Op reis in Griekenland: praktische informatie

Op reis in Griekenland: praktische informatie

GRIEKENLAND

Hoofdstad: Athene
Taal: Grieks
Munteenheid: Euro
Toeristische dienst: visitgreece.org

Wist u dat? Vooral op de Griekse eilanden vindt men witte huisjes met blauw geschilderde deuren en ramen. De Griekse traditie gaat ervan uit dat de blauwe kleur bescherming biedt tegen het kwaad.

Gaat u op reis naar Griekenland? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
U heeft als Belgische staatsburger geen reisvisum nodig voor Griekenland. Uw paspoort of identiteitskaart is voldoende.
Er zijn geen speciale douaneformaliteiten vereist.

Het gezondheidssysteem in Griekenland
De Griekse gezondheidszorgfaciliteiten zijn meestal minder kwalitatief dan in andere West-Europese landen. Op de eilanden is er zelfs een tekort aan hospitalen. Tijdens het toeristisch hoogseizoen kan het gebeuren dat het aanbod de vraag niet kan beantwoorden.

Het is aan te raden om vóór uw vertrek naar Griekenland een reisverzekering af te sluiten. Hierdoor zal de nodige medische hulp en verzorging vergoed worden, samen met een eventuele repatriëring naar België. Houd rekening met het feit dat apotheken er soms vreemde openingstijden op na houden, vooral in de zomer, met late openingsuren.
Voor Griekenland is geen verplichte vaccinatie vereist

De veiligheid in Griekenland
Wees voorzichtig als u met de auto rijdt. De smalle, steile wegen kunnen voor omstandigheden zorgen die minder ervaren bestuurders in de problemen kunnen brengen. In geval van boetes, ondertekent u best nooit meteen documenten die in het Grieks zijn opgesteld, maar vraagt u er de vertaling van om de betekenis en omvang te kennen van de vermeende inbreuk. Laat uw auto nooit onbeheerd achter en wees goed verzekerd (materiële schade en diefstal/vandalisme).

Bent u van plan een scooter te huren om een Grieks eiland te gaan verkennen? Wees dan uiterst voorzichtig. Draag altijd een helm en ga na of het gehuurde voertuig in goede staat is. Op sommige plaatsen kunt u ook een Quad huren. Kies hier alleen voor wanneer u hiermee reeds ervaring hebt, want de meeste wegen in Griekenland zijn niet geschikt voor dit vervoermiddel.

Om Thracië te bezoeken, is het aanbevolen om de nationale wegen te volgen en niet de lokale wegen, in het bijzonder aan de grens met Bulgarije en Turkije, waar speciale toegangsvergunningen vereist zijn.

Wees steeds op uw hoede en voorzichtig in grote, stedelijke gebieden. Vermijd het dragen van waardevolle en flitsende voorwerpen. Bewaar uw reisdocumenten op een veilige plaats in het hotel. 

Welke reisverzekering sluit u af voor een reis naar Griekenland?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn. 

Klimaat en religie
Griekenland heeft een typisch mediterraan klimaat, waar de zomer de koningin van de seizoenen is en u volop kunt genieten van de vele prachtige stranden. In het Noorden verandert het klimaat naar een continentaal klimaat, met koude winters en gemiddelde temperaturen variërend van 5 tot 12 graden. In de zomer is Athene één van de warmste hoofdsteden van Europa en heeft hierdoor een zeer hoge mate van vervuiling door de smog. Daarentegen zijn langs de kusten en op de eilanden de gemiddelde temperaturen nooit erg hoog, zelfs niet in de zomer.

In Griekenland is de belangrijkste godsdienst christelijk-orthodox. De religieuze tradities hebben door de eeuwen heen bijgedragen tot het behoud van de Griekse nationale identiteit. De belangrijkste persoon in het religieuze leven is de ‘pappas’ of priester die een normaal leven leidt met een gezin en kinderen zoals alle andere burgers.

Eén van de belangrijkste Griekse religieuze tradities is O-L-V-Hemelvaart op 15 augustus. Op die dag kunt u genieten van prachtige processies, muziek op dorpspleinen, en traditioneel eten en wijn op straat. 

De Griekse keuken
De kaas bij uitstek is de Feta, een Griekse kaas die behoort tot de familie van de witte kazen. Feta wordt geserveerd in allerlei gerechten, zoals de beroemde Griekse salade of kan zelfs gebakken en geserveerd worden met een paar plakjes toast. Een bekend Grieks voorgerecht is Tzatziki, een crème van komkommeryoghurt en heel veel look.

Moussaka is een ovenschotel met aubergines, (lams)gehakt, aardappelen, groenten en schapenkaas. Het is een typisch Grieks hoofdgerecht en een absolute aanrader. Griekse yoghurt met honing en walnoten is een heerlijk dessert om uw maaltijd mee af te sluiten.

 

Laat een antwoord