Gaat u op reis met uw huisdier (hond of kat)? Hoe bereidt u zich voor? Waar moet u aan denken?
Op reis gaan met een huisdier (hond of kat) vraagt een goede voorbereiding. Wij geven u enkele tips voor een goede voorbereiding zodat uw verblijf zo comfortabel mogelijk zou zijn voor uzelf en uw huisdier.
De keuze van de bestemming
- Informeer u over de lokale temperatuur. Een dier is niet even bestand tegen hoge of lage temperaturen als een mens.
- Controleer de lokale infrastructuur: aanvaardt de plek waar u uw vakantie zal doorbrengen (camping, huurhuis, residentie, hotel, …) één of meerdere huisdieren? Wat zijn de regels? Zijn sommige rassen uitgesloten? Over welk comfort kunnen uw huisdieren ter plaatse genieten?
De formaliteiten
- Ga na welke administratieve formaliteiten (paspoort, identificatie) en inentingen verplicht zijn (o.a. tegen hondsdolheid). Plan indien nodig een bezoek bij uw dierenarts vóór uw vertrek.
- Kijk na met uw verzekeringsmakelaar hoe goed u verzekerd bent bij een ongeval of incident veroorzaakt door uw huisdier in België of in het buitenland (familiale verzekering).
- Onderschrijf een reisbijstandscontract dat de terugkeer van uw huisdier ten laste neemt in geval van repatriëring.
Is uw huisdier reisklaar?
- Met welk vervoermiddel overweegt u op reis te gaan? Met de wagen, de trein of het vliegtuig? Kies het beste transportmiddel zowel voor uzelf als voor uw viervoeter.
- Voor een sportieve vakantie: ga na of uw hond in staat is om u te vergezellen (bvb. op rondreis of trekking). Raadpleeg uw dierenarts. Net zoals u moet uw huisdier in staat zijn zich hiervoor maanden op voorhand fysiek voor te bereiden!
- Is uw huisdier op “sociaal vlak” in staat om te reizen? Een “slecht opgevoed” en ongehoorzaam dier is ter plaatse een bron van ergernis voor uzelf en voor andere personen.
Het materiaal
- Maak een lijst op van het materiaal dat u nodig zal hebben (leiband, harnas, muilband, voeding, drank, slaapplaats, kooi of bench, medicatie, handdoeken, …) en zorg ervoor dat uw dier gemakkelijk kan worden geïdentificeerd (chip, medaille, leiband, foto, …) in geval van verlies of ongeval, of indien uw huisdier is weggelopen zodat men u snel op de hoogte kan brengen.
Sommige winkels die gespecialiseerd zijn in artikels voor huisdieren verkopen ook GPS-systemen om weggelopen dieren terug te vinden.
Opgepast: “Gevaarlijke hond” !
Hondenrassen die als “gevaarlijk” of “risicovol” worden beschouwd.
In België bestaan er gemeentelijke besluiten die het houden of aankopen van “gevaarlijke” of “risicovolle” hondenrassen verbieden. Andere landen, zoals Frankrijk, passen eveneens dergelijke regels toe.
Indien u reist naar een land met een hond waarvan het ras als “gevaarlijk” of “risicovol” wordt beschouwd, raden wij u aan inlichtingen in te winnen omtrent de lokale wetgeving bij officiële instanties of de toeristische dienst van betrokken land.
De thuisblijvers
Indien uw huisdier niet mee op reis gaat en thuis achterblijft, zoekt u best voldoende op voorhand een degelijke opvang:
- Een opvanggezin: als u ervoor kiest om uw huisdier toe te vertrouwen aan een opvanggezin of een vertrouwenspersoon, is het raadzaam ervoor te zorgen dat uw viervoeter en de opvangfamilie eerst met elkaar kennis maken. Geef een maximum aan informatie over de gewoontes en het gedrag van het dier aan de personen die u zullen vervangen.
- Een dierenpension: reserveer meerdere maanden op voorhand en ga ter plaatse om u van de kwaliteit, de betrouwbaarheid en het comfort te vergewissen.
- Een dogsittingdienst: in dit geval komt iemand in uw woning logeren om voor uw dier te zorgen. Kies een vertrouwenspersoon of een gespecialiseerde dienst en leg de gewoontes en het gedrag van het dier uit.
Laatste tip: Laat uw hond niet alleen gedurende uw afwezigheid van lange duur, ook al komt er iemand dagelijks langs om hem eten te geven.
Laat hem vooral niet achter!
Lees ook de andere artikels i.v.m. het reizen met een huisdier in ons dossier “Hond, kat & co”.