• EUROP ASSISTANCE
  • REISVERZEKERING
  • ANNULATIEVERZEKERING
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Europ Assistance
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Topartikels
  • FR
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Topartikels
  • FR
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Europ Assistance
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Topartikels
  • FR
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Topartikels
  • FR
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Reizen en natuurlijke risico’s: de goede organisatie van uw vakantie

Home » Reizen » Ecologisch verantwoord reizen » Reizen en natuurlijke risico’s: de goede organisatie van uw vakantie
Xavier Van Caneghem 15/04/2024 14:39 0
Reizen en natuurlijke risico’s: de goede organisatie van uw vakantie

Periodes van droogte, hittegolven, natuurbranden, watertekorten, extreme weersomstandigheden, orkanen,… We worden steeds vaker geconfronteerd met natuurlijke risico’s die onze reizen of vakanties drastisch kunnen verstoren. De afgelopen jaren hebben we een aanzienlijke toename gezien van extreme natuurlijke verschijnselen overal ter wereld. Vaak zijn ze gerelateerd aan de klimaatverandering.

Wat zijn deze natuurlijke risico’s?
Hoe kunt u zich als reiziger voorbereiden en beschermen?
Hoe reageren toeristische bestemmingen hierop?

De meest voorkomende natuurlijke risico’s

1. Hittegolven en extreme temperaturen

Isolation et coup de chaleur

Hittegolven, gekenmerkt door abnormaal hoge temperaturen gedurende lange periodes, komen steeds vaker voor in veel toeristische gebieden. Deze extreme hittegolven kunnen niet alleen reizen bemoeilijken, maar ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor reizigers, vooral ouderen, kinderen en mensen met bestaande medische aandoeningen. Bestemmingen die ooit bekend stonden om hun gematigde klimaat kunnen voortaan geconfronteerd worden met recordtemperaturen die de veiligheid en het welzijn van bezoekers in gevaar brengen.

De afgelopen jaren heeft Europa ongekende hittegolven meegemaakt die geleid hebben tot oncomfortabele of gevaarlijke omstandigheden voor onvoorbereide of kwetsbare reizigers. Bijvoorbeeld, steden als Parijs, Londen of Praag hebben recordtemperaturen geregistreerd die soms 40 graden Celsius gedurende meerdere opeenvolgende dagen overstegen.

2. Natuurbranden en verwoestingen van het milieu

Bosbranden of natuurbranden zijn helaas een risico geworden in heel wat toeristische bestemmingen. Soms worden hierdoor kwetsbare ecosystemen vernietigd, wordt de biodiversiteit bedreigd en komen mensenlevens in gevaar. Sommige groene regio’s kunnen worden verwoest door onbeheersbare vlammen, wat directe risico’s voor reizigers met zich meebrengt en autoriteiten dwingt tot noodevacuaties. Naast de directe impact op reizigers laten deze branden vaak blijvende milieuschade achter, wat de natuurlijke schoonheid en het toeristische aantrekkingskracht van getroffen gebieden aantast.

Recente voorbeelden zijn de branden in Australië en Griekenland (Rhodos). Ook populaire en toeristische bestemmingen zoals Californië zijn getroffen door enorme branden, wat geleid heeft tot wegafsluitingen en noodevacuaties.

3. Watertekorten

Watertekorten zijn een groeiend probleem in veel toeristische bestemmingen, als gevolg van verschillende factoren zoals overconsumptie, klimaatverandering (uitputting van grondwater en gebrek aan regen) en slecht waterbeheer. Reizigers kunnen te maken krijgen met waterrantsoenering, onderbrekingen in de watervoorziening en slechte sanitaire omstandigheden, wat zowel hun comfort als veiligheid in gevaar kan brengen. Bovendien kunnen de druk die massatoerisme uitoefent op waterbronnen lokale problemen verergeren en conflicten veroorzaken met lokale gemeenschappen voor de toegang tot deze vitale bron.

Waterschaarste is een alarmerende realiteit geworden in veel delen van de wereld, met name in populaire toeristische bestemmingen zoals Spanje en Griekenland. Overexploitatie van waterbronnen, gecombineerd met de effecten van klimaatverandering, heeft geleid tot situaties waarin drinkwater een kostbare en veel te schaarse hulpbron wordt. Reizigers moeten zich bewust zijn van deze realiteit.

4. Natuurrampen

Natuurrampen zijn grootschalige natuurlijke fenomenen die een hele regio, haar bevolking, infrastructuur en ecosysteem langdurig beïnvloeden, en bijgevolg ook een impact hebben op het toerisme. Sommige natuurrampen zijn onvoorspelbaar (bijvoorbeeld aardbevingen, tsunami’s, …), andere kunnen (deels) worden voorspeld en worden enige tijd van tevoren aangekondigd door lokale autoriteiten (bijvoorbeeld orkanen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen, …) of zijn het gevolg van een lokaal natuurlijk fenomeen dat uitzonderlijke omvang heeft aangenomen (bijvoorbeeld een natuurbrand die zich over een hele regio verspreidt).
Als er een onmiddellijk risico wordt aangekondigd, verlaat dan het betreffende gebied. Als u slachtoffer bent, volg dan de adviezen op die u kunt vinden in het artikel “De juiste reflexen bij een natuurramp“. Volg altijd de waarschuwingen en respecteer de bevelen van de lokale autoriteiten.

Hoe kunt u als reiziger reageren op natuurlijke risico’s?

  1. Zoek informatie op: Voordat u een reis naar een “risicogebied” boekt, informeer uzelf over de weersomstandigheden en potentiële natuurlijke risico’s van uw bestemming. Maar geen paniek: een regio die op een bepaald moment door een natuurlijk risico wordt getroffen, zal niet noodzakelijkerwijs hetzelfde lot ondergaan het volgende jaar.
    Kies een bestemming en klimaat rekening houdend met uw gezondheidstoestand en de gezondheidsomstandigheden van de mensen die met u meereizen (kinderen, ouderen).
  2. Bereid u adequaat voor: Neem de juiste kleding en uitrusting mee om te kunnen omgaan met moeilijke of extreme weersomstandigheden. Zorg ervoor dat u toegang hebt tot drinkwater en weet wat u moet doen in geval van extreme situaties (bescherming tegen hittegolven, aanpassing van uw activiteiten aan de weersomstandigheden, naleving van regels en adviezen van lokale autoriteiten,…). Denk er ook aan om de meest kwetsbare mensen die met u meereizen, met name kinderen en ouderen, te beschermen. Vergeet ook uw huisdieren niet als ze met u meereizen.
  3. Wees flexibel: Houd er rekening mee dat het weer snel kan veranderen en dat uw reisroute dienovereenkomstig kan moeten worden aangepast. Wees bereid om last-minute wijzigingen aan te brengen om uw veiligheid te waarborgen. Raadpleeg de reisadviezen van bevoegde autoriteiten en houd rekening met waarschuwingen en adviezen vóór en tijdens uw verblijf.
    In geval van een natuurramp, neem contact op met uw touroperator of indien nodig met het consulaat. Lees het artikel “De juiste reflexen bij een natuurramp“. Het legt ook de tussenkomst van de reisbijstand die zal optreden indien u een medisch probleem hebt.
  4. Uw impact op het milieu: Wees u bewust van uw impact op het lokale milieu en neem verantwoordelijk gedrag aan om uw ecologische voetafdruk te minimaliseren. Vermijd verspilling van water en draag bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Vermijd of beperk elke vorm van vervuiling.

Door passende voorzorgsmaatregelen te nemen en “gezond verstand” te gebruiken, kunt u de overlast van klimaatrisico’s tijdens uw verblijf minimaliseren en de potentiële gevaren voor uw veiligheid en welzijn verminderen.

Hoe reageren de betrokken landen of regio’s op natuurlijke risico’s?

Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen, stellen veel toeristische bestemmingen maatregelen in het werk de risico’s van natuurlijke risico’s te beperken. Dit kan omvatten:

– een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen;
– investering in milieuvriendelijke infrastructuur;
– de bewustmaking van de bevolking en reizigers over potentiële risico’s;
– specifieke regels of tijdelijke beperkingen van het gebruik van natuurlijke bronnen en voorraden in geval van schaarste;
– de ontwikkeling van noodplannen.

Op een veel grotere schaal en bovenop de lokale maatregelen, moet de strijd tegen klimaatverandering uiteraard ook wereldwijd worden gevoerd. Wij zijn dus allemaal betrokken partij!

vakantie

Blog Europ Assistance |View all posts by Xavier Van Caneghem


Tips om een vakantiewoning te boeken
Reizen

Tips om een vakantiewoning te boeken

Xavier Van Caneghem 0

Plan je een verblijf in een vakantiewoning? Overloop dan even of je echt alles weet over het huren van een...

Read More »
De checklist van uw vertrek op vakantie
Reizen

De checklist van uw vertrek op vakantie

Xavier Van Caneghem 0

Raadpleeg deze checklist om thuis niets te vergeten en ten volle van uw vakantie te kunnen genieten.  Klik hier voor de...

Read More »
Een goede voorbereiding op de wintersportvakantie
Reizen

Een goede voorbereiding op de wintersportvakantie

Xavier Van Caneghem 0

Volgens een enquête die gekoppeld is aan de Vakantiebarometer van Europ Assistance, is 7% van de Belgen een grote fan...

Read More »

Laat een antwoord

Click here to cancel reply.

Wij raden u aan

Geen artikelen gevonden.

Meest gezochte thema’s
activiteiten auto avontuur bergen bijstand boot buitenland consumptie covid-19 cyberaanval elektrische auto Europ Assistance feest fiets geldzaken hond informatica kat kids kinderen mobiliteit motor reis reisweg reisziekte reizen ski smartphone sneeuw snowboard sport trektocht vacances vakantie veiligheid verkeer verkeersreglement vliegtuig voeding voyage wagen winter woning zee ziekte
Europ Assistance

Europ Assistance wordt ook wel dé uitvinder van de reisverzekering genoemd. Het maakt deel uit van de Generali Group, de derde grootste verzekeringsgroep ter wereld. Met producten als reisverzekering, bijstandsverzekering, annulatieverzekering, IT-bijstand, woningbijstand en pechverhelping zowel in België als wereldwijd, biedt Europ Assistance een uitgebreid pakket aan verzekeringen aan.

Europ Assistance Belgium, Kantersteen 47 – 1000 Brussel
BTW BE 0738.431.009 RPR Brussel

Bijstand

Reisverzekering Europa

Annulatieverzekering wereld

Reisbijstand autovakantie

Verzekering wintersport

Vakantiebestemmingen

LAATSTE BERICHTEN

De verkeersdruktekalender van de zomer 2025

De elektrische wagen als thuisbatterij gebruiken

De medische kosten in de Verenigde Staten

Nieuwsbrief
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig onze beste tips!

 


Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Klantenbeoordelingen
Scroll to top
 

Loading Comments...