Met het vliegtuig reizen met een jong kind of een baby naar een nabije of afgelegen bestemming is tegenwoordig heel eenvoudig. Ouders van baby’s of jonge kinderen hebben echter vaak veel vragen als ze met hun kind met het vliegtuig willen reizen:
– Vanaf welke leeftijd mag mijn baby met het vliegtuig reizen?
– Welke documenten heb ik nodig?
– Moet ik nog een zitplaats reserveren voor mijn kind?
– Mag ik babyvoeding meenemen in het vliegtuig?
– Is vliegen veilig voor baby’s?
In dit artikel proberen we enkele antwoorden te geven op deze vragen.
Vanaf welke leeftijd mogen baby’s met het vliegtuig reizen?
Elke luchtvaartmaatschappij bepaalt vanaf welke leeftijd baby’s aan boord mogen. Het is daarom belangrijk om altijd de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen om deze informatie op te zoeken. In alle gevallen moet de baby ouder zijn dan 48 uur.
Als uw baby minder dan een week oud is, is een medische goedkeuring/certificaat nodig. Veel luchtvaartmaatschappijen laten baby’s vanaf 1 à 2 weken aan boord toe. Vanuit pediatrisch oogpunt wordt echter aangeraden om te wachten tot de baby 6 weken oud is.
Is een vliegtuigreis gevaarlijk voor baby’s?
Allereerst moet u zich altijd afvragen of het zinvol is om uw baby mee te nemen op een vliegreis.
Baby’s jonger dan 6 weken kunnen beter niet met het vliegtuig reizen, omdat de zuurstofverzadiging in de cabine op grote hoogte lager is dan aan de grond. Doordat de longen van jonge baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan een lage zuurstofverzadiging problemen veroorzaken.
Vliegreizen kunnen ook een bron van stress zijn voor baby’s en jonge kinderen. Zuurstofschommelingen kunnen hier de oorzaak van zijn, net als geluiden buiten en in het vliegtuig alsook de ongewone drukte.
Bij de risico’s wordt er soms ook gesproken over de verhoogde blootstelling aan straling. Dit risico is niet echt groot, aangezien deze blootstelling niet schadelijk is wanneer men slechts af en toe het vliegtuig neemt, dit zowel voor volwassenen, baby’s of jonge kinderen.
Raadpleeg uw (kinder)arts voordat u een vliegreis plant. Hij/zij kan u zeggen of het een goed plan is om uw kind met het vliegtuig te laten reizen.
Risico’s van sommige bestemmingen
Reist u naar een tropisch land? Zo ja, denk dan aan de voeding die er heel anders kan zijn, en de plaatselijke temperatuur die tropisch kan zijn. Het zijn allemaal factoren die bij uw baby stress en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Informeer ook naar de vaccinaties die verplicht of aanbevolen zijn op uw vakantiebestemming.
Drukregeling tijdens de vlucht
Tijdens een vlucht verandert de druk in de vliegtuigcabine snel. Deze veranderingen zijn het grootst tijdens het opstijgen en landen. Omdat hun sinussen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kunnen baby’s deze drukverschillen niet zelfstandig compenseren, met oorpijn tot gevolg.
Om oorpijn tijdens het opstijgen of landen te voorkomen, laat u uw kind zuigen, kauwen of slikken van zodra het vliegtuig versnelt. Dit zal het drukverschil compenseren.
Bij baby’s kan de drukregeling in de oren worden bevorderd door een fopspeen te gebruiken. Aan jonge kinderen kunt u iets te eten of te drinken geven. Voor oudere kinderen is kauwgom of snoep een goed idee.
Is uw kind ouder dan 1 jaar? Apotheken verkopen speciale oordopjes die de druk langzaam aan regelen.
Wees voorzichtig als uw kind een oorontsteking heeft: vliegreizen worden dan ten stelligste afgeraden!
Tip: Houd uw kind wakker tijdens het opstijgen en landen.
Landen kan bijzonder onaangenaam zijn voor jonge kinderen. Houd het tijdstip van de landing in gedachten en denk aan middeltjes om het drukverschil te regelen vanaf 20 minuten voor de landing.
Als u verkouden bent, kunnen er ook problemen met de drukregeling optreden. In dat geval is het een goed idee om een neusspray of neusdruppels te gebruiken. Als uw kind erg verkouden is en koorts heeft, vraag dan de kinderarts of dokter om advies. Hij/zij kan bepalen of uw kind fit genoeg is om met het vliegtuig te reizen.
Wat is de aanbevolen maximale duur van een vlucht voor een jong kind?
Er is geen officiële maximumduur voor een vlucht met een baby.
Als ouder kent u uw kind het beste. Stel uzelf de volgende vragen:
- Hoe goed kan mijn kindje omgaan met stress?
- Hoe lang verdraagt mijn kindje een beperkte ruimte en weinig beweging?
Als u twijfelt, vraagt u best advies aan uw kinderarts of dokter.
Kies langere non-stop vluchten in plaats van vluchten met meerdere overstappen. De vliegtijd zal dan wel langer zijn, maar de stress des te minder groot.
Hoeveel kost een vliegreis voor een baby of peuter?
De kosten van vluchten voor baby’s en jonge kinderen hangen af van hun leeftijd.
Kinderen jonger dan 2 jaar hebben geen eigen zitplaats nodig. Ze mogen tijdens de vlucht bij hun ouders op de schoot zitten. Hier betaalt men meestal slechts een klein bedrag voor. Als u liever een aparte zitplaats boekt voor uw kind onder de 2 jaar, betaalt u meestal tussen 75% en 100% van het volwassenentarief.
Kinderen ouder dan 2 jaar moeten een eigen zitplaats hebben.
Tip: Gezinnen met kinderen hebben over het algemeen voorrang bij het inschepen. Dit betekent dat ze eerder aan boord mogen dan andere passagiers. Vliegtuigreizen met kinderen kunnen dus soms een voordeel zijn!
Reizen met het vliegtuig met een baby: de veiligheid
Als uw baby tijdens de vlucht op uw schoot zit, moet hij/zij worden vastgemaakt met een extra riem die u aan uw eigen gordel vastmaakt. De veiligheid van deze langere gordel is echter omstreden. Daarom is het veiliger en comfortabeler voor uw baby om een eigen zitje te hebben (een babyzitje of autostoeltje). Zorg ervoor dat het zitje geschikt is voor een gebruik in vliegtuigen.
Reserveer uw zitje van tevoren als u met uw gezin reist. We ook raden aan om zitplaatsen met voldoende beenruimte te kiezen. Deze bevinden zich vaak langs de schotten of naast de nooduitgangen. Lees hieromtrent: “de beste zitplaatsen kiezen in het vliegtuig”.
Gaat u een langeafstandsvlucht maken? Huur dan een kinderbedje. Ze zijn speciaal ontworpen voor vliegreizen en worden bevestigd aan een tussenschot. Wees wel voorzichtig, want zo’n kinderbedje kan men niet overal gebruiken. Zorg ervoor om het bedje en de bijbehorende zitplaatsen op tijd te reserveren. Het gebruik van een babybedje is onderworpen aan bepaalde beperkingen, zoals de leeftijd, het gewicht en de lengte van de baby. Vraag de luchtvaartmaatschappij om meer informatie.
Tip: Kies voor een nachtvlucht voor lange afstanden. Dit is vaak de beste manier voor uw baby om rustig te blijven en te slapen zonder dat zijn slaapritme verstoord wordt.
Hoeveel bagage mag een kindje meenemen?
Het aantal bagage dat u mag meenemen, wordt bepaald door de luchtvaartmaatschappij. Informeer op voorhand naar het aantal, de afmetingen en het gewicht van de toegestane bagage. In de meeste gevallen mogen kinderen evenveel bagage meenemen als volwassenen. Dit geldt ook als het kind geen eigen zitje in het vliegtuig heeft. Als uw kind ouder is dan 2 jaar en toch een eigen zitje moet hebben, mag het evenveel bagage meenemen als de volwassenen. Pas echter op bij goedkope vluchten: volwassenen en kinderen moeten hun bagage meestal apart boeken en betalen.
Kan ik een “maxicosi” of buggy meenemen in het vliegtuig?
Bij bijna alle luchtvaartmaatschappijen mag men gratis een buggy of “maxicosi” meenemen. Zorg er echter voor om een opvouwbare buggy te hebben. In principe kunt u deze tot aan de gate gebruiken. Hij wordt dan opgehaald en opgeborgen door het vliegtuigpersoneel. Na de landing kunt u hem weer ophalen bij de boarding gate. Informeer bij het inchecken van uw bagage of u uw buggy mee mag nemen tot het vertrek. In sommige gevallen kunnen kleine opvouwbare kinderwagens, wandelwagentjes of buggy’s gratis in de cabine worden vervoerd.
Is preboarding mogelijk voor gezinnen met jonge kinderen?
Veel luchtvaartmaatschappijen bieden preboardingmogelijkheden aan voor gezinnen. Dit betekent dat u als eerste mag inschepen en niet lang in de rij hoeft te staan. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij of ze deze optie aanbieden.
Onze checklist voor vliegreizen met een baby of kind
Hier zijn een paar zaken die u moet controleren voordat u vertrekt:
Paspoort (voor kinderen) / Identiteitskaart: Zorg ervoor dat u de verplichte identiteitsdocumenten hebt: kids-ID en/of paspoort. Informeer tijdig naar de specifieke inreisvereisten van het land van bestemming (of doorreis).
Houd er rekening mee dat de gezichten van baby’s en jonge kinderen in een paar maanden tijd aanzienlijk kunnen veranderen. In dat geval kan het betekenen dat een duidelijke identificatie ruim voor het einde van de geldigheidsduur van een document (max. 6 jaar) niet meer mogelijk is, waardoor een identificatiedocument voortijdig ongeldig wordt. Vergeet niet om tijdig voor uw reis een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen.
Visum: neem ook tijdig contact op met de FOD Buitenlandse Zaken om te informeren naar de visumvereisten voor uw reisbestemming. Let op: reisdocumenten of visa moeten op het moment van binnenkomst in het land nog minstens zes maanden geldig zijn.
Reistoestemming: Reist uw kind met een volwassene die niet de officiële voogdij heeft? In dat geval moet die volwassene een reistoestemming hebben.
Babyvoeding: Melk, babyvoeding en zuigflessen vallen niet onder de strenge veiligheidsregels voor handbagage. U mag echter alleen aan boord de hoeveelheid babyvoeding meenemen die nodig is tijdens de vlucht. Vraag uw luchtvaartmaatschappij of uw vooraf babyvoeding of babymenu’s kunt bestellen en of u de meegebrachte voeding kunt opwarmen. Neem altijd een paar favoriete snacks mee in uw handbagage.
Een baby- of kinderzitje als uw kind dit nodig heeft.
Verzorgingsmateriaal: neem een verzorgingsmatje, vochtige doekjes, luiers, luierzakken, gebruikelijke crèmes en propere kleren mee in uw handbagage. Neem bij voorkeur genoeg mee voor twee dagen, zodat u goed voorbereid bent in geval van diarree of annulering van de vlucht.
De meeste vliegtuigen hebben een luiertafel in de toiletten.
Kleding: Kleed uw kind in losse, comfortabele kleding. Neem een extra jasje of trui mee voor het geval het koud wordt in het vliegtuig, en voor uw baby een extra deken.
Speelgoed: Prentenboeken, knuffels, puzzelblokken en ander speelgoed helpen om de tijd door te brengen, vooral op lange vluchten.
EHBO-doos: Neem alle medicijnen mee die u thuis ook zou gebruiken. Zorg ervoor dat u medicijnen tegen pijn en koorts meeneemt. Neusdruppels of oordopjes kunnen helpen om drukverschillen te regelen.
Houd wel rekening met de regels voor geneesmiddelen die u in uw bagage mag meenemen.