Ontdek hieronder de tips van Florence Tornincasa, blogster van “Reporter on the road”.
Florence is een gepassioneerde reizigster. Ze schrijft reisverhalen en maakt graag foto’s van de plekken die ze bezoekt. Op haar blog deelt ze haar reiservaringen en reiscontacten van over heel de wereld. Zo hoopt ze ook andere vrouwen te inspireren om alleen op reis te gaan.
Ik reis heel graag, en ook regelmatig alleen. Ik ben niet de enige. Toch hoor ik vaak dezelfde vraag:”Ben je niet bang om alleen op reis te gaan?”
Het is waar, als vrouw alleen op reis gaan, is niet altijd gemakkelijk. Maar de twijfels mogen je niet verhinderen om de stap te zetten.
Als steun bij je voorbereiding of om je angsten te overwinnen, geef ik je vijf tips om je te helpen veilig te reizen op eigen houtje.
5 tips voor vrouwelijke alleenreizigers
1. Informeer je over je reisbestemming
De tip geldt voor alle soorten reizen. Het is belangrijk om je goed te informeren over je reisbestemming en de plaatsen die je wilt bezoeken. Zoek wat informatie vóór je vertrek over de geopolitieke situatie of de status van vrouwen in het land dat je bezoekt. Informeer je over de culturele en religieuse gebruiken en over de tradities van de reisbestemmingen door goede reisgidsen (zoals de Trotter) of reisblogs te raadplegen. Zo zal je weten hoe jij je in sommige landen moet kleden of als je bepaalde delen van het lichaam moet bedekken (bvb. je haar). Zo toon je ook aan de locals dat jij hun cultuur en tradities respecteert.
Om je te helpen kan je op een aantal websites terecht: bvb. de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (hier) geeft waardevolle informatie over de huidige situatie in een land of nog reisblogs (bijvoorbeeld dit artikel dat u 20 tips geeft over hoe u uw reis alleen in India kunt voorbereiden). Schrijf je in op Travellers Online.
Stel jezelf enkele vragen: Wat zijn de plaatsen of gebieden die ik tijdens mijn reis moet vermijden? Wat vertellen reizigers die er vóór mij zijn geweest?
Op die manier kan jij je reisweg van tevoren uitstippelen en een duidelijk beeld krijgen van de plaatsen die je wil bezoeken zonder risico’s te nemen.
2. Kies je accomodatie zorgvuldig uit
Wanneer je gedurende een langere tijd op reis gaat, heb je de neiging om de goedkoopste accommodatie te zoeken. Maar wanneer je alleen op stap gaat, moet je altijd eerst voorrang geven aan de veiligheid. Kies je accommodatie op basis van de beoordelingen van andere reizigers, bij voorkeur van andere vrouwen die alleen op reis zijn gegaan.
Stel je enkele vragen: Zijn alleenreizende vrouwen welkom in de jeugdherberg, het hotel of de camping die je gekozen hebt? Is het gemakkelijk toegankelijk? Is het gelegen op een plaats waar jij je veilig gaat voelen?
Je accommodatie kan je ook de kans geven om andere reizigers te ontmoeten. Kies ze dus zorgvuldig uit.
3. Denk aan het openbaar vervoer
Trein, bus, vliegtuig, taxi, taxi, fiets, tuk-tuk, … : de vervoermiddelen zijn even gevarieerd als de bestemmingen. Zorg ervoor dat je tijdens je reis een betrouwbaar transportmiddel uitkiest.
Aarzel niet om je op voorhand in te lichten of vraag om raad in je hotel of jeugdherberg. In vele landen bestaan er taxi’s die speciaal bestemd zijn voor de vrouwen. Dit is bvb. het geval in India waar taxi’s door vrouwen bestuurd worden en enkel kunnen gebruikt worden door vrouwelijke klanten.
Als je ‘s nachts wil reizen, een nachtbus of een nachttrein wil boeken, tracht dan reisgezellen te vinden die samen met jou de rit willen maken. Er zijn zeker andere reizigers in je jeugdherberg die van plan zijn om zich te verplaatsen op hetzelfde moment als jij. Aarzel dus niet om hen de vraag te stellen.
Aarzel ook niet om je treintickets online of via een reisbureau te kopen. Zo kan je oplichting of fraude voorkomen. Weet dat als je alleen reist, je gemakkelijk wordt beschouwd als een “gemakkelijke prooi”. Maar dankzij een goede voorbereiding, ontkom je aan veel problemen.
4. Registreer noodnummers en nuttige toepassingen
Noteer vóór je vertrek de noodnummers (politie, ziekenhuis, ambassade) in je agenda of notitieboekje. Je weet maar nooit of je het zal nodig hebben. Deze nummers zijn ook vaak terug te vinden in reisgidsen.
Noteer ook zeker de nummers van de officiële taxidiensten van uw bestemming. Zo vermijdt je vanaf je aankomst een rit in een neptaxi.
Kijk op voorhand na of er officiële applicaties bestaan die je kunt downloaden voor je afreis en tijdens je reis gemakkelijk kunt gebruiken.
Let echter op, want het risico bestaat dat je draagbare telefoon niet werkt buiten Europa. Koop dan een SIMkaart in je land van bestemming. Zo blijf je in contact met je naasten (hen nieuws geven is heel belangrijk) en kan je gemakkelijk op het internet blijven surfen.
5. Heb vertrouwen in jezelf
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste advies als je alleen reist: vertrouw op jezelf!
Je mag trots zijn dat je om een soloreis onderneemt. Als je bovendien laat zien dat je vertrouwen hebt in jezelf, is het contact met de lokale bevolking en met andere reizigers veel gemakkelijker. Wees zelfzeker en positief, en geniet van je reis zonder angst of onveilig gevoel.
Vertrouw ook je “instinct”: als een situatie onprettig of akelig wordt, kan je maar best de plek verlaten. Als een man te opdringerig wordt, vertel hem dan dat je niet alleen bent. Zeg niet dat je alleen reist als je de persoon niet vertrouwt. Ga terug naar je hotel of bel iemand op die je kan helpen.
In elk land ga je zeer verschillende ervaringen beleven. Bovenstaande tips zijn maar enkele voorbeelden.
Geniet in elk geval ten volle van je avontuur!
Travel ‘In
Bezoek de website van Florence “Reporter On the Road” en de Facebookpagina van Travel’In.