Overweegt u een rondreis te maken doorheen de wereld? In dit geval zal het nuttig zijn om er de transportnetwerken te kennen die de bezochte landen te bieden hebben. Enkele voorbeelden…
Wagen : de carpooling
Taxistop en Blablacar zijn voorbeelden van netwerken van autobestuurders en “carpoolers” die een zelfde wagen delen om een eindbestemming te bereiken. Het principe van de carpool heeft als doel de transportkosten te doen dalen door ze over de meereizende passagiers te verdelen, de “ecologische voetafdruk” te verlagen en … niet alleen te reizen.
Bus: de “bus pass”
Sommige netwerken bieden “buspassen” aan waarmee men vrij goedkoop van het één naar het andere land kan reizen. Hieronder enkele busmaatschappijen:
- Europa : Eurolines biedt meerdere opties aan in functie van uw type reis.
- Noord-Amerika : het Greyhound-netwerk beslaat bijna het hele grondgebied van de USA.
- Zuid-Amerika : de Pullmanbus is een Chileense maatschappij die actief is over het hele land evenals in de aangrenzende landen.
- Afrika : de Baz Bus maakt het mogelijk om Zuid-Afrika te bezoeken en op safari te gaan.
- Azië : Stray Asia is operationeel in Thailand, Cambodja en Laos.
- Oceanië : Oz Experience vervoert u doorheen Australië dankzij verschillende packages.
Trein : de “train pass”
Spoorwegmaatschappijen hebben eveneens reispassen op de markt gebracht om gemakkelijk doorheen verschillende regio’s van de wereld te reizen. Deze passen zijn meestal heel flexibel wat de bestemmingen betreft. Blijft u wat langer dan voorzien in één of ander land? Wees dan attent wat de geldigheid van de pass betreft.
- Europa : Het Europese continent beschikt over een goed ontwikkeld spoornetwerk. Het aantal soorten reispassen is er enorm groot. We halen er enkele uit: Interrail of Eurail (voor niet-Europese residenten), NMBS Europe, Balkan Flexipass, Eurail Skandinavia Pass, enz…
- Noord-Amerika : In de USA kunt u zich verplaatsen met de USA Rail Pass. In Canada met de Canrail Pass.
- Afrika : De Shongololo Express verbindt Zuid-Afrika met Swaziland, Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Zambia (let wel: de pass is niet goedkoop!).
- Azië : Het vermaarde Transsiberisch Express loopt doorheen Rusland tot in China. In Japan vervoert de Japan Rail Pass u van Kyoto naar Tokio (let wel: de pass is niet goedkoop!).
- Oceanië : Australië kunt u bezoeken met de Rail Australian Alliance en Nieuw-Zeeland met de Tranz Scenic Pass.
Vliegtuig : tickets “Reis om de wereld”
Sommige samenwerkingsverbanden tussen luchtvaartmaatschappijen zoals o.a. Star Alliance, Sky Team en Oneworld bieden tickets aan om de wereld rond te reizen of een bepaalde regio van de wereld te verkennen. Met dit soort ticket kunt u regelmatig halte houden, waardoor u uw reisweg kunt plannen zoals u wenst. Dergelijke tickets kunnen tot één jaar geldig zijn en zijn flexibel wat de reisdata betreft. Controleer wel of de data van de vluchten wijzigbaar zijn.
Bedankt voor de info!
Nathan
http://www.kortingbutler.be
BlaBlacar vind ik persoonlijk de handigste. Zowel in het heen- als terugrijden hebben we meerdere passagiers vervoerd. De één was al socialer dan de andere, maar steeds beviel het ons enorm. Zodoende hebben we ook geen euro aan benzine moeten spenderen. Alles was meteen terugbetaald.
Met Europ Assistance, http://pechverhelpingen.be/europ-assistance/, voel ik me overigens voldoende verzekerd in het buitenland. Er kan altijd iets tegenvallen… Medereizigers horen het uiteraard graag dat je ook goed verzekerd bent, op alle vlakken. Dus ook in geval van pechbijstand.