
Majestueuze bergen, keizerlijke paleizen, charmante alpendorpjes, prachtige natuur en een rijke geschiedenis die Europa eeuwenlang heeft bepaalt… Oostenrijk is een droombestemming voor toeristen en natuurliefhebbers.
Maar zoals bij elke reis is een goede voorbereiding uw beste bondgenoot om met een gerust hart te kunnen vertrekken. In deze korte gids geven we u een aantal nuttige tips en informatie om uw verblijf in Oostenrijk zo aangenaam mogelijk te maken.
Noodnummers: wie bellen in geval van problemen?

Noodnummers
- Algemeen: 112
- Politie: 133
- Ziekenwagen en brandweer: 112
- Card stop in geval van verlies of diefstal van kredietkaart: +32 (0)78 170 170
- Doc stop in geval van verlies of diefstal van reisdocumenten en/of identiteitskaart: +32 2 488 21 23

Reisbijstand: Europ Assistance (Belgium)
In geval van nood, neem eerst contact op met de plaatselijke hulpdiensten!
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een medisch probleem of voor pechhulp (bvb. autopanne)? Gebruik de applicatie van Europ Assistance Belgium (te downloaden via Apple Store of Google Play)
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een administratieve vraag of een wijziging in uw contract? Ga dan naar de Klantenzone van de website https://www.europ-assistance.be/nl
Tips om zorgeloos te reizen naar Oostenrijk
Om zorgeloos in Oostenrijk te kunnen reizen, moet u goed voorbereid zijn. Daarom geven we u informatie over de administratieve formaliteiten die u moet vervullen, de geldende verkeersregels en het klimaat van het land.

Reisdocumenten
Net als België is Oostenrijk een lidstaat van de Europese Unie. Als EU-burger kunt u dus vrij naar Oostenrijk reizen.
Om in Oostenrijk te reizen, hebt u echter uw identiteitskaart (de Kids-ID is nodig voor jonge kinderen) of paspoort nodig. Deze documenten moeten geldig zijn op het moment van voorlegging.

Gezondheidsproblemen in Oostenrijk
Een reis naar Oostenrijk stelt geen specifieke problemen inzake gezondheidsvoorschriften. Als u tijdens uw reis in Oostenrijk echter toch een gezondheidsprobleem hebt, kunt u de nodige zorgen krijgen door naar een dokter of het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. Voor kleine gezondheidsproblemen raden we u aan een huisarts (Hausarzt) te raadplegen. Deze zal u indien nodig doorverwijzen naar een specialist.
Op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart kunt u de kosten voor gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. U kunt ook een aanvullende reisverzekering afsluiten voor een optimale dekking. Hierbij kunt u kiezen voor een tijdelijke of een jaarlijkse dekking, afhankelijk van uw behoeften.

Veiligheid in Oostenrijk
Oostenrijk wordt beschouwd als een veilige bestemming. Maar zelfs in de veiligste landen kunnen er altijd kleine veiligheidsproblemen opduiken en de populairste toeristische plekken kunnen risico’s inhouden inzake kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen. Een paar eenvoudige maatregelen en voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat u in alle veiligheid van uw verblijf kunt genieten.
Enkele algemene aanbevelingen:
- neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart voor volwassenen of kinderen);
- maak kopieën van essentiële documenten en bewaar ze op een veilige plaats;
- neem nooit waardevolle spullen of grote hoeveelheden contant geld mee;
- best is om slechts een klein bedrag mee te nemen en de rest in een veilige kluis (in uw hotel) te bewaren;
- wees waakzaam wanneer u met een kredietkaart betaalt of wanneer u geld afhaalt aan een automaat;
- wees altijd voorzichtig op de weg, op de parkings langs de autowegen of als u ‘s nachts reist;
- op de autosnelwegen stopt u best alleen bij de aangewezen rust- of parkeerplaatsen.
Houd uw persoonlijke spullen in een auto buiten het zicht.
Om creditcardfraude te voorkomen, moet u waakzaam zijn tijdens het winkelen. Betaal uw aankopen altijd persoonlijk, zonder uw betaalkaart aan anderen toe te vertrouwen. Geef geen persoonlijke informatie aan derden.
Het is altijd raadzaam om een kijkje te gaan nemen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Het reisadvies wordt er regelmatig bijgewerkt.

Verkeersregels in Oostenrijk
Zich verplaatsen in Oostenrijk wordt vergemakkelijkt door een grote verscheidenheid aan vervoersmiddelen. Bussen, (stads)treinen, metro’s en trams maken het gemakkelijk om zich door de verschillende steden te verplaatsen. Voor langeafstandsreizen kunt u kiezen voor de trein of het vliegtuig. Toch blijft de auto het aanbevolen vervoermiddel voor meer comfort en vrijheid, ook al moet u in bepaalde periodes van het jaar rekening houden met druk tot zeer druk verkeer of, in het winterseizoen, met besneeuwde of ontoegankelijke wegen.
Snelheidsbeperkingen
- binnen de bebouwde kom: 50 km/u;
- op gewone wegen: 90 km/u ;
- op snelwegen en autowegen: 130 km/u.
- volg de borden langs de weg, want deze kunnen andere waarden aangeven.
Verplichte uitrusting
Klik hier om nuttige informatie te vinden over de verplichte uitrusting. U vindt er een downloadbare toepassing van de Europese Commissie.
Winterbanden
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. Deze verplichting geldt ook voor auto’s met een buitenlandse nummerplaat. In bergachtige gebieden kan deze verplichting langer duren dan deze periode en wordt ze aangegeven met borden langs de weg. Hetzelfde geldt voor het verplichte gebruik van sneeuwkettingen.
Neem dus uw voorzorgsmaatregelen als u in winterse omstandigheden naar Oostenrijk reist!
Tol
In Oostenrijk moeten alle voertuigen die op de snelweg rijden beschikken over een vignet. Als u dit niet doet, wordt u beboet. U kunt de wegenvignet kopen in talrijke winkels of tankstations in de buurt van de grens. Als u van plan bent een auto te huren in Oostenrijk, wordt het vignet bij het voertuig geleverd. Houd er echter rekening mee dat er een extra vergoeding kan worden gevraagd.
Elektrische auto’s
Zoals de meeste Europese landen heeft Oostenrijk steeds meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Plan uw reisroute zorgvuldig als u met een elektrisch voertuig reist, en houd er rekening mee dat het niet altijd gemakkelijk is om meteen een beschikbaar oplaadpunt te vinden op drukke plaatsen in het hoogseizoen.
Er zijn verschillende websites waar u laadpunten kunt vinden, waaronder deze: https://blog.chargemap.com/en

Enkele activiteiten en bestemmingen naargelang het seizoen
Om volop te genieten van een reis naar Oostenrijk te halen, is het essentieel om de ideale tijd voor je bezoek te kiezen, afhankelijk van je plannen. Als het weer het toelaat, is het beste seizoen meestal van mei tot oktober. Het is een ideale periode om het land, de natuur en de culturele schatten te bezoeken. Wintersportliefhebbers komen aan hun trekken tijdens de winterperiode.
Oostenrijk in de zomer
De zomers zijn heet in laaggelegen gebieden zoals Wenen, met 25° op de thermometer. Maar de zomer kan ook een prachtige tijd van het jaar zijn in de berggebieden. Het is de ideale tijd van het jaar om te raften, zwemmen in de meren en ontspannen te fietsen door de valleien. Sensatiezoekers kunnen paragliden, ziplinen en aan bergbeklimming doen. De keuze van het juiste seizoen hangt dus af van uw plannen.
Oostenrijk in de winter
In de winter kan de temperatuur in Wenen dalen tot wel 4°C in januari. In de berggebieden is het nog kouder. December is ook de tijd van de kerstmarkten, een traditie die nog steeds springlevend is in Oostenrijk. Een grote Alpenstad als Innsbruck is ook charmant tijdens dit seizoen, en niet te vergeten het besneeuwde Schönbrunn (Wenen).
Wintersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele skigebieden in Oostenrijk. Men kan er ook snowboarden. .
Oostenrijk is het enige continentale land in de Europese Unie dat geen lid is van de NAVO. Het heeft de wereld vele beroemde klassieke componisten geschonken, waaronder Haydn, Mozart, Schubert, Liszt, J. Strauss, Mahler en Bruckner. Het is ook het land van de legendarische keizerin Sissi.
Andere praktische informatie over Oostenrijk
- Hoofdstad: Wenen
- Taal: Duits
- Munt: euro
- Oppervlakte: 83 879 km2
- Aantal inwoners: meer dan 8,9 miljoen
- Toeristische dienst: https://www.austria.info/nl-be/
- Ambassade en consulaten: https://diplomatie.belgium.be/nl/ambassades-en-consulaten

De Oostenrijkse gastronomie
Uw vakantie in Oostenrijk is een uitstekende gelegenheid om de plaatselijke specialiteiten te proeven. Als u er een week blijft, hebt u genoeg tijd om de heerlijkste dingen te proeven.
Oostenrijkers zijn vooral verzot op Weense worst. Het is nog steeds een hoofdbestanddeel van de Oostenrijkse tafels tijdens het barbecueseizoen. Maar de Oostenrijkse keuken heeft nog veel meer onmisbare specialiteiten.
- Wiener Schnitzel: het beroemdste gerecht van het land
- Tafelspitz: de Oostenrijkse stoofpot
- Goulash: een eenvoudig maar heerlijk gerecht
- Sachertorte: de beroemdste chocoladetaart van Oostenrijk
- Knödel en gnocchi: heerlijke knoedels
- Apfelstrudel: het Oostenrijkse dessert dat u niet mag missen
- Erdäpfelsalat: Weense aardappelsalade
- Schweinebraten: het traditionele zondagse en feestelijke gerecht
- Kaiserschmarrn: de heerlijke pannenkoek van de keizer
Een Oostenrijkse maaltijd is niet compleet zonder dessert. Er is een ruime keuze aan fruittaarten, apelfestrudel, salzburger Nockerln en grote pannenkoeken. En vergeet niet een paar van de heerlijke Oostenrijkse wijnen te proeven.