Op reis in Japan: praktische informatie

Op reis in Japan: praktische informatie

JAPAN

Hoofdstad: Tokyo
Taal: Japans
Munteenheid: Yen. Taux de change : 1 JPY =  ± 0,08 EUR
Toeristische dienst: japan.travel

Wist u dat?
In Japan bestaan er “hoffelijkheidsparaplu’s”. Bij hevige buien kunt u deze leenparaplu’s vinden in de stations en in sommige winkels. Vergeet ze niet terug te brengen na de regenbui!

Gaat u op reis naar Japan? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Er is geen visum vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen in Japan. Bent u echter van plan langer dan 90 dagen te verblijven, dan hebt u een reisvisum nodig. Deze kunt u verkrijgen via de Japanse ambassade in Brussel of via een visumbureau.

Er zijn geen specifieke douaneformaliteiten. U mag geen vuurwapens, munitie en bederfelijke levensmiddelen importeren. Creditcards worden in de meeste winkels geaccepteerd, terwijl geldautomaten soms problemen kunnen veroorzaken. Vóór uw vertrek dient u contact op te nemen met uw bank en wat contant geld mee te nemen om ter plaatse te kunnen omwisselen.

Het gezondheidssysteem in Japan
Het Japanse gezondheidssysteem is van een goed niveau, met opgeleide artsen en goed uitgeruste ziekenhuizen. Helaas spreekt het medisch personeel niet altijd een vreemde taal zoals het Engels. Medische diensten zijn onderworpen aan een vergoeding, met inbegrip van eerste hulp, en zijn vrij duur. Daarom raden wij u aan om een reisverzekering te onderschrijven zodat u onaangename verrassingen zou vermijden.

In geval van nood neemt u contact op met met een ambulance via het gratis noodnummer 119. Deze is 24 uur per dag beschikbaar, ook in het Engels.
Er is geen verplichte vaccinatie voor Japan.

Veiligheid in Japan
Wat natuurrampen betreft, wordt Japan beschouwd als een land met hoge risico’s vanwege de grote vulkanische activiteit en mogelijke aardbevingen. Volg de instructies van de plaatselijke autoriteiten als het risico zich mocht voordoen.
Op het vlak van de criminaliteit, wordt Japan beschouwd als een veilig land. Wees niet in het bezit van drugs, zelfs in kleine hoeveelheden, want de straffen zijn zeer streng.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Japan op de website van Buitenlandse Zaken.

Er wordt aangeraden om een reis naar Japan te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering sluit u af voor een reis naar Japan?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten 

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie
Als u tussen maart en mei naar Japan reist, zullen veel van de meest populaire trekplaatsen bevolkt zijn door lokale toeristen. Deze periode komt namelijk overeen met die van de Japanse feestdagen. Japanse winters zijn vrij koud, de zomers zeer warm. De herfst is dan weer zeer mild waarbij het overigens niet uitgesloten is dat er tyfoons van gemiddelde en sterke intensiteit plaatsvinden.

In Japan is de belangrijkste religie het Boeddhisme en het Shintoïsme, slechts een klein percentage is christelijk.

De Japanse keuken
De Japanse keuken is in België vooral bekend voor haar sushi en sashimi. Proef zeker ook de andere typische gerechtjes die de Japanse keuken te bieden heeft, zoals heerlijke “tempura”, “ramen” en de “udon” noedelsoep.

Lees ook : “Op ontdekking van Japan: enkele reistips”

Laat een antwoord