Op reis in Brazilië: praktische informatie

Op reis in Brazilië: praktische informatie

BRAZILIË

Hoofdstad: Brasilia
Taal: Portugees
Munteenheid: Braziliaanse real. Wisselkoers: 1 BRL = ± 0,24 EUR
Toeristische dienst: visitbrasil.com

Wist u dat? Brazilië won 5 wereldbekers voetbal, meer dan eender welk ander land, en mag dus trots 5 sterren dragen op de truien van zijn nationale ploeg.

Gaat u op reis naar Brazilië? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Voor een toeristisch verblijf of zakenreis is geen visum vereist. Uw paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn na uw aankomst. Eenmaal aangekomen in Brazilië, ontvangt u een stempel in uw paspoort om een verblijf van maximaal 90 dagen binnen een semester toe te staan. De Braziliaanse autoriteiten eisen dat de reiziger in het bezit is van een retourticket.

Als u een bedrag hoger dan 10.000 reals invoert, moet u dit aangeven op het formulier dat u ontvangt bij aankomst in het land. U kunt gemakkelijk geld wisselen aan alle wisselkantoren, in grote hotels en bij bankkantoren.

Het gezondheidssysteem in Brazilië
In Brazilië ontbreekt het vaak aan openbare gezondheidsvoorzieningen, voornamelijk in de noordelijke, noordoostelijke en centraal-westelijke regio’s. De particuliere gezondheidsvoorzieningen, die over het algemeen van goede kwaliteit zijn, zult u echter door het gehele land vinden. Neem uw eigen geneesmiddelen en reismedicatie mee. Kies daarnaast voor een goede reisverzekering zodat u uw verblijf met een gerust gemoed tegemoet kunt gaan.
Voor Brazilië zijn geen verplichte vaccinaties vereist.

De veiligheid in Brazilië
Wanneer u van plan bent het Amazonegebied of het Nationale Park Pantanal Matogrossense te bezoeken of buiten de steden te reizen, laat u dan begeleiden door een deskundige gids. Let in de grote steden op straatcriminaliteit: diefstal en beroving van toeristen komt veelvuldig voor, ook aan de stranden van Rio de Janeiro. Trek niet teveel aandacht met uw kledij, GSM, camera’s, juwelen en andere opzichtige accessoires.

Tijdens de periode van het Braziliaans Carnaval dient u extra waakzaam te zijn. Vooral in Rio de Janeiro, Salvador, San Paulo en Recife loopt u als toerist veel kans om beroofd te worden. Vermijd waar mogelijk het openbaar vervoer en reis per taxi.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Brazilië op de website van Buitenlandse Zaken. Er wordt aangeraden om een reis naar Brazilië te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering neem ik voor een reis naar Brazilië?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie
Alleen de zuidelijke regio’s van Brazilië hebben aanzienlijke klimaatschommelingen. Zo is het er warm en vochtig in de zomer en zeer regenachtig in de winter. De overige regio’s in Brazilië kunnen het hele jaar door worden bezocht. Tussen december en februari zijn de scholen gesloten en begint de vakantieperiode voor de Brazilianen. Dit is de meest feestelijke maar tevens drukste periode.

Het katholieke geloof is de meest beoefende religie in Brazilië. Daarnaast zijn er ook protestantse kerken en talrijke evangelische sekten. In het noordoosten van het land en in het bijzonder in de staat Bahia, vindt men religieuze sektes en praktijken van Afrikaanse tradities. 

De Braziliaanse keuken
De Braziliaanse keuken is een weerspiegeling van de enorme uitgestrektheid van het land. Afhankelijk van de regio vindt u typische visgerechten (vooral in het noordoosten) of rijst, bonen en vlees (zuiden). Mis de ‘feijoada’ niet, een stoofpot gemaakt van zwarte bonen, varkensvlees, rundvlees en enkele geheime ingrediënten. Onder de Braziliaanse restaurants is het de moeite waard om één van de vele churrascaria te proberen. Hier kunt u genieten van een voorgerechtenbuffet en heerlijk gegrild vlees dat door de obers direct van het spit wordt geserveerd.

 

Laat een antwoord