” verschijnen in een reële omgeving en zet hierdoor de spelers aan om naar buiten te komen, de buitenwereld te verkennen en andere “jagers” te ontmoeten.
Op dat vlak kan het doel van het spel dus wel positief worden beschouwd.

Maar de jacht kan spelers ook leiden naar (voor hen en voor anderen) gevaarlijke of verboden plaatsen: een autosnelweg, een spoorweg, privédomeinen of militaire zones, enz. of hen ertoe aanzetten risico’s te nemen.

Pokémon voitureVerstrooide autobestuurders

De hype treft niet enkel de voetgangers: sommige autobestuurders jagen vanuit hun wagen, maken gevaarlijke manoeuvres om de monstertjes te vangen (snelle onaangekondigde manoeuvres, plots remmen, negeren van verkeerslichten of van andere weggebruikers).
Hetzelfde komt ook voor bij fietsers.

Jagen op monsters is OK, maar niet om het even hoe!

  • Speel dit spel enkel als voetganger en en blijf attent voor het verkeer rondom u (vermijd het dragen van een audiohelm die u nog meer van uw omgeving afzondert).
  • Leef de verkeersregels na.
  • Let vooral op wanneer u een openbare weg oversteekt.
  • Begin niet onberedeneerd te lopen om een “Pokémon” te vangen indien dit een risico of een gevaar inhoudt voor uzelf of voor de andere weggebruikers. Let vooral op voor het gedrag van de kinderen die onder uw hoede staan.
  • Indien u een wagen bestuurt: laat u niet afleiden of verleiden door dit spel tijdens het rijden of door de vraag van andere passagiers om een plotse rijmanoeuvre uit te voeren.
    Elk ongeval dat te wijten is aan een onoplettendheid wegens het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, kan u aansprakelijk stellen en leiden tot een fikse boete.
  • Wees niet het eerste medisch dossier dat we in het buitenland moeten openen wegens Pokémon.

vakantie

Foto’s :
zsolt_uveges / Shutterstock.com
KeongDaGreat / Shutterstock.com

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: