Onze blogster Lisa heeft heel wat ervaring in het knutselen met polymeerklei: een ideale en creatieve activiteit om kinderen bezig te houden op een regenachtige dag.
Ze legt ons uit hoe oud en jong te werk moeten gaan en geeft ons 4 schitterende voorbeelden.
Haal het reisgevoel in huis met deze polymeerklei-tutorials
Is het buiten druilerig weer en heb je al zoveel binnenactiviteiten georganiseerd voor de kinderen? Verlang je meer en meer naar vakantie en reizen? Organiseer dan eens een creatieve namiddag met polymeerklei. En hou je creaties binnen het reisthema met deze 4 praktische tutorials!
Wat is polymeerklei?
Polymeerklei is een zachte klei die je in de oven moet bakken om hard te maken. Er bestaan talloze merken van en het droogt niet op in de lucht, waardoor je dus een pakje klei of een figuurtje lang kan bijhouden om er later opnieuw aan te werken. Het is perfect voor fijne, kleine creaties van een paar centimeter. Je vindt de klei in knutselwinkels en betaalt meestal een paar euro voor een pakje kleur, maar je kan ook kiezen voor een voordeligere set met meerdere kleuren. Polymeerklei bewaart het best in een plastic potje. Het goedje is gevoelig voor vuil. Handen wassen en stof vermijden bij het knutselen is dus aangeraden!
Wat heb je nodig voor deze knutselactiviteit?
- Een uur of twee van je tijd of zolang je er plezier aan beleeft.
- Een propere werkplaats: een tafel of snijplank waarop je bakpapier legt of vastplakt. Rol voor het knutselen een stukje klei over je werktafel en handen. Zo zorg je ervoor dat er geen kleine stofjes of haartjes aan je kleifiguurtjes blijft plakken. Maak van dat stukje klei je vaste ‘schoonmaakstukje’.
- Polymeerklei van een merk naar keuze. Hoewel je vrij bent om je favoriete kleuren te kiezen is het handig om zwart en wit te hebben. Het zijn niet alleen handige basiskleuren die je ook nog eens kan mengen tot verschillende soorten grijs, maar bij deze tutorials zal je ze nodig hebben om het reisdagboek en het fototoestel te maken.
- Een mesje. (Hoewel dit niet scherp hoeft te zijn, is het geen slecht idee om als ouder een oogje in het zeil te houden!)
- Een naald. Tip: Maak een handvatje voor je naald door een stuk polymeerklei aan de bovenkant te bevestigen. Bak de naald in de klei, laat afkoelen en je hebt een knutselnaald die handiger is om vast te houden!
- Om klei plat te rollen een deegrol of een leeg en proper glazen flesje.
Ook leuk is het achteraf prints bevestigen op je klei. Dat kan je doen met vernislijm die niet-plakkerig opdroogt.
Ben je klaar om de klei uit te testen? De volgende 4 tutorials geven je een idee van de creatieve mogelijkheden! De reiskoffer en het dagboekje kunnen gemakkelijk gemaakt worden door kinderen vanaf 8 jaar. Voor het vliegtuig en de camera zullen ze misschien wat hulp van een volwassene nodig hebben. Hoe kleiner je een creatie maakt, hoe fijner je zal moeten werken. In de tutorials zie je creaties van 4 cm hoog.
1. Een reiskoffer
- Maak een afgerond blokje klei in een kleur naar keuze.
- Snij met het mesje net in het midden van een van de langste zijden. Doe dit ook voor de beide kortste. Nu lijkt het alsof je koffertje uit twee delen bestaat. Tip: Is je kleifiguur te zacht om mooi in te snijden? Leg ze dan een kwartier in de frigo zodat ze wat verhardt.
- Bevestig twee platte stukjes klei boven aan de koffer.
- Gebruik een sliertje klei als handvat door het zacht op de platte stukjes te duwen.
- Bak de klei. Nadat ze is afgekoeld, kan je met vernislijm prints aanbrengen.
- Wil je je koffertje zien glanzen? Breng de vernislijm dan overal aan. Pas op! Vernis slechts één kant per keer, anders blijft je lijm plakken aan tafel.
2. Een vliegtuigje
- Kneed een langwerpig stukje klei met een dikkere kant. Duw zachtjes met je duim op de breedste kant om de neus van het vliegtuigje te maken.
- Bevestig twee driehoekige vleugels aan het uiteinde van de staart.
- Maak een gelijkaardige vleugel voor op de staart.
- Maak de twee grote vleugels. Die kunnen scherpe hoeken hebben als je ze met het mesje snijdt, maar je kan ze ook afronden. Omdat je ze zal bevestigen onder je vliegtuigje, kan je ook hier met je vingers wat duwen op de brede kanten. Op die manier past je vliegtuig mooi tussen de vleugels.
- Gebruik twee kleine stukjes klei als de vliegtuigmotors. Met je mesje kan je de vorm van het raam en de vleugelkleppen tekenen.
- Om de raampjes te maken duw je zacht met je naald in de zijkant van het vliegtuig en draai je de naald rond tot de gaatjes groot genoeg zijn.
3. Een reisdagboek
- Maak een langwerpig blokje uit witte klei. Voor de kaft van je dagboek rol je een kleur naar keuze plat met een glazen flesje of een deegrol.
- Leg het blokje wit op de uitgerolde kleur.
- Met je mesje snij je precies de vorm van de witte klei uit de kleur.
- Vouw de kleur rond de witte klei en snij ook rond het wit aan de andere kant.
- Creëer bladzijden door met je mesje zacht in de zijkanten van het wit te snijden.
- Rol een stukje klei plat en snij er een smalle rechthoek van.
- Bevestig de rechthoek als riempje rond het boek. Maak met een klein bolletje donkere klei een knoopje en prik met je naald gaatjes naast het knoopje.
- Leuke tip: Om juweeltjes of sleutelhangers te maken kan je metalen stukjes gewoon bevestigen in de nog ongebakken klei. Het metaal kan meegebakken worden!
- Plak met vernislijm printjes op het dagboek.
4. Een camera
- Maak een langwerpig blokje zwarte klei. Voor de zijkant van de camera maak je een rolletje.
- Bevestig het rolletje net aan de zijkant van het blokje. Snij de eventueel uitstekende stukken weg met je mes.
- Bevestig een stukje klei aan de bovenkant van het blokje.
- Rol een bolletje en druk het plat met je duim. Zorg ervoor dat het bijna zo hoog is als je blokje.
- Duw het platte rondje zacht tegen je blokje.
- Maak de lens: Rol een stukje klei tot een cilinder (liefst in een andere kleur voor meer contrast), duw een ander plat rond stukje klei tegen het uiteinde en rol een dun sliertje rond de cilinder.
- Voordat je de cilinder op het platte rondje bevestigt, kan je met de zijkant van je naald inkepingen maken in het sliertje. Zo maak je de scherpstelring. Aan de bovenkant van het toestel kan je knopjes maken.
- Ook aan de achterkant kan je zoveel knopjes creëren als je wilt. Met je naald kan je symbolen kerven in de knoppen.
- Nadat je camera gebakken is, kan je er met vernislijm een foto op kleven om het display voor te stellen.
En nu tijd voor het bakken!
Blij met je figuurtjes? Dan kunnen ze de oven in! Verwarm de klei voor een halfuurtje op 110 graden. Om ervoor te zorgen dat de klei niet aan je bakplaat blijft plakken, leg je ze best op keukenpapier. Laat je figuurtjes na het bakken nog een paar uur afkoelen in de oven. Een plots temperatuurverschil kan de klei namelijk doen barsten. Achteraf kan je eventueel prints op je figuurtjes kleven met vernislijm.
Tip: Voorkom dat je klei breekt door je figuurtjes af te dekken met aluminiumfolie, maar pas op dat de folie de klei niet aanraakt. Anders kan ze er wel eens aan vastplakken.
Zijn de kinderen helemaal weg van deze creatieve activiteit? Op Pinterest of op het internet vind je nog meer leuke polymeerklei-tutorials en -ideetjes. De figuurtjes die je gemaakt hebt, zijn trouwens ook een leuk en origineel geschenkje.
En heb je al eens figuren uit zoutdeeg gemaakt?
Veel plezier bij het knutselen!
Over onze blogster Lisa :
Lisa is een freelance blogster die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.