Op reis in Cuba: praktische informatie

Op reis in Cuba: praktische informatie

CUBA

Hoofdstad: Havana
Taal: Spaans
Munteenheid: Cubaanse peso. Sinds 2004 gebeuren alle transacties in baar geld met wisselbare Cubaanse pesos (CUC). De wisselkoers ligt vast t.o.v. de USD. 1 CUC = ± 1 USD.
Toeristische dienst: visitcuba.com

Wist u dat? De Mojito cocktail is van Cubaanse origine. De Bodeguita del Medio is de bar waar de cocktail op basis van rum, limoen, suiker en munt werd uitgevonden. Sinds de jaren ’40 wordt de Mojito gesmaakt en geroemd door grote schrijvers als Hemingway.

Gaat u op reis naar Cuba? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Als u een vliegticket koopt bij een touroperator, zorgt deze meestal voor de formaliteiten het vereiste reisvisum. Doet u de aanvraag zelf, dan dient u met een geldig paspoort naar de Cubaanse ambassade of naar een visumbureau in België te gaan. Het reisvisum heeft een geldigheidsduur van 30 dagen en kan tot 60 dagen worden verlengd door de betaling van een vergoeding aan de Cubaanse overheid. Er zal u een getuigschrift worden gevraagd waarin staat dat u gedekt wordt door een geldig reisbijstandscontract. Dit getuigschrift kunt u bekomen via de klantenzone van de website van Europ Assistance.

U dient elke invoer van meer dan 5.000 Amerikaanse dollar in vreemde valuta aan te geven. Indien u dit niet doet, loopt u het risico dat de autoriteiten de meerwaarde in beslag nemen. Uw koffer mag persoonlijke bezittingen, voorwerpen, nieuwe of gebruikte voorwerpen bevatten tot een maximumwaarde van 1.000 dollar. Wenst u Cubaanse sigaren mee naar huis te nemen, dan mag u er maximaal 23 stuks zonder aankoopbewijs uitvoeren.

Vraag altijd naar een ontvangstbewijs voor alles wat u koopt of alle activiteiten die u boekt, vooral voor activiteiten die bepaalde risico’s inhouden (bvb. (water)sport) en waarvoor een verzekering wordt afgesloten. 

Het gebruik van aanvaarde creditcards beperkt zich tot staatshotels en restaurants, maar niet tot particuliere restaurants, paladares genoemd. Alle creditcardtransacties zijn onderworpen aan een toeslag van ongeveer 3% van de totale transactiewaarde. Reizen met contant geld is aan te raden, zeker met de Euro, een valuta die een gunstigere wisselkoers heeft dan de Amerikaanse dollar.

Het gezondheidssysteem in Cuba
Ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten buiten Havana voldoen niet aan de Europese norm. Neem een voorraad mee van de voor u noodzakelijke geneesmiddelen, vooral wanneer u buiten Havana reist. Er is voor de toeristen die naar Cuba reizen geen verplichte vaccinatie.

De veiligheid in Cuba
Cuba is geen gevaarlijk land, maar de kleine criminaliteit is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral in Havana en andere grote steden. Maximale voorzichtigheid is aan te raden, zowel in de steden als daarbuiten. Reis niet tijdens de nacht.
In stedelijke centra en op drukke plaatsen kunt u beter geen opzichtige juwelen of andere kostbare voorwerpen dragen. Let goed op wanneer u een auto of motor huurt, het wegennet van Cuba is erg slecht, chaotisch en wanordelijk. 

Welke reisverzekering sluit ik af voor een reis naar Cuba?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie
Het klimaat in Cuba wordt gekenmerkt door een hoge vochtigheid en milde temperaturen gedurende het hele jaar. Van juni tot november kunnen tropische regens en cyclonen voorkomen. Ga de weersomstandigheden na vóór uw vertrek en tijdens uw verblijf.

De meerderheid van de bevolking is katholiek, maar er bestaan ook tal van animistische religies.

De Cubaanse keuken
De hoeksteen van de Cubaanse keuken is de Creoolse keuken, een mix van Afrikaanse en Spaanse tradities. Stop voor een lunch of diner in een paladar of in een van de vele eethuisjes. Begin met een klassieke Cubaanse Sandwich of Ajiacosoep, en neem als hoofdgerecht een smakelijke Arroz schotel met rijst, gebakken kip of bonen.

 

Laat een antwoord