Ga je een paar maanden in het buitenland studeren? Vertrek je op Erasmus? Jouw bestemming is wellicht al gekozen maar heb je aan alles gedacht? Aan een studentenverzekering bijvoorbeeld?
Zoals bij iedere grote reis, is een goede voorbereiding cruciaal. Denk maar aan de inschrijving op de school of de universiteit, het verblijf, uw budget, uw hobby’s, enzovoort. Je zult echter ook rekening moeten houden met de minder fijne aspecten van een reis naar het buitenland: gezondheidsproblemen, medische onderzoeken, ongevallen, ziekenhuisopnames. Een studentenverzekering – of reisverzekering Long Trip – kan nuttig zijn! Dat is zeker ook het geval tijdens een wereldwijde pandemie.
Erasmus in een land van de Europese Unie
Eerst EZVK, dan studentenverzekering
Sinds het Verdrag van Maastricht van 1992 is iedere persoon die de nationaliteit heeft van één van de lidstaten automatisch ook een burger van de Europese Unie. En een burger van de Unie heeft het recht om vrij in de lidstaten rond te reizen en te verblijven.
Eind 2005 werd de Europese ziekteverzekeringskaart – EZVK gelanceerd om de processen tussen de EU-lidstaten te uniformiseren. Met deze kaart kan je je recht op ziekteverzekering in je land van herkomst aantonen.
De EZVK-kaart is geldig in alle 27 lidstaten van de EU maar ook in Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
De EZVK is dus een basisdocument dat je altijd op zak moet hebben wanneer je naar het buitenland gaat. Opgelet, je krijgt die kaart niet automatisch. Je moet ze aanvragen bij je ziekteverzekeringsfonds (de EZVK vervangt al jaren het E111-formulier).
Verzekeringsdekking: student of loontrekkende?
In de Europese Unie is er een belangrijk onderscheid tussen het statuut van student en dat van loontrekkende.
- De studenten – niet-loontrekkend – kunnen een EZVK aanvragen wanneer ze aan enkele voorwaarden voldoen. Via deze link vindt u meer informatie over de EZVK.
- Loontrekkenden moeten verplicht een ziekteverzekering afsluiten in hun thuisland.
In het buitenland studeren: de bijzondere gevallen
Het is aangewezen om steeds je ziekenfonds te contacteren en te vragen of uw ziekteverzekering ook in het buitenland geldig is. Er zijn immers enkele bijzondere gevallen:
- In sommige landen worden studenten die ouder zijn dan 28 jaar beschouwd en behandeld als loontrekkenden
- In sommige landen krijgen ook doctoraatsstudenten hetzelfde statuut als een loontrekkende
- Wanneer het echter om een tijdelijke uitwisseling gaat, dan blijven de studenten onder het ziekteverzekeringssysteem van hun thuisland vallen.
Studeren in het buitenland: heb je hier al aan gedacht?
De EZVK is echter niet zaligmakend. Deze kaart geeft je de garantie op de nodige basiszorgen maar ook niet meer. Studenten die in het buitenland willen studeren, hebben er baat bij om verschillende bijkomende verzekeringen onder de loep te nemen.
- Hoe verzeker je het studentenverblijf?
- Hoe dek je de eventuele schade aan derden?
- Hoe verzeker jij jezelf tegen ongevallen?
Daarnaast kan je eventueel ook nadenken over een verzekering tegen diefstal of verlies. Een student die nog thuis woont, wordt in principe gedekt door de verzekering van de ouders. Maar kijk alle elementen en details goed na vooraleer u op avontuur vertrekt.
Kan je op reis vertrekken zonder studentenverzekering?
Dat raden we sterk af. Het leven zit immers vol verrassingen. Denk maar aan een ziekenhuisopname, doktersbezoeken, medicijnen of een repatriëring. Dat zijn kosten die snel hoog kunnen oplopen.
Een voorbeeld: in de Verenigde Staten kan een spoedtransport met de ambulance tussen 400 $ en 1.200 $ kosten. In sommige ziekenhuizen wordt u pas toegelaten wanneer u verzekerd bent of wanneer u een kredietkaart als borg geeft.
Studentenverzekering: de verplichtingen van de onderwijsinstelling
Vertrek je naar het buitenland in het kader van een Erasmusuitwisseling? Informeer je dan op voorhand over de eventuele voorwaarden die de school of de universiteit oplegt op het vlak van verzekeringen.
In de belangrijkste eigenschappen van het Erasmusprogramma staat immers het volgende:
“Het programma laat het zoeken van de meest geschikte verzekering (afhankelijk van het soort project en van de op nationaal niveau beschikbare verzekeringen) over aan de projectorganisatoren. […]”
De volgende aspecten moeten idealiter worden gedekt:
- een reisverzekering (inclusief met bagageverzekering);
- een burgerlijke aansprakelijkheid (een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering);
- ongevallen en ernstige aandoeningen (inclusief permanente of tijdelijke ongeschiktheid);
- een overlijden (inclusief de repatriëring bij projecten in het buitenland).
Studeren in het buitenland, buiten de Europese Unie
Ga je langere tijd verblijven in een land van buiten de Europese Unie? Dan is het uiterst belangrijk om administratief in orde te zijn. Denk maar aan een paspoort (verplicht in de meeste vreemde landen) en – indien nodig – een visum. Door de Covid-pandemie leggen sommige landen ook toegangsvoorwaarden op en vragen ze een bewijs van vaccinatie en/of een negatieve coronatest.
Een visum is bijzonder belangrijk. De buitenlandse autoriteiten vragen immers om de reden van je komst naar hun grondgebied te verduidelijken: vakantie, studies of werk.
Win hierover informatie in via de website van de FOD Buitenlandse Zaken en neem indien nodig contact op met het consulaat van het gastland. Daar krijg je ongetwijfeld nuttige informatie.
Sommige landen vragen ook een bewijs van verzekering of bijstand voor medische hulpverlening. Heb je een dergelijke bijstand onderschreven bij Europ Assistance? Dan kan je de nodige attesten ontvangen via het contact center (klantendienst). .
Toelating, verzekering, overeenkomsten
Het studievisum wordt in de meeste gevallen uitgereikt aan een student die daarvoor verschillende documenten en attesten moet indienen. Het belangrijkste bewijs is de toelatingsbrief van de betrokken onderwijsinstelling.
Naast de toelating is het aangewezen om ook andere informatie in te winnen bij je toekomstige school:
- Welke verzekeringen worden door de onderwijsinstelling zelf voorzien?
- Welke verzekeringen worden door de onderwijsinstelling verplicht?
- Welke verzekeringen heb je nodig voor uw verblijfplaats en welke zijn hier eventueel inbegrepen?
- Wordt er in het gastland een studentenverzekering voor buitenlandse studenten voorgesteld?
Er bestaan ook overeenkomsten voor Belgische studenten die in het buitenland gaan studeren.
Ontdek ook de lijst van de 25 landen met welke België bilaterale overeenkomsten heeft ondertekend. Opgelet, sommige overeenkomsten verwijzen niet specifiek naar studenten. Voor de meest complete informatie is het aangewezen om het consulaat van het land te contacteren.
Het belang van een studentenverzekering
Je hebt begrepen dat jij je studies in het buitenland goed moet voorbereiden. Weet dat de EZVK niet alle onvoorziene omstandigheden dekt, zelfs wanneer deze kaart in uw gastland geldig is. Voor landen buiten de Europese Unie is een bijkomende dekking cruciaal.
Indien jij je laat bijstaan door een studentenverzekering, dan dek je heel wat mogelijke gebeurtenissen. Zo heeft een reisbijstand voor lange verblijven een bredere dekking dan een standaard ziekteverzekering. Hier vind je de verschillende waarborgen die de bijstand Long Trip van Europ Assistance biedt:
- De repatriëring van het slachtoffer van een ziekte of ongeval en van de verzekerde medereizigers
- De medische kosten in het buitenland
- Een vervroegde terugkeer bij ziekenhuisopname of overlijden van een verwant in België en uw terugkeer naar de plaats waar u uw reis onderbroken heeft
- De verzending van de hoogstnodige zaken indien uw bagage gestolen of verloren is
- Bijstand in geval van gerechtelijke vervolging of in geval van verlies van identiteitsdocumenten
Ontdek Long Trip: onze reisbijstand die verblijven in het buitenland van langer dan 3 maanden dekt. Voor een verblijf van minder dan 3 opeenvolgende maanden is de reisverzekering Smart het meest aangewezen.
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.