Op reis in Marokko: praktische informatie

Op reis in Marokko: praktische informatie

MAROKKO

Hoofdstad: Rabat
Taal: Arabisch en Berbers
Munteenheid: Dirham. Wisselkoers: 1 MAD = ± 0,09 EUR
Toeristische dienst: visitmorocco.com
Belgische Ambassade in Marokko: morocco.diplomatie.belgium.be
Noodnummers:

 • Algemeen: 112
 • Ambulance en brandweer: 150
 • Politie: 190

Rijbewijs:

 • U kunt uw Belgische rijbewijs in Marokko gebruiken gedurende maximaal drie maanden.
 • De internationale autoverzekeringskaart is verplicht.

Card stop (bij verlies, diefstal of fraude van een Belgische bank- of kredietkaart): 0032 78 170 170
Doc stop (Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel verloren of gestolen): 00800 2123 2123 of + 32 2 488 2123

Bijstand: Europ Assistance (België):

Basiswoorden en zinnen:

 • Hallo = Salaam
 • Dag = Beslama
 • Ja = ejeeh / neam
 • Nee = La
 • Dankjewel = Shokran

Wist u dat?

In Marokko is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Marokkaanse kooplieden verwachten dat er onderhandeld wordt, en hebben hun vraagprijs daarop aangepast. Begin op ongeveer een derde van de vraagprijs en bedenk van te voren wat u voor de artikelen wenst te betalen. Door het afdingen wint u het respect van de verkopers.

Gaat u op reis naar Marokko? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane

Om Marokko te kunnen bezoeken moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort en deze moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Marokko. Een visum is niet nodig indien u minder dan 3 maanden in Marokko verblijft. Wanneer u Marokko verlaat mag u geen locaal geld, de Dirham, meenemen. Aan het einde van uw verblijf kunt u uw eerder gekochte Dirhams alleen omwisselen in euro’s of andere vreemde valuta door het overleggen van de desbetreffende ontvangstbewijzen.    

Het gezondheidssysteem in Marokko

In de belangrijkste steden van Marokko vindt u voldoende ziekenhuizen, medisch personeel en apotheken, maar de ambulancediensten kunnen schaarser zijn. Het land heeft zowel openbare gezondheidszorgfaciliteiten als privéklinieken. De laatstgenoemde zijn geschikt voor zowel eenvoudige als dringende interventies, de kosten kunnen hier echter zeer hoog oplopen. Wij raden u aan om een reisverzekering van Europ Assistance af te sluiten voordat u vertrekt om onbezorgd door Marokko te reizen. Er is geen verplichte vaccinatie voor toeristen die naar Marokko gaan.

Veiligheid in Marokko

Wees voorzichtig in de grote toeristische steden en op drukke plaatsen in verband met gauwdiefstal en kleine criminaliteit. Alvorens uw route te kiezen, raden wij u aan om de veiligheidssituatie in Marokko op voorhand online en in de media te checken. Plaatsen van samenkomst of protestdemonstraties dient u te vermijden, en respecteer zoveel als mogelijk de lokale en Islamitische gebruiken, vooral tijdens de Ramadan.

Bent u geïnteresseerd in een reis door de woestijn? Controleer dan of de grenzen open zijn voordat u aan uw reis begint. Vergeet niet om alleen off-road voertuigen (4×4) te gebruiken, met voldoende water, voedsel en brandstof.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Marokko op de website van Buitenlandse Zaken.

Er wordt aangeraden om een reis naar Mexico te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Klimaat en religie

Langs de Marokkaanse kust is het klimaat gematigd, zowel in de winter als in de zomer. In het binnenland is het tijdens de zomermaanden zeer heet, met pieken van 40 graden overdag en lage nachttemperaturen. In de winter valt er veel regen waardoor de wegen vaak onbegaanbaar zijn. Ook valt er tijdens de wintermaanden veel sneeuw in het Atlasgebergte.

De bevolking van Marokko is voornamelijk moslim. Daarnaast is er een kleine Joodse gemeenschap rond Casablanca en vindt u katholieke kerken in de grote steden, met zondagsdiensten in het Frans en Spaans.

De Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken heeft grote culinaire verrassingen voor reizigers. De beste manier om dit te ontdekken is door een rondleiding in een souk, een voedselmarkt vol met groenten, kruiden en handwerk. Kaneel, saffraan en koriander zijn de smaakmakers die het meest opvallen, samen met de onvermijdelijke thee, geserveerd in traditionele theeglaasjes.

Probeer in Marokko de traditionele tajine, een stoofgerecht met vlees of vis, geserveerd in de beroemde terracotta pot. Daarnaast zijn harira, de traditionele tomaten- en linzensoep, en de kofta, een gerecht van gehaktballen, rijst en groenten zeker aan te raden om eens te proeven.

Welke reisverzekering sluit u af voor een reis naar Marokko?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

 • Terugbetaling van de medische kosten
 • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
 • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
 • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

 

 

Laat een antwoord