Het zou kunnen gebeuren dat u in uw tuin of langs de weg een verloren, gekwetst of dood dier tegenkomt.
Wat is in dat geval de beste houding?
1. U vindt een verloren gelopen huisdier (hond, kat)
- Ga na of het dier een identificatiemiddel heeft (kokertje met adresgegevens van het baasje, identificatie in de halsband of op een medaille, …). In dat geval zult u de eigenaar rechtstreeks kunnen verwittigen.
- Als u de identiteit van de eigenaar niet kunt achterhalen, neemt u best contact op met uw gemeentediensten of met de plaatselijke politie. De politie zal het nodige doen om de eigenaar op te zoeken, eventueel met de hulp van een dierenarts (die over een chiplezer beschikt).
- U kunt ook gespecialiseerde websites raadplegen waarop eigenaars de verdwijning van hun huisdier melden. Zie voor de honden ook de site DogID.
Goed om te weten
- Sommige dieren kunnen (tijdens de bronsttijd) op grote afstand van hun woonplaats zijn weggelopen.
2. U vindt een gekwetst (wild) dier of een dier in nood
Bijvoorbeeld: gekwetste vogel of eekhoorn, verlaten kuikens of egeljongen, door het verkeer gekwetst wild, gevangen vos of everzwijn, …
Wat u moet doen
- Indien het diertje niet te groot is en kan vervoerd worden, kunt u het in een kartonnen doos steken die u van enkele gaten hebt voorzien (vermijd metalen kooien die het dier kunnen kwetsen) en bewaar het in een donkere ruimte op kamertemperatuur.
- Contacteer zo snel mogelijk het dichtst bijzijnde opvangcentrum (zie nuttige links hieronder). Dat centrum zal u goede raad kunnen geven, en indien nodig iemand ter plaatse sturen om het dier op te halen (desnoods in een dierenambulance) en naar het centrum te brengen waar het de nodige zorgen zal krijgen.
Wat u zeker niet moet doen
- Dwing het dier niet te drinken of te eten. Een dier in stresstoestand zal elke vorm van voeding of drank weigeren.
- Tracht het dier niet te verzorgen met geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen die goed zijn voor de mens, zijn schadelijk voor dieren.
- Berokken het dier geen bijkomende stress door het aan iedereen te tonen, te willen vastpakken, films of foto’s met flash te willen maken, lawaai te maken, ….
Goed om te weten
- De opvangcentra zoeken praktisch allemaal vrijwilligers of personen die voor het transport van zieke of gekwetste dieren kunnen instaan.
- Wees voorzichtig indien u het dier vangt of vastpakt: bescherm u (handschoenen) en let op zijn reacties (het zou willen vluchten, bijten of krabben). Het hoofd van het dier bedekken, kan helpen om zijn reactie minder hevig te maken.
- Veel wilde dieren zijn beschermd. Het is dus verboden om ze thuis gevangen te houden (en dus zeker ook om ze te doden).
- Indien u een vogel zou vinden die in noodsituatie verkeert, volgt u de aanbevelingen op van de Vogelbescherming.
3. U vindt een dood dier
Vindt u een dood dier dat een gevaar of een risico kan betekenen voor het milieu of voor weggebruikers? Neem dan contact op met de lokale politie die het kreng zal laten weghalen.
Nuttige links
– Opvangcentra voor vogels en wilde dieren in Vlaanderen: tik in een zoekmachine (bvb. Google) het woord “VOC” of “dierenopvangcentrum” in om websites en adressen in Vlaanderen te vinden. De meeste hebben ook een dierenambulance.
– Natuurhulpcentrum
– Registratie dode en gewonde dieren
– Centres de revalidation (Wallonië)
– Mijn huisdier is weggelopen. Wat moet ik doen?