Frankrijk staat nog steeds bovenaan de lijst van toeristische bestemmingen in de wereld. Het staat bekend om zijn rijke architecturale erfgoed, gastronomie en gevarieerde landschappen, van stranden tot heuveldorpen en majestueuze bergen.
Om ervoor te zorgen dat uw verblijf een succes wordt, hebben we praktische informatie verzameld om u te helpen bij de voorbereiding van uw reis naar Frankrijk.
Noodnummers: wie bellen in geval van problemen?
Noodnummers
-
- Algemeen: 112
- Politie: 17
- Ziekenwagen (SAMU): 15
- Brandweer: 18
- Hulp op zee: 196
- Card stop in geval van verlies of diefstal van kredietkaart: +32 (0)78 170 170
- Doc stop in geval van verlies of diefstal van reisdocumenten en/of identiteitskaart: +32 2 488 21 23
Reisbijstand: Europ Assistance (Belgium)
In geval van nood, neem eerst contact op met de plaatselijke hulpdiensten!
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een medisch probleem of voor pechhulp (bvb. autopanne)? Gebruik de applicatie van Europ Assistance Belgium (te downloaden via Apple Store of Google Play)
– Wilt u Europ Assistance bereiken voor een administratieve vraag of een wijziging in uw contract? Ga dan naar de Klantenzone van de website https://www.europ-assistance.be/nl
Tips om zorgeloos naar Frankrijk te reizen
Om zo zorgeloos mogelijk door Frankrijk te reizen, is een goede voorbereiding altijd nuttig. Daarom geven we u hieronder informatie over o.a. de administratieve formaliteiten die u moet vervullen, de geldende verkeersregels en het klimaat van het land.
Reisdocumenten
Frankrijk is net als België een lidstaat van de Europese Unie. Als EU-burger hebt u dus het recht om vrij naar dit land te reizen.
U moet wel altijd uw identiteitskaart (Kids-ID voor jonge kinderen) of paspoort op zak hebben. Deze documenten moeten geldig zijn op het moment dat u ze voorlegt.
Gezondheidsproblemen in Frankrijk
Als u tijdens uw reis in Frankrijk een gezondheidsprobleem hebt, kunt u de nodige zorgen krijgen door naar een dokter of het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan.
Op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart kunt u de kosten voor gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. U kunt ook een aanvullende reisverzekering afsluiten voor een optimale dekking. Hierbij kunt u kiezen voor een tijdelijke of een jaarlijkse dekking, afhankelijk van uw behoeften.
Veiligheid in Frankrijk
Zelfs in de veiligste landen kunnen er veiligheidsproblemen opduiken. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat u in alle veiligheid van uw verblijf kunt genieten.
Enkele algemene aanbevelingen:
- neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart voor volwassenen of kinderen);
- maak kopieën van essentiële documenten en bewaar ze op een veilige plaats;
- neem nooit waardevolle spullen of grote hoeveelheden contant geld mee;
- best is om slechts een klein bedrag mee te nemen en de rest in een veilige kluis (in uw hotel) te bewaren;
- wees waakzaam wanneer u met een kredietkaart betaalt of wanneer u geld afhaalt aan een automaat;
- wees altijd voorzichtig op de weg, op de parkings langs de autowegen of als u ‘s nachts reist;
- op de autosnelwegen stopt u best alleen bij de aangewezen rust- of parkeerplaatsen.
Het is altijd raadzaam om een kijkje te gaan nemen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Terroristische waarschuwingen en demonstraties worden er gemeld en het reisadvies wordt regelmatig bijgewerkt.
Verkeersregels in Frankrijk
De verkeersregels verschillen van land tot land. In Frankrijk zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden de volgende:
Snelheidsbeperkingen
- snelweg: 130 km/u (110 km/u bij nat weer) ;
- tweebaansweg gescheiden door een middenberm: 110 km/u (100 km/u bij nat weer);
- weggedeelte met meer dan twee eenrichtingsstroken: 90 km/u (80 km/u bij nat weer) ;
- tweerichtingswegen zonder middenberm: 80 km/u ;
- bebouwde kom: 50 km/u.
- respecteer de verkeersborden langs de weg, deze kunnen andere waarden aangeven.
Ongeacht de weersomstandigheden en het type weg, is de maximumsnelheid beperkt tot 50 km/u op een traject met een zichtbaarheid van minder dan 50 m.
Tolwegen (péages)
Veel Franse snelwegen worden beheerd door privébedrijven die er tolwegen van maken.
Afhankelijk van het type snelweg kan de tol contant of met een creditcard worden betaald, en op sommige trajecten met het free-flow systeem. Men kan gebruikelijk ook elektronische tolbadges gebruiken om het verschuldigde bedrag te betalen. Deze laatste optie is de snelste manier om door de tolbarrières te rijden.
Het is mogelijk om voorafgaandelijk het totaal verschuldigde tolbedrag te berekenen. Hiervoor hoeft u alleen maar naar de website van het Franse snelwegennet te gaan en de route die u wilt volgen, in te voeren.
Let op, op tolwegen zullen enkel de door de politie ter plaatse gestuurde pechverhelpers mogen optreden. Lees in dit artikel wat u moet doen in geval van autopech of ongeval.
Verplichte uitrusting en verkeersovertredingen
Klik hier om nuttige informatie te vinden over de verplichte uitrusting. U vindt er een downloadbare toepassing van de Europese Commissie.
Hebt u een verkeersovertreding begaan in Frankrijk en de boete thuis in België ontvangen? Moet u die betalen? Lees ons artikel over verkeersboetes in Frankrijk.
Elektrische auto’s
Zoals de meeste Europese landen heeft Frankrijk steeds meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Plan uw reisroute zorgvuldig als u met een elektrisch voertuig reist, en houd er rekening mee dat het niet altijd gemakkelijk is om meteen een beschikbaar oplaadpunt te vinden op drukke plaatsen in het hoogseizoen.
Er zijn verschillende websites waar u laadpunten kunt vinden, waaronder deze: https://blog.chargemap.com/en
Enkele activiteiten en bestemmingen naargelang het seizoen
Frankrijk heeft, net zoals België, een gematigd klimaat.
Winter
Tijdens het koude en besneeuwde seizoen kunt u genieten van wintersport in de Franse bergen.
Lente
Dit seizoen is ideaal om te genieten van zonnige dagen zonder de drukte van de mensenmassa’s. Aanbevolen Franse bestemmingen zijn Bretagne, de Côte d’Azur, Corsica en Normandië.
Als u wilt genieten van het ontwaken van de natuur na de koude wintermaanden, is het een goed idee om de bergachtige en vulkanische gebieden te verkennen. De Alpen, de Pyreneeën en de Auvergne zijn uitgelezen bestemmingen.
Zomer
De zomervakantie is de perfecte tijd om te ontspannen aan zee. U kunt er ook voor kiezen om midden in de natuur nieuwe energie op te doen tijdens mooie wandelingen.
Herfst
Als u in de herfst naar Frankrijk reist, kunt u in een ontspannen sfeer de toeristische trekpleisters bezoeken waar het land bekend om staat. Een van de plekken die u niet mag missen zijn o.a. de Gorges du Verdon en de Golf van Morbihan.
Wist u dat er in Frankrijk een stadje is die “Y” heet? Het maakt deel uit van het departement Somme. De inwoners staan bekend als “Ypsiloniens” of “Yssois”.
Het dorp is een historische plaats en werd in 1920 bekroond met het Croix de Guerre 1914-1918. Je kunt de kerk Saint-Médard bezoeken, die in 1921 werd herbouwd nadat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog grote schade had opgelopen.
Andere praktische informatie over Frankrijk
- Hoofdstad: Paris
- Taal: Frans
- Munteenheid: euro
- Oppervlakte: 551 695 km2 voor continentaal Frankrijk, 641 184 km2 met inbegrip van de overzese departementen en gebieden, 672 051 km2 voor het hele Franse territorium (buiten Terre Adélie) en 1 104 051 km2 met inbegrip van Terre Adélie
- Aantal inwoners: 68,37 millioen
- Toeristische Dienst: https://www.adn-tourisme.fr
- Ambassade en consulaten: https://france.diplomatie.belgium.be/fr/ambassade-et-consulats
Enkele gastronomische specialiteiten van Frankrijk
Naar Frankrijk reizen zonder de tijd te nemen om de beroemde gastronomie te proeven, zou zonde zijn! De gastronomie, die beschouwd wordt als verfijnd en gevarieerd, is een van de sterke punten van het land.
De culinaire specialiteiten verschillen van streek tot streek. Hier zijn een paar typische gerechten die u niet mag missen (maar er zijn er nog veel meer!):
- cassoulet, oorspronkelijk uit Castelnaudary, maar verkrijgbaar in de meeste Franse restaurants;
- quiche lorraine, een hartige taart die kenmerkend is voor Oost-Frankrijk;
- escargots persillés en bœuf bourguignon, specialiteiten uit de Bourgogne;
- Bretoense galettes, crêpes, Kouign-Amann, cider en karamel met gezouten boter, om uw vingers van af te likken tijdens een bezoek aan Bretagne;
- bouillabaisse, het typische gerecht van de Provence-Alpes-Côte d’Azur.
Dit is uiteraard geen volledige lijst, want elke regio van Frankrijk heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. Sterker nog, de Franse gastronomie staat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed!
Tot slot, vergeet niet om uzelf te verwennen met Franse kazen, waarvan er meer dan 1200 zijn. U vindt er zeker een naar uw smaak in het hele gamma. De kazen die u zeker moet proeven zijn Camembert uit Normandië, geitenkaas uit Nouvelle-Aquitaine, Maroilles uit Hauts-de-France en Brie de Meaux uit de regio Île-de-France. Geniet ervan met een glaasje van de ontelbare terroirwijnen die Frankrijk rijk is.