Verwarmingskosten zijn een belangrijke uitgavepost voor de meeste gezinnen. Toch is het mogelijk om deze kosten te verlagen door enkele tips te volgen… en zijn gezond verstand te gebruiken.
1. Stel de temperatuur juist af
– Regel de temperatuur volgens het type huiskamer: Het is vanzelfsprekend dat de temperatuur van de vertrekken waar u het meest aanwezig bent, verschillend moet zijn van plaatsen waar u slechts af en toe komt. Zo volstaat een temperatuur van 20°C tot 22°C in de woonkamer terwijl het in de slaapkamers enkele graden kouder mag zijn (max. 18°C) en dat de badkamer bij gebruik verwarmd mag worden tot 22°C à 25°C.
Deze temperaturen komen overeen met gemiddelden. Iedereen is natuurlijk vrij om ze met enkele graden te verlagen en zich thuis wat warmer aan te kleden.
Vergeet hierbij niet dat enkele graden minder verwarmen een grote energiebesparing betekent en dus ook een besparing van heel wat geld!
– Regel de temperatuur volgens de bezetting: Het is nutteloos om de verwarming hoog te zetten wanneer de inwoners afwezig zijn. De temperatuur van de woonkamer kan ook verlaagd worden gedurende de nacht, wanneer de inwoners warm ingeduffeld in bed liggen.
– Gebruik programmeertoestellen, thermostaten en automatische startsystemen (die al dan niet vanop afstand bediend worden) rekening houdend met uw uurroosters (einde bedtijd, afwezigheden, thuiskomst van het werk, …).
2. Isoleer uw woning
– Denk er tijdig aan: Voorzie een goede isolatie van uw woning wanneer u bouw- of renovatiewerken laat uitvoeren. Informeer u bij de overheden van uw regio in verband met eventuele (bouw)premies.
– Woont u in een oudere woning of een woning die onvoldoende geïsoleerd is? Zoek dan de tochtgaten op en de plaatsen waar de warmte gemakkelijk kan verdwijnen (bvb. langs vensters, deuren, plafonds, daken, …) en probeer ze zo goed mogelijk dicht te maken of te isoleren.
– Gordijnen en (rol) luiken zijn niet enkel decoratief!
Sluit uw (rol)luiken en (over)gordijnen. Ze hebben een isolerend effect.
Nota: Vergeet niet te verluchten. Een goede isolatie is zeer nuttig, maar een degelijke verluchting is dit evenzeer. Dit kan door gebruik te maken van een geïntegreerd verluchtingssysteem of door de vensters enkele minuten open te zetten.
3. Kies voor de juiste verwarming
– De goede keuze voor de hele woning: Kies voor een verwarmingsinstallatie die het meest aangepast is aan uw woning en aan uw noden (fossiele energie, elektriciteit, hout (pellets), alternatieve energie, …). Informeer u en vraag advies aan professionelen wanneer u een nieuwe installatie laat plaatsen.
– De goede keuze voor elke huiskamer: voor sommige huiskamers kan een specifiek type verwarming of een “noodverwarming” voldoende zijn om de hoofdverwarming te vervolledigen of te vervangen (bvb. een open haard, een kleine verwarmingstoestel in de badkamer, …). Hiermee kunt u tijdelijk de verwarming beperken tot sommige huiskamers zonder het hele gebouw te moeten verwarmen.
– Hou uw verbruik in de gaten! Controleer en noteer regelmatig uw verbruik. Zo zult u minder snel voor (onaangename) verrassingen komen te staan wanneer u de factuur ontvangt.
– Een slimme energievoorziening: Indien u een mazoutketel hebt, kunt u hem best bijvullen wanneer de prijzen laag zijn (meestal is dit in de zomer). Vergelijk de prijzen van de energieleveranciers en maak de beste keuze.
4. Denk aan het onderhoud
– Het onderhoud is verplicht op regelmatige basis en in functie van het type brandstof. Zie hieromtrent het artikel “Het onderhoud van uw verwarmingsinstallatie“. Denk er tijdig aan. Laat uw verwaringsinstallatie afstellen zodat ze optimaal draait met een zo laag mogelijk verbruik.
– Controleer de uitstoot van koolstofmonoxide en laat uw schouw vegen.
5. Radiatoren moeten kunnen stralen
Veel mensen drogen hun was op de radiatoren of plaatsen er allerhande voorwerpen op. Dit is geen goed idee, want op die manier kunnen de radiatoren hun warmte niet meer behoorlijk uitstralen en zullen ze dus minder efficiënt werken.
Lees ook: “10 tips om uw huis klaar te maken voor de winter”
Ontdek ons Dossier “Woning”
.