Met welke betaalmiddelen kan men de tolwegen betalen op de Franse snelwegen (“péages”)?
Welke tolpoorten kiest men best uit om geen tijd te verliezen?
Hoe berekent men de toltarieven?
Veel vakantiegangers op de weg
Volgens de Vakantiebarometer van Europ Assistance, heeft 60% van de Belgische vakantiegangers de intentie om de zomervakantie door te brengen in het zuiden van Europa (Frankrijk, Iberisch schiereiland, Italië, …) en meer dan de helft van die vakantiegangers zal met de wagen vertrekken. Men mag zich dus aan veel volk verwachten op de Franse autosnelwegen en in het bijzonder aan de “péage-posten”.
De betaalmogelijkheden op de tolwegen
1. Cash
Buitenlandse toeristen betalen het meest cash. Ofwel betaalt u met baar geld aan de beambte van de tolcabine, ofwel gooit u geldstukken in een hiertoe voorziene mand aan de tolpoort.
Let wel op, want het groot aantal automobilisten dat voor dit betaalmiddel kiest, zorgt ervoor dat er op drukke dagen lange files ontstaan.
2. Betaling met kredietkaart
Aan de tolpoorten met vermelding CB (“Carte Bancaire”/Bankkaart) is het mogelijk om met Maestrokaarten, traditionele kredietkaarten en sommige benzinekaarten te betalen. Door dit betaalmiddel te kiezen, kunt u op drukke dagen al heel wat tijd besparen.
3. De tolpoorten Liber-t
Het Liber-t-systeem geeft de mogelijkheid aan de automobilisten die in het bezit zijn van een tolbadge om door de tolpoorten te rijden die bestemd zijn voor hun abonnees. U moet enkel een afstand houden van 4 meter tussen uw voertuig en uw voorganger. Wanneer u de tolpoort nadert, zal de badge die u op uw voorruit hebt aangebracht een signaal sturen (een “bip”), zal het licht groen worden en zal de slagboom opengaan om u door te laten.
Het « Bip&Go » abonnement van Liber-t kan forfaitair onderschreven worden (voor regelmatige reizigers) of “à la carte” (voor een beperkt aantal ritten). Op de website Télépéage Liber-t en Bip&Go vindt u alle nuttige informatie over de abonnementen en de onderschrijvingsmogelijkheden. De Bip&Go-badges zijn eveneens geldig op de Spaanse autosnelwegen.
4. Liber-t tolpoorten met doorgang 30 km/u
Dit systeem is hetzelfde als hierboven beschreven, zij het dat u de tolpoort passeert met een snelheid van maximum 30km/u zonder te moeten stilstaan.
Op deze deze video ziet u hoe het in zijn werk gaat.
5. Free-flow tolwegen (péage en flux libre)
Sommige stukken Franse snelweg worden nu beheerd door het free-flow tolsysteem (péage en flux libre) . Dit systeem is heel bijzonder en de verschuldigde tol moet op een heel specifieke manier betaald worden.
Lees voor alle details het artikel “Tolwegen zonder slagbomen in Frankrijk”.
De symbolen van de tolpoorten
Wenst u de symbolen te zien die in Frankrijk aan de péageposten worden gebruikt? U vindt ze hier (Franse website).
Wat indien u zich van tolpoort hebt vergist?
Rijd vooral niet achteruit! Dit manoeuver is niet alleen verboden maar kan heel gevaarlijk zijn voor uzelf en voor de wagens die u volgen. Stop aan de tolpoort en druk op de toets om hulp te vragen. Een beambte zal naar u toekomen om u te helpen.
Pechverhelping aanvragen op de tolwegen
Praatpalen staan gewoonlijk om de 2 km op de auto(snel)wegen. Ze brengen u rechtstreeks in verbinding met een hulpcentrale. In sommige landen, waaronder Frankrijk, zal onmiddellijk een wegenwachter naar u toegestuurd worden die als enige de interventies mag doen op de autosnelweg waar u zich bevindt. Hij zal u afslepen naar de volgende afrit, van waar u uw bijstandscentrale kunt bellen.
In noodgeval kunt u de hulpdiensten of de politie bereiken via het Europees noodnummer 112, geldig in alle landen van de Europese Unie.
Tip: De app. “SOS Autoroutes“ laat u toe om de nooddiensten van de Franse autowegen op te roepen zonder u te moeten begeven tot de nabijgelegen praatpaal. Zie ook de website https://www.autoroutes.fr/fr/depannage.htm
en het artikel https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/08/05/bij-autopech-op-franse-snelwegen-moet-je-altijd-politie-bellen/
Hoeveel kost een rit op de tolwegen?
Op de websites van de Franse autosnelwegen en van ViaMichelin kunt u de toltarieven berekenen van uw traject.
In andere landen
In Italië bestaat er een gelijkaardig tolsysteem om sneller door de tolpoorten te rijden: de viacard en de telepass (te koop in de automobielclubs, aan de grensaovergangen en in sommige benzinestations en restaurants langs de autosnelweg).
In Spanje heet dit systeem Via-T.
In Zwitserland en in Oostenrijk zult u een autovignet moeten kopen. Deze vignetten zijn te koop bij automobielclubs, aan de grensovergangen en in sommige benzinestations langs de autosnelweg.
Andere nuttige link voor de aankoop van tolkaarten en autovignetten : tolltickets.com
Lees ook : Verkeersinformatie op de Europese wegen